Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

JAWS for Windows 2022 képernyőolvasó szoftver

 

JAWS for Windows 2022

JAWS for Windows 2022

A JAWS for Windows képernyőolvasó program a billentyű leütések és a képernyőn látható üzenetek felolvasásával teszi lehetővé a számítógép használatát a látássérült emberek számára. A program kiemelten támogatja a Windows operációs rendszer, a Microsoft Office irodai programcsomag, több Internet böngésző program és sok más népszerű alkalmazás használatát.

A felhasználó a JAWS Home Edition és a JAWS Professional licenc közül választhat. A Home Edition a szabványos otthoni használatra szóló licenc, mely egyetlen végfelhasználó nem üzleti célú használatát engedélyezi, a Professional ezzel szemben cégek, intézmények számára kínált licenc. Ez utóbbi jelenleg az ország licenc keretén belül minden igénylő számára ingyenesen elérhető.

A JAWS 2022 legfőbb újdonsága a Microsoft új operációs rendszerének, a Windows 11-nek a támogatása. Emellett az új főverzió a Windows 10, a Windows Server 2019 és a Windows Server 2016 rendszerekkel kompatibilis. Ezzel párhuzamosan a korábbi, Windows 8.x és Windows 7 rendszerek támogatása kivezetésre került.

A másik jelentős újdonság a teljesen automatikus beállítás importálás egy korábbi verzióból. Ennek értelmében ha a programot egy újabb alverzióra frissítjük, akkor csendben, minden üzenetet mellőzve átmozgatásra kerülnek az olyan egyéni beállítások, mint a beszéd- és Braille-kijelzés beállításai, az egyéni szkriptek, a szótárbejegyzések, a feliratozott ábrák és az alkalmazásokhoz létrehozott saját beállítások. Ha a JAWS 2022 újonnan kerül telepítésre olyan számítógépen, ahol már megtalálható a 2021-es vagy a 2020-as főverzió, akkor a telepítő felkínálja a beállítások átvitelét a korábbi kiadásból. Az újfajta működési mód mellett elérhető maradt továbbra is a beállítások hagyományos importálási, exportálási és átmozgatási lehetősége is.

Továbbra is rendelkezésre áll az ún. online telepítő, amely aktív internetkapcsolatot igényel. Azokhoz a környezetekhez, ahol ez gondot okoz, elérhető a jóval nagyobb méretű offline telepítő is, mely minden szükséges összetevőt tartalmaz. Továbbá a honosított JAWS verziók az eredeti változattal egy időben jelennek meg, így a friss fejlesztéseket az amerikai felhasználókkal azonos időpontban kapják meg a magyar látássérült emberek.

A JAWS for Windows magyar változata gyárilag a Vocalizer Expressive 2.2 Mariska Compact hangot tartalmazza. A Vocalizer Expressive-hez több idegen nyelvű hangkarakter és a magyar hang jobb minőségű változata is letölthető a JAWS gyártójának, a Vispero cégnek a weboldaláról. Továbbá a JAWS fel van készítve a magyar felhasználók által legkedveltebb Profivox beszédszintetizátor szoftverrel való együttműködésre. A Profivox telepítő letölthető honlapunkról vagy a JAWS Súgó menüjének Webes források almenüjén keresztül. Amennyiben a Profivox egy, az alapítvány által elérhetővé tett másik termék részeként már telepítésre került a felhasználó számítógépére, akkor a JAWS 2022 további teendők nélkül képes ennek használatára. Azonban ebben az esetben is érdemes a Profivoxot az elérhető legújabb verzióra frissíteni. A letölthető Profivox telepítő képes a frissítés elvégzésére.

A program optimálisan támogatja az alapítvány által forgalmazott Focus Blue Braille-kijelző termékcsalád használatát.

Néhány további újdonság a honosított JAWS 2022 képernyőolvasó szoftver funkciói közül:

 • Megjelent egy új lehetőség a gyári beállítások visszaállítására. A JAWS főablakának Beállítások menüjén keresztül mód van az összes egyéni beállítás eltávolítására, ami után a program úgy indul újra, mintha csak egy teljesen friss telepítés lenne. Ez különösen akkor hasznos, ha egy JAWS frissítést követően nem kívánunk használni semmit az automatikusan átmozgatott korábbi beállításainkból. Ezen kívül olyankor is alkalmazható, amikor a program használata során manuálisan létrehozott beállításainkat teljes mértékben el kívánjuk távolítani.
 • A Hangerő rétegben új funkció az ún. Hang szétválasztó, amely lehetővé teszi a sztereó fejhallgatót vagy hangszórókat használók számára, hogy a JAWS beszédét az egyik fülre, míg a többi alkalmazás hangját a másik fülre irányítsák. Ez megkönnyíti a programmal történő munkavégzést, miközben követ egy Zoom vagy Teams megbeszélést, egy Skype hívást, vagy egy YouTube videót játszik le. A hangerő balansz állításához az INSERT+SZÓKÖZ, V, B, majd a NYÍL billentyűk használatosak. A BALRA NYÍL billentyűvel a JAWS beszédkimenete a bal oldali hangszóróra irányítható, míg a JOBBRA NYÍL segítségével a jobb oldalira. Ilyenkor minden egyéb alkalmazás által generált hang az ellenkező oldali hangszóróban fog hallatszódni. A balansz helyreállításához a FEL NYÍL használható.
 • A Hangerő réteg másik újdonsága, hogy mostantól könnyedén lehet váltogatni a rendszerben elérhető hangkártyák között. Bizonyos esetekben a Windows átválthat egy másik hangeszközre, ami a JAWS beszédének elvesztéséhez vezethet. Ez jellemzően egy új hangeszköz, pl. egy USB-s vagy Bluetooth-os fejhallgató csatlakoztatásakor fordulhat elő. Ha ilyen helyzet áll elő, használhatja az INSERT+SZÓKÖZ, V, majd C rétegelt parancsot, ami után a FEL- és LE NYÍL billentyűkkel tud az elérhető hangkártyák közül választani.
 • A többnyelvű Braille-írást használók számára a JAWS 2022 Braille-profilokat vezet be. Egy Braille-profil egy fordító üzemmódból és a hozzá tartozó Braille-táblákból áll egy adott nyelven történő bevitelhez és kijelzéshez. Ez mostantól lehetővé teszi, hogy a Braille-írás nyelvét menet közben átváltsa a fő billentyűzetről, a Braille-kijelzőről, vagy a dokumentumokban és weboldalakon az automatikus nyelvváltás segítségével, ahogyan a beszédszintetizátorok esetében is megtehető. A Braille-bevitel nyelvét a billentyűzet beviteli nyelvéhez is kapcsolhatja, így amikor a számítógép billentyűzetén az ALT+SHIFT billentyűkombinációt lenyomva átvált a gépeléshez használt nyelvre, a Braille-bevitel nyelve is átvált vele együtt. A profilbeállítások konfigurálásához a Beállítási központ a Braille -> Általános -> Fordítás csoport alatt egy új, Nyelvprofilok párbeszédpanellel bővült. A preferált profilok beállítása után a CTRL+SHIFT+WINDOWS+L billentyűkombinációval vagy a Focus Braille-kijelzőn a 2, 3, 4, 5, 7 PONT+SZÓKÖZ billentyűkombinációval gyorsan válthat a profilok között, ha különböző nyelvű szöveget kell olvasnia vagy beírnia. Beállíthat egy elsődleges nyelvprofilt is, amelyet a JAWS indításakor mindig használni fog.
 • Új opciók jelentek meg az Outlookhoz a Közvetlen beállításokban, amelyekkel kiválaszthatja, hogy a JAWS bejelentse-e, ha egy üzenet olvasatlan, illetve ha válaszoltak rá vagy továbbították.
 • Új beállítás került hozzáadásra a javaslatként megjelölt szöveg bejelentésének váltogatásához a Google Dokumentumokban. Ennek módosításához nyissa meg a Beállítási központot, és keresse meg a Javasolt szöveg bejelentése jelölőnégyzetet.
 • A Google Dokumentumokban egy táblázatban történő navigáláskor a JAWS mostantól a cellák tartalmának felolvasása után bejelenti az aktuális sort vagy oszlopot. Továbbá, ha a Közvetlen beállításokban kikapcsolta a táblázat cellakoordinátáinak bejelentését, a JAWS mostantól csak a táblázatolvasási parancsok (ALT+CTRL+NYÍL billentyűk) használatakor olvassa fel a cellák tartalmát az elvárt módon.
 • A JAWS 2022 a Corel frissített szkriptjeit tartalmazza a WordPerfect 2021 programhoz.
 • A JAWS 2022 számos általános fejlesztést kínál a Microsoft 365 alkalmazásaival való munkavégzéshez. A felhasználóknak különösen az Outlook üzenetlistáiban való navigálás és az e-mailekkel való munka, valamint a Word dokumentumok szerkesztése és az Excel munkalapokon történő navigálás során kell észrevenniük a megnövekedett reakciókészséget.
 • A JAWS gyorsan és könnyedén újraindítható bármikor az INSERT+SZÓKÖZ, F4 rétegelt billentyűparancs használatával.
 • • A JAWS asztali billentyűzetkiosztás használatakor mostantól az ALT+NUMPAD PLUSZ és az ALT+NUMPAD MÍNUSZ billentyűkombinációkkal tudja felolvasni a következő és az előző mondatot egy dokumentumban. Ez lehetővé teszi, hogy a korábban a mondatnavigációra használt ALT+FEL NYÍL és ALT+LE NYÍL az egyes alkalmazások által tervezett módon működjön. Az aktuális mondat felolvastatására szolgáló ALT+NUMPAD 5 billentyűparancs változatlan módon megmaradt.
 • Bevezetésre került egy új billentyűparancs, az INSERT+SHIFT+Z, amellyel a navigációt gyorsító billentyűk használatát lehet átmenetileg felfüggeszteni a weboldalak böngészése során. Ez a funkcionalitás akkor hasznos, hogy ha az adott weboldal által kínált billentyűparancsok ütköznek a JAWS navigációt gyorsító billentyűivel, ugyanakkor nem szeretné a virtuális kurzort teljesen kikapcsolni emiatt. Ez esetben a navigációt gyorsító billentyűk akkor válnak csak ismét elérhetővé, amikor új lapra lép vagy ha elhagyja a jelenlegi böngészőablakot. Emellett továbbra is elérhető maradt a hasonló célt szolgáló régi billentyűparancs, a CTRL+INSERT+N is.

Amikor egy szoftverfrissítés kiadásra kerül a JAWS képernyőolvasóhoz, akkor erről a szoftver értesíti a felhasználókat. Amennyiben ez elmaradna, akkor a JAWS súgójának Frissítések keresése menüpontjából kezdeményezhető a frissítés letöltése.

Az új felhasználók vagy a 2022 előtti szoftververziók használói honlapunk Letöltések/Szoftverek – oldalán érhetik el a mindenkori legfrissebb JAWS változatot.

Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot igényeltek, nem szükséges új licencet kérniük, mert az annak érvényességi ideje alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver frissítésének használatára jogosultak. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes JAWS licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán: http://akadalymentes.magyarorszag.hu.

 
Amennyiben a program használatával kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, keresse fel az alapítvány ügyfélszolgálatát, ahol látássérült munkatársunk készséggel áll rendelkezésére; telefonon a +36 (1) 273-3188-as vagy a +36 (70) 295-9288-as számon, e-mailen a helpdesk@infoalap.hu címen.

Lehetősége van kérdéseit más felhasználóknak is feltenni, vagy megvitatni a szoftver használata során szerzett tapasztalatait a JAWS for Windows magyar levelezőlistáján. További információkért kérjük, keresse fel a lista weboldalát: http://infoalap.eu/mailman/listinfo/jaws-lista_infoalap.eu

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére