Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

JAWS for Windows képernyőolvasó szoftver

 

JAWS for Windows 2024

JAWS for Windows 2024

A JAWS for Windows képernyőolvasó program a billentyű leütések és a képernyőn látható üzenetek felolvasásával teszi lehetővé a számítógép használatát a látássérült emberek számára. A program kiemelten támogatja a Windows operációs rendszer, a Microsoft Office irodai programcsomag, több Internet böngészőprogram és sok más népszerű alkalmazás használatát.

A JAWS kereskedelmi szoftver, de az ország licenc program keretén belül minden látássérült és olvasásban akadályozott személy, valamint az érintett felhasználói kör tagjaival kapcsolatban álló iskolák, intézmények, cégek és szakemberek, segítők részére ingyenesen elérhető.

A JAWS 2024 a Windows 11 x64, a Windows 10 x64, a Windows Server 2022 x64, a Windows Server 2019 x64, és a Windows 11 ARM64 rendszerekkel kompatibilis. A 32 bites Windows változatok nem támogatottak.

Ha a JAWS 2024 újonnan kerül telepítésre olyan számítógépen, ahol már megtalálható a 2023-as vagy a 2022-es főverzió, akkor a telepítő felkínálja a beállítások átvitelét a korábbi kiadásból.

A JAWS for Windows magyar változata gyárilag a Vocalizer Expressive 2.2 Mariska Compact hangot tartalmazza. A Vocalizer Expressive-hez több idegen nyelvű hangkarakter és a magyar hang jobb minőségű változata is letölthető a JAWS gyártójának, a Vispero cégnek a weboldaláról. Továbbá a JAWS fel van készítve a magyar felhasználók által legkedveltebb Profivox beszédszintetizátor szoftverrel való együttműködésre. A Profivox telepítő letölthető honlapunkról vagy a JAWS Súgó menüjének Webes források almenüjén keresztül. Amennyiben a Profivox egy, az alapítvány által elérhetővé tett másik termék részeként már telepítésre került a felhasználó számítógépére, akkor a JAWS 2024 további teendők nélkül képes ennek használatára. Azonban ebben az esetben is érdemes a Profivoxot az elérhető legújabb verzióra frissíteni. A letölthető Profivox telepítő képes a frissítés elvégzésére.

A program optimálisan támogatja az alapítvány által forgalmazott Focus Blue Braille-kijelző termékcsalád használatát.

A 2024-es főverzió egyik legfőbb újdonsága az Arc a nézetben funkció.

A videóhívások mára a munkahelyi, az iskolai és a személyes kapcsolatokban is a kommunikáció szokásos formájává váltak. Mielőtt csatlakozna egy videóhíváshoz, érdemes meggyőződnie arról, hogy a beállítások megfelelőek, és a kamera Önre van fókuszálva. Az új Arc a nézetben funkció segít ebben azáltal, hogy figyelmeztet az olyan kulcsfontosságú vizuális részletekre, mint hogy az arca középen helyezkedik-e el a képen, közvetlenül a kamerába néz-e, megfelelő-e a megvilágítás vagy hogy láthatóak-e egyéb tárgyak a háttérben.

Az Arc a nézetben funkció aktiválásához nyomja le az INSERT+SZÓKÖZ billentyűparancsot, majd az F, majd az O billentyűt. Ha engedélyezve van, az Arc a nézetben funkció folyamatosan figyeli az arc helyzetét és a megvilágítás szintjét. Ha bármi megváltozik, például, ha a fejét jobbra vagy balra dönti, vagy ha csökken a fényerő, automatikusan figyelmeztetést kap.

Megjegyzés: Az Arc a nézetben jelenleg nem érhető el aktív videohívás közben, mivel teljes hozzáférést igényel a kamerához.

Amíg az Arc a nézetben aktív, a következő rétegelt billentyűparancsok állnak rendelkezésre:

 • Másik kamera kiválasztása (ha több kamera is rendelkezésre áll): INSERT+SZÓKÖZ, F, C. A Kamera rétegben a FEL- vagy LE NYÍL billentyűvel lépkedjen a kamerák között, majd az ESC billentyűvel lépjen ki a rétegből, ha kiválasztotta a kívánt kamerát.
 • Részletes leírás bemondása, beleértve az aktuális arcpozíciót és fényerőt: INSERT+SZÓKÖZ, F, D.
 • Az aktuális fényerőszint bemondása: INSERT+SZÓKÖZ, F, L.
 • A háttér leírásának bemondása: INSERT+SZÓKÖZ, F, P.
 • A megbízhatósági szint beállítása: INSERT+SZÓKÖZ, F, U.

Miután meggyőződött arról, hogy az arca helyesen van a kameranézetben, és a fényerőszint megfelelő, nyomja le az INSERT+SZÓKÖZ, F, O billentyűkombinációt az Arc a nézetben funkció kikapcsolásához a videohívás aktiválása előtt.

Néhány további újdonság a honosított JAWS 2024 képernyőolvasó szoftver funkciói közül:

 • A még 2019-ben bevezetett Intelligens képfelismerés funkció kapott egy forradalmian új frissítést. Ebbe olyan mesterséges intelligencia alapú szolgáltatást integráltak, mint az OpenAI ChatGPT. Ezáltal a vizuális információk szöveges leírása egy egészen új szintre emelkedett. A képfelismertetéshez továbbra is a már megszokott rétegelt billentyűparancsokat használhatja. Azok felsorolásához nyomja le a JAWSGomb+SZÓKÖZ, P, majd KÉRDŐJEL billentyűkombinációt. További újdonságként képfelismertetés végezhető egy adott alkalmazásablakon a W, valamint a teljes képernyőn az S betűvel, miután belépett a JAWSGomb+SZÓKÖZ, P billentyűkombinációval az Intelligens képfelismerés rétegbe. Továbbá a JAWSGomb+SZÓKÖZ, P, majd C paranccsal már tetszőleges vezérlőelemre kérhető képfelismerés, nem csupán ábrára. További újítás, hogy a felhasználó most már közvetlen interakcióba is léphet a mesterséges intelligenciával, és kérdéseket tehet fel a felismertetett kép tartalmáról, hogy jobban megismerhesse az őt érdeklő részleteket. A feltett kérdésekre érkező gépi válaszokat a JAWS automatikusan fel is olvassa. A hagyományos, régi típusú Intelligens képfelismerés továbbra is elérhető, ha a felhasználó a CTRL billentyűt is lenyomja a megfelelő billentyűparanccsal együtt.
 • A JAWS mostantól az emoji szimbólumok leírását megjeleníti a Braille-kijelzőkön is. Így ezek a beszédtámogatáshoz hasonlóan észlelhetővé válnak Braille-ban is.
 • A JAWS 2024 új Osztott Braille-nézet szolgáltatása hatékony új funkciókat biztosít a Braille-kijelzőt használóknak, beleértve a tartalom ugyanazon Braille-sor különböző pontjairól történő megtekintését többféle nézettípus segítségével. Amikor egy osztott Braille-nézet aktív, a Braille-kijelző két részre, vagy régióra oszlik. Ezenkívül a két régió között két függőleges vonal jelenik meg a szétválasztás jelzésére. Az Osztott Braille-nézet funkció használata nem korlátozódik egy bizonyos méretű kijelzőre. Bármilyen hosszú Braille-kijelzővel működik, bár kisebb kijelzőknél kevésbé előnyös lehet a használata. Egy osztott Braille-nézet engedélyezéséhez nyomja le az ALT+INSERT+V billentyűkombinációt az új Braille-nézet kiválasztása párbeszédpanel megnyitásához. A Focus Braille-kijelzőt használók a BAL OLDALI SHIFT+1, 2, 7 PONT billentyűkombinációt is lenyomhatják. Amikor ez a párbeszédpanel megnyílik, az elérhető nézetek listájába kerül. Válassza ki a használni kívántat, majd válassza az OK gombot. Az aktív nézet marad érvényben az aktuális JAWS munkamenet során. A JAWS újraindítása visszaállítja az adott nézet engedélyezése előtt érvényben lévő alapértelmezett beállításokat. Alapértelmezés szerint, amikor egy osztott nézet aktív, az aktuális helyzete a bal oldali régióban jelenik meg, míg az aktív nézet eredményei a jobb oldali régióban. Ha ezt meg kívánja változtatni, nyissa meg újra a Braille-nézet kiválasztása párbeszédpanelt, és válassza az Osztott nézet felcserélése gombot.
 • Ha az Osztott Braille-nézet a Pufferelt szöveg módra van beállítva, akkor megadható, hogy automatikusan frissüljön a pufferelt tartalom az ENTER lenyomásakor egy dokumentumban. A Focus Braille-kijelzőt használók alkalmazhatják a BAL OLDALI SHIFT+2, 3, 7 PONT billentyűkombinációt is a beállítás váltogatásához.
 • A Focus Braille-kijelzőt használók mostantól könyvjelzőket is beállíthatnak a pufferelt régióban, így közvetlenül ugorhatnak egy-egy adott tartalomrészre. Összesen 8 db könyvjelző adható meg. Egy könyvjelző megadásához léptessen a megjelölni kívánt szövegrészre a második Braille-régióban. Ezután nyomja le a BAL OLDALI SHIFT+1, 2 PONT billentyűkombinációt, majd az 1 … 8 PONT billentyűk valamelyikét. Később ugyanezen a módon tud a kívánt könyvjelzőre lépni. Lehetősége van közvetlenül a pufferelt szöveg elejére és végére ugrani a BAL OLDALI SHIFT+1, 2 PONT, majd 1, 2, 3 PONT, ill. a BAL OLDALI SHIFT+1, 2 PONT, majd 4, 5, 6 PONT billentyűparancsokkal.
 • A hívások kezeléséhez bevezetésre került egy új billentyűparancs. Az ALT+WINDOWS+C billentyűkombinációval mostantól megnyithat egy párbeszédpanelt, ahol gyorsan elérheti a Teams, a Telefon-kapcsolat vagy a Skype bejövő hívásait. Ez lehetővé teszi, hogy anélkül reagáljon egy hívásra, hogy a fókuszt az alkalmazásra kellene helyeznie, majd megkeresnie a megfelelő opciót vagy végrehajtania a megfelelő billentyűparancsot. A lehetőségek közé tartozik a hanggal vagy videóval történő fogadás, a hívás elutasítása, a hívás felfüggesztése (ha aktív), vagy az aktuálisan kiválasztott alkalmazás elsődlegesnek beállítása.
 • A Zökkenőmentes frissítések a szkriptekhez funkció lehetővé teszi, hogy a JAWS normál frissítési ciklusán kívül is frissítésre kerüljenek a szkriptek egyes alkalmazásokhoz. Korábban, ha egy adott alkalmazásban bekövetkezett változás miatt egy adott szkript már nem működött megfelelően, akkor a felhasználóknak várniuk kellett a következő szoftverfrissítés kiadásáig. Ha például a Microsoft Office frissítése miatt az Outlook bizonyos állapotüzenetei már nem kerülnek bemondásra, akkor gyorsan, néhány nap alatt tud a gyártó reagálni az Outlook szkriptek javításával, ahelyett, hogy a felhasználóknak heteket vagy akár hónapokat kellene várniuk a javításra. Amikor új szkriptek állnak rendelkezésre, a JAWS automatikusan alkalmazza a frissítéseket a háttérben, a felhasználó beavatkozása nélkül. Annak megerősítéséhez, hogy egy szkript frissítése alkalmazásra került-e, nyissa meg a JAWS Súgó menüjét, válassza a Névjegy párbeszédpanelt, és ellenőrizze a Szkriptek felülvizsgálata számot. A zökkenőmentes szkriptfrissítések alapértelmezés szerint engedélyezve vannak, és nem érintik a saját, egyéni szkripteket és beállításokat. Megjegyzés: A beállítás módosításához rendszergazdai jogosultságok szükségesek.
 • Mostantól a JAWS-ban is elérhető az ún. Korai átvételi program, amely lehetővé teszi, hogy előzetesen megnézze a fejlesztés alatt álló új és frissített termékfunkciókat. Ahogy fokozatosan bevezetésre kerülnek a funkciók, Ön értékelheti azokat, és visszajelzést adhat, hogy azzal segítsen a végleges kiadás előtti fejlesztésben. A Korai átvételi program a JAWS Beállítások menüjén keresztül érhető el. Az ugyanebből a menüpontból megnyíló párbeszédpanelen található a visszajelzésre szolgáló lehetőség is.
 • Új szkriptek a Discordhoz. A Discord egy ingyenes csevegőalkalmazás, amelyet közösségek számára kapcsolattartásra terveztek. A JAWS mostantól tartalmazza a Discord alkalmazás előzetes támogatását.
 • A JAWS 2024-ben az idő már másodperc pontossággal is lekérdezhető. Erre a Control+INSERT+F12 billentyűparancs szolgál.
 • A JAWS magyar változatában mostantól egy új billentyűparanccsal lehet a virtuális menüszalagot gyorsan be- és kikapcsolni. Erre a célra a Control+Alt+JAWSGomb+R használatos.

Amikor egy szoftverfrissítés kiadásra kerül a JAWS képernyőolvasóhoz, akkor erről a szoftver értesíti a felhasználókat. Amennyiben ez elmaradna, akkor a JAWS súgójának Frissítések keresése menüpontjából kezdeményezhető a frissítés letöltése.

Az új felhasználók vagy a 2024 előtti szoftververziók használói honlapunk Letöltések/Szoftverek – oldalán érhetik el a mindenkori legfrissebb JAWS változatot.

Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot igényeltek, nem szükséges új licencet kérniük, mert az annak érvényességi ideje alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver frissítésének használatára jogosultak. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes JAWS licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán: https://akadalymentes.magyarorszag.hu.

Amennyiben a program használatával kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz, ahol látássérült munkatársunk készséggel áll rendelkezésére személyesen, telefonon és e-mailben. Elérhetőségeinket honlapunk ügyfélszolgálat oldalán találja.  

Lehetősége van kérdéseit más felhasználóknak is feltenni, vagy megvitatni a szoftver használata során szerzett tapasztalatait a JAWS for Windows magyar levelezőlistáján. További információkért kérjük, keresse fel a lista weboldalát: https://infoalap.eu/mailman/listinfo/jaws-lista_infoalap.eu

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére