Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Akadálymentes honlap az akadálymentességről kis- és középvállalkozások számára

Vodafone Digitális díj logó
Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány „Akadálymentes honlap az akadálymentességről kis- és középvállalkozások számára” című pályázatával 2. díjat nyert a Vodafone Magyarország Alapítvány innovációs pályázatán KKV digitalizáció kategóriában. Célunk olyan, jó megoldásokat felvonultató mintaoldal kidolgozása és bemutatása, melyről a webfejlesztéssel foglalkozó KKV-k fejlesztői könnyen megtanulhatják, hogyan tehetik saját honlapjukat a törvényi előírások szerint akadálymentessé.

E mellett a projekt keretében elkészül egy 3 órás oktató videófilm is, mely segíteni fogja a megszerzett tudás saját fejlesztésbe való beépítését.

A projekt célcsoportja egyfelől több ezer kkv, közvetetten pedig közel egymillió fogyatékos és egyéb okból hátrányos helyzetű ügyfél, felhasználó.

A projekt indokoltsága:

A pandémia miatt sok százmillió ember mindennapjainak vált részévé a távmunka, az elektronikus ügyintézés vagy a távoktatás. Ez a hirtelen megnövekedett igény egyrészt felgyorsította a digitalizáció folyamatát, másrészt nagyon sok ember éppen emiatt került kapcsolatba az informatikai eszközökkel. Ezzel együtt az akadálymentességi problémák is fokozottabban jelentkeztek, hisz egyre több fogyatékkal élő vagy idős ember kezdett el olyan digitális lehetőségeket használni, amelyek helyett korábban más megoldásokat választott.

Az Európai Unióban is megnövekedett figyelem irányul a digitális akadálymentesség egységes szabályozására. A hatályos rendelkezéseket a közszférabeli szervezet honlapjaira 2020. szeptember 23-tól, mobilalkalmazásaira 2021. június 23-tól, termékekre és a szolgáltatásokra 2025. június 28-tól kezdve kell majd alkalmazni. Fontos megjegyezni, hogy az akadálymentesítést nem külön alváltozatok kialakításával, hanem az egyetemes tervezés elvét figyelembe véve, egyetlen verzió létrehozásával/módosításával kell megoldani.

Az akadálymentesítésnek a látássérült emberek mellett a hallássérült, a mozgáskorlátozott, az értelmi sérült felhasználók, illetve egyes speciális társadalmi csoportok, pl. az idősek és az alacsony informatikai képzettségű emberek is „célcsoportjai”. Akadálymentes honlapról akkor beszélhetünk, ha ezen célcsoportok mind használni tudják az adott honlapnak ugyanazt a változatát. Ebben segít az EN 301 549 V2.1.2 kódjelű szabvány webes tartalomra vonatkozó fejezete, amely a WCAG ajánlás teljesítési feltételeit tartalmazza.

A projekt végére elkészülő információk és technikai lehetőségek, továbbá jó mintamegoldások bemutatásával megoldást kínálunk a kkv-knak fejlesztő webprogramozók részére.

A megvalósításban külső szakértőként az ETIKK Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont munkatársai lesznek segítségünkre, a projektet 2023.07.01. és 2023.12.31. között bonyolítjuk le.

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére