Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

JAWS for Windows 2023 képernyőolvasó szoftver

 

JAWS for Windows 2023

JAWS for Windows 2023

A JAWS for Windows képernyőolvasó program a billentyű leütések és a képernyőn látható üzenetek felolvasásával teszi lehetővé a számítógép használatát a látássérült emberek számára. A program kiemelten támogatja a Windows operációs rendszer, a Microsoft Office irodai programcsomag, több Internet böngésző program és sok más népszerű alkalmazás használatát.

A JAWS kereskedelmi szoftver, de az ország licenc program keretén belül minden látássérült és olvasásban akadályozott személy, valamint az érintett felhasználói kör tagjaival kapcsolatban álló iskolák, intézmények, cégek és szakemberek, segítők részére ingyenesen elérhető.

A JAWS 2023 a Windows 11 x64, a Windows 10 x64, a Windows Server 2022 x64, a Windows Server 2019 x64, és a Windows 11 ARM64 rendszerekkel kompatibilis. A 32 bites Windows változatok nem támogatottak.

Ha a JAWS 2023 újonnan kerül telepítésre olyan számítógépen, ahol már megtalálható a 2022-es vagy a 2021-es főverzió, akkor a telepítő felkínálja a beállítások átvitelét a korábbi kiadásból.

A JAWS for Windows magyar változata gyárilag a Vocalizer Expressive 2.2 Mariska Compact hangot tartalmazza. A Vocalizer Expressive-hez több idegen nyelvű hangkarakter és a magyar hang jobb minőségű változata is letölthető a JAWS gyártójának, a Vispero cégnek a weboldaláról. Továbbá a JAWS fel van készítve a magyar felhasználók által legkedveltebb Profivox beszédszintetizátor szoftverrel való együttműködésre. A Profivox telepítő letölthető honlapunkról vagy a JAWS Súgó menüjének Webes források almenüjén keresztül. Amennyiben a Profivox egy, az alapítvány által elérhetővé tett másik termék részeként már telepítésre került a felhasználó számítógépére, akkor a JAWS 2023 további teendők nélkül képes ennek használatára. Azonban ebben az esetben is érdemes a Profivoxot az elérhető legújabb verzióra frissíteni. A letölthető Profivox telepítő képes a frissítés elvégzésére.

A program optimálisan támogatja az alapítvány által forgalmazott Focus Blue Braille-kijelző termékcsalád használatát.

A 2023-as főverzió legfőbb újdonsága az Intelligens pillantás funkció. A weboldalak fejlesztői gyakran használnak szöveg- vagy háttérszíneket, különböző betűtípusokat vagy bizonyos szövegattribútumokat, hogy felhívják a figyelmet az oldalon lévő szövegre. Például különböző betűtípusokat vagy színeket alkalmazhatnak egy táblázat részét képező bizonyos szövegre, hogy jelezzék egy opció állapotát. Az új Intelligens pillantás funkció elemzi az oldalt, és fordított sorrendben rangsorolja a szöveges tartalmakat az alapján, hogy milyen ritkán használják a színét, szövegattribútumát vagy betűtípusát az oldalon. A legritkábban használt színek, betűtípusok vagy attribútumok a legmagasabb rangsorba kerülnek, mint potenciális érdekességek, amelyeket pillantási kiemeléseknek nevezünk.

Amikor egy weboldal először betöltődik, a JAWS mostantól a hivatkozások, régiók és űrlapmezők számával együtt bejelenti a pillantási kiemelések számát is. Ezenkívül beállíthatja a JAWS-t úgy, hogy egy hangjelzéssel jelezze a pillantási kiemelést, amikor karakter, szó, sor, mondat, bekezdés szerint navigál, vagy amikor a Folyamatos felolvasás funkcióval olvas. Megadható, hogy a hivatkozások, címsorok vagy űrlapmezők szerepeljenek-e az intelligens pillantási kiemelésekben az oldalak elemzésekor. Egy weblapon a következő pillantási kiemelésre az Y, míg az előzőre a SHIFT+Y billentyűparanccsal lehet ugrani. Az összes pillantási kiemelés listájának megjelenítése az INSERT+CTRL+Y billentyűparanccsal lehetséges.

Néhány további újdonság a honosított JAWS 2023 képernyőolvasó szoftver funkciói közül:

  • A JAWS mostantól beépített szkriptekkel támogatja a népszerű WhatsApp üzenetküldő alkalmazást. Ez a támogatás a WhatsApp asztali alkalmazásra vonatkozik, amely elérhető a Microsoft Store-ból Windows 10 és újabb rendszereken. A JAWS többek között képes automatikusan felolvasni a beérkező üzeneteket, és egy hangot is le tud játszani, amikor a partner éppen gépel. Az üzenetek automatikus felolvasása ki-be kapcsolható a Közvetlen beállításokon keresztül. Az utolsó 9 üzenet felolvastatható az ALT+1 … ALT+9 billentyűkombinációkkal, valamint ha ezekhez hozzáadjuk a SHIFT billentyűt is, akkor az üzeneteket a virtuális megjelenítőben is áttekinthetjük. Egy csevegés szerkesztőmezőjére az ALT+E billentyűkombinációval léphetünk gyorsan, a csevegési listát az ALT+C, míg a csevegési előzményeket az ALT+H paranccsal érhetjük el közvetlenül. Továbbá az audio- és videohívások fogadása és kezdeményezése is könnyedén megoldható. Az elérhető funkciókról és billentyűparancsokról a JAWS INSERT+H súgója bővebb tájékoztatást ad.
  • Az Értesítési előzmények funkció még a JAWS 2022 júniusi frissítésében került bevezetésre, és segít a Windowsból és az alkalmazásokból naponta érkező nagyszámú értesítés kezelésében. Ha lenyomja az INSERT+SZÓKÖZ, majd N billentyűparancsot, egy párbeszédpanel nyílik meg, és megjeleníti az elmúlt 24 órában a JAWS futása közben kapott összes értesítés előzményét. A JAWS 2023 továbbfejlesztett értesítéskezelést kínál. Az INSERT+SZÓKÖZ, majd CTRL+N rétegelt billentyűparanccsal váltogathatja a bejövő felugró értesítések automatikus bejelentését, ami egy olyan értesítési típus, amelyet néhány alkalmazás, köztük a Microsoft Outlook is használ. Ha pl. sok e-mailt kap, és nem szeretné, hogy a JAWS automatikusan bemondja az értesítést minden alkalommal, amikor üzenetet kap, akkor egy szabály létrehozása helyett ezzel a billentyűparanccsal gyorsan elhallgattathatja ezeket a bejelentéseket. Az értesítések továbbra is hozzáadódnak az Értesítési előzményekhez, így szükség esetén továbbra is megtekintheti őket. A felugró értesítések bejelentései mindaddig kikapcsolva maradnak, amíg újra nem alkalmazza ezt a billentyűparancsot, vagy újra nem indítja a JAWS-t. A JAWS értesítési előzményeiben már igény szerint át is rendezhetőek a felhasználó által létrehozott szabályok. A szabályok sorrendjének megváltoztatása akkor lehet különösen hasznos, hogy ha ugyanazon értesítéshez több szabály is hozzá van rendelve, mivel egy adott beérkező értesítésnél mindig az a szabály kerül alkalmazásra, amelyik a listában előrébb található. A szabályok a CTRL+SHIFT+FEL- és LE NYÍL billentyűkkel mozgathatók felfelé vagy lefelé a listában.
  • A Hangerő rétegben új funkció az ún. Hang szétválasztó, amely lehetővé teszi a sztereó fejhallgatót vagy hangszórókat használók számára, hogy a JAWS beszédét az egyik fülre, míg a többi alkalmazás hangját a másik fülre irányítsák. Ez megkönnyíti a programmal történő munkavégzést, miközben követ egy Zoom vagy Teams megbeszélést, egy Skype hívást, vagy egy YouTube videót játszik le. A hangerő balansz állításához az INSERT+SZÓKÖZ, V, B, majd a NYÍL billentyűk használatosak. A BALRA NYÍL billentyűvel a JAWS beszédkimenete a bal oldali hangszóróra irányítható, míg a JOBBRA NYÍL segítségével a jobb oldalira. Ilyenkor minden egyéb alkalmazás által generált hang az ellenkező oldali hangszóróban fog hallatszódni. A balansz helyreállításához a FEL NYÍL használható.
  • A JAWS 2023-ban mostantól elérhető egy új opció, a „Csak táblázatok”, amely csak akkor engedélyezi az Intelligens navigálást, ha egy táblázaton belülre fókuszál. Ez a beállítás ugyanazt az intelligens navigálási élményt nyújtja a táblázatokon belül, mint amikor a „Vezérlőelemek és táblázatok” opciót választjuk, miközben a táblázatokon kívül megtartja a szokásos navigációnkat.
  • A JAWS-zal használt Eloquence, Vocalizer Expressive és Microsoft Mobile beszédszintetizátorokhoz készült egy olyan módosítás, amely a Dell számítógépeken gyakran futó WavesMaxx Audio alkalmazás által okozott megnövekedett memóriahasználati problémát orvosolja.
  • A JAWS 2023 már hivatalosan is támogatja az ARM64-et. A telepítő felismeri, ha ARM64 processzorral rendelkező eszközt használ, mint például a Microsoft Surface Pro X, és automatikusan telepíti a JAWS ARM verzióját. Az ARM esetében a Windows 11 a minimálisan támogatott operációs rendszer. Jelenleg az Eloquence, a Vocalizer Expressive, a SAPI 5x, a SAPI 5x 64 bit és a Microsoft Mobile beszédszintetizátorok támogatottak. A Braille-kijelzők közül egyelőre a Freedom Scientific Focus termékcsaládja támogatott. Az Office 365 irodai programcsomag használatát illetően javasoljuk, hogy a legjobb teljesítmény érdekében telepítse az Office legújabb, kifejezetten ARM64 eszközökre tervezett 64 bites verzióját.
  • A JAWS ILM hitelesítési fájljai olyan helyre lettek áthelyezve, ahol a felhasználóknak már nincs szükségük rendszergazdai jogosultságra a saját rendszerükön történő hitelesítéshez.

Amikor egy szoftverfrissítés kiadásra kerül a JAWS képernyőolvasóhoz, akkor erről a szoftver értesíti a felhasználókat. Amennyiben ez elmaradna, akkor a JAWS súgójának Frissítések keresése menüpontjából kezdeményezhető a frissítés letöltése.

Az új felhasználók vagy a 2023 előtti szoftververziók használói honlapunk Letöltések/Szoftverek – oldalán érhetik el a mindenkori legfrissebb JAWS változatot.

Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot igényeltek, nem szükséges új licencet kérniük, mert az annak érvényességi ideje alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver frissítésének használatára jogosultak. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes JAWS licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán: https://akadalymentes.magyarorszag.hu.

Amennyiben a program használatával kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz, ahol látássérült munkatársunk készséggel áll rendelkezésére személyesen, telefonon és e-mailben. Elérhetőségeinket honlapunk ügyfélszolgálat oldalán találja.  

Lehetősége van kérdéseit más felhasználóknak is feltenni, vagy megvitatni a szoftver használata során szerzett tapasztalatait a JAWS for Windows magyar levelezőlistáján. További információkért kérjük, keresse fel a lista weboldalát: https://infoalap.eu/mailman/listinfo/jaws-lista_infoalap.eu

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére