Hírek

Az INFOALAP legújabb fejlesztései az akadálymentesítés területén

Örömmel jelentjük be, hogy az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány két szoftverfejlesztés kiadásával újabb segédeszköz szoftvereket biztosít a dokumentum-akadálymentesítést igénylő felhasználók számára. Egy programfrissítés megjelentetésével és egy új program megalkotásával újabb területeket érintő megoldást biztosítunk az olvasást kedvelő vagy tanulmányaikhoz azt igénylő vak és gyengénlátó embereknek, valamint az őket segítő családtagoknak és szakembereknek.

Tíz éve jelentettük meg a DEX (Dramatizált Elektronikus Könyv-szerkesztő és Hangoskönyv-konvertáló) program első változatát, amely nagy sikert aratott a látássérült felhasználók körében. A program célja, hogy elektronikus könyvek egyszerűen legyenek konvertálhatóak hangoskönyvvé (MP3 vagy DAISY formátumba), valamint Braille-kijelzőn megjeleníthető vagy Braille-nyomtatón kinyomtatható irodalmi, számítógépes és matematikai pontírású dokumentummá.

A most kiadásra kerülő programfrissítés a matematikai szöveget tartalmazó dokumentumok feldolgozása és a Braille-átalakítás terén bővítette ki a DEX akadálymentesítési képességeit. A 2.7 verzió a tankönyvek és a szakirodalom hozzáférhetőségét könnyíti meg a látássérült felhasználók számára, továbbá a pontírású kiadványok előállításának leegyszerűsítésével elősegíti a Braille-kultúra fennmaradását és megerősödését. Az idegen nyelvű pontírású szövegek elérhetővé tételével pedig támogatja a vak emberek nyelvtanulását.

A látássérült embereknek hatalmas segítséget nyújtanak az egyes optikai karakterfelismerő szoftverek. Az önálló életvitel egyik fontos eszközévé váltak ezek a programok, többségükért azonban fizetni kell, amelyet nem minden vak és gyengénlátó ember engedhet meg magának. Alapítványunk erre a problémára reagálva készítette el az Infoalap Reader elnevezésű, ingyenes optikai karakterfelismerő programot.

Az Infoalap Reader 1.0 program felülete egyszerű és felhasználóbarát. Egy lapolvasó segítségével, a programmal be lehet olvastatni a nyomtatott szöveget tartalmazó papír alapú dokumentumokat. A beolvastatás automatizálható, így a több oldalas dokumentumok feldolgozása rövidebb ideig tart. Továbbá a képfájlokból történő szövegfelismertetésre is lehetőséget biztosít a program, támogatja a legnépszerűbb képfájl formátumok és a pdf dokumentumok feldolgozását.

A DEX 2.7 és az Infoalap Reader 1.0 programok ingyenesen tölthetőek le honlapunk letöltések oldaláról vagy az alábbi közvetlen hivatkozásokról.

DEX 2.7 32 bites változat letöltése

DEX 2.7 64 bites változat letöltése

Infoalap Reader 1.0 32 bites változat letöltése

Infoalap Reader 1.0 64 bites változat letöltése

Mivel a DEX 2.7 olyan újdonságokat tartalmaz, amelyek nem csupán hazai, de nemzetközi összehasonlításban is úttörő kezdeményezésnek számítanak, valamint az Infoalap Reader 1.0 több olyan - független fejlesztő forrástól származó - összetevőre épül, amelyek működésére csak közvetett hatásunk van, ezért köszönjük, ha megosztják velünk a használat során szerzett tapasztalataikat és visszajelzéseikkel segítik programjaink további fejlődését. Számítunk építő észrevételeikre.

A programokról további információk kérhetőek Molnár Ákostól az alapítvány ügyfélszolgálatán a helpdesk@infoalap.hu email címen, illetve a +36-1-273-3188-as vagy a +36-70-295-9288-as telefonszámon.

A programfejlesztések a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával valósultak meg.

 „Informatika a látássérültekért" Alapítvány

2017-09-07,
Nyomtatás gomb Nyomtat