Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Korábbi adományozásaink

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy egyenlő esélyt teremtsen a látássérült embereknek az informatika kínálta lehetőségek terén. Ahhoz, hogy a vak és a gyengénlátó ember a számítástechnika egyenértékű felhasználója lehessen, speciális képernyőolvasó és -nagyító szoftverekre van szükség. Az alapítvány az elmúlt közel tizennégy éves tevékenysége során számos speciális szoftver honosításában, forgalmazásában, és adományozásában ért el sikereket.

A látássérült emberek számára kifejlesztett speciális szoftvereket piaci áron csak nagyon kevesen tudják megvásárolni, ezért az alapítvány fennállása óta számos pályázatot írt ki látássérült emberek számára, melyek eredményeként sokan adományként kaphatták meg ezeket a programokat, megkönnyítve így a tanulást, a munkába állást és a szabadidő hasznos eltöltését. Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány munkájának köszönhetően „láthatóvá válik a világ” a látássérült emberek számára is.

Az alábbiakban adományozási tevékenységünk összefoglalóival ismerkedhet meg. Az ennél részletesebb adatok alapítványunk közhasznúsági beszámolóiban érhetőek el.

2016.

A 2016-os, magánszemélyeknek kiírt szoftverpályázatunk eredményeként 46 olyan, érvényes pályázatot benyújtó vak és gyengénlátó ember szoftverét tudtuk naprakésszé tenni, akik a JAWS for Windows és a MAGic szoftverek korábbi változatainak érvényes licencével rendelkeztek.

2016-os adományozási tevékenységünk másik fontos állomása a látássérültügyi intézmények számára történő szoftveradományozás volt. Ennek köszönhetően az MVGYOSZ, a megyei egyesületek, a speciális iskolák és a rehabilitációs központok számítógépein vált elérhetővé a JAWS 17 és a MAGic 13 szoftver.

2015.

Szoftveradományozás látássérült magánszemélyek részére

2015 őszén vak és gyengénlátó magánszemélyek számára írtunk ki szoftveradományozási pályázatot. A JAWS for Windows képernyőolvasó program 15-ös verziójára lehetett pályázni (17-es hitelesítéssel), a képernyőnagyító programot igénylők pedig a MAGic 13.0 szoftverre nyújthattak be pályázatot.

A látássérült közösség tagjait is megszólítottuk, azzal az eltökélt szándékkal, hogy ez alkalommal minden pályázó igényét kielégíthessük. Megkértük a vak és gyengénlátó számítógép-felhasználókat, akik valamilyen okból már nem használják a korábban nyert képernyőolvasó- vagy –nagyító szoftverüket, ajánlják fel ezeket egy leendő nyertes számára, akinek így megkönnyítik a tanulását, munkavégzését. A látássérült közösség összefogásának köszönhetően mind a 449, érvényes pályázatot benyújtó jelentkező számára biztosítani tudtuk a jelenleg legkorszerűbb, magyarul használható JAWS és MAGic programot vagy azok frissítéseit.

2014.

Képernyőolvasó- és nagyító programok adományozása intézmények számára

Fontosnak tartjuk, hogy a magánszemélyek mellett azokat az oktatási intézményeket, rehabilitációs központokat és érdekképviseleti szervezeteket is felszereljük a legaktuálisabb képernyőolvasó és –nagyító programokkal, amelyekben vak és gyengénlátó felhasználók ismerkednek a „vakos” informatikával, illetve ahol látássérült emberek dolgoznak. Ezt figyelembe véve döntöttünk úgy, hogy 2014-ben a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét valamint tagegyesületeit, továbbá a vak és gyengénlátó diákokat oktató speciális iskolákat és a rehabilitációs központokat támogatjuk szoftveradománnyal. 2014-ben összesen 222 darab JAWS képernyőolvasó és MAGic képernyőnagyító szoftvert és frissítést adományoztunk a vak és gyengénlátó embereket segítő intézményeknek.

Irodai munkához alkalmas számítógépek adományozása

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány  összesen 46 darab számítógép-csomagot adományozott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) központjának és 22 megyei egyesületének.

Az adomány-csomagok átvizsgált, használt számítógépekből és monitorokból, valamint a szokásos perifériákból: billentyűzetből, egérből és aktív sztereó hangfal párokból  álltak. Az adomány része volt továbbá az alapítvány által fejlesztett Beszélő Linux disztribúció legfrissebb kiadása is.

Az adomány PC-k és monitorok jelentős része az OTP Hungaro-Projekttől érkezett, ahol szakszerű átvizsgálás után felújításra kerültek.  A komplett adomány-csomagokat az alapítvány futárszolgálattal szállíttatta házhoz az egyesületek irodáiba.

Az adományoknak köszönhetően az MVGYOSZ-ben és vidéki egyesületeiben bővült az irodai munkához használható számítógépes munkaállomások köre, de vak és gyengénlátó tagjaik részére is kihelyezhették vagy tovább adományozhatták ezen eszközöket.

2013.

Képernyőolvasó és nagyító programok, programfrissítések, valamint digitális diktafonok és fejhallgatók adományozása

A 2013-as év különösen sikeres volt az adományozás szempontjából, hiszen két pályázatot is meghirdettünk, és mindkettőt rendkívüli érdeklődés övezte.

Szoftveradományozási pályázatunkon a JAWS for Windows képernyőolvasó és a MAGic képernyőnagyító szoftvereknek a pályázat kiírása idején legújabb, magyar nyelvű verzióira pályázhattak a résztvevők. Nemcsak új licenceket lehetett igényelni, hanem a két szoftver korábbi verzióinak frissítését is.

Büszkék vagyunk arra, hogy összesen 360 vak és gyengénlátó embernek juttathattunk JAWS- és MAGic program licenceket valamint e szoftverek frissítéseit összesen 57 millió Forint értékben.  Másik pályázatunkon digitális diktafonra és fejhallgatóra pályázhattak a résztvevők. Ez a pályázatunk elsősorban a diákok körében volt népszerű, akik számára a diktafon szinte nélkülözhetetlen segédeszköz a tanórákon történő jegyzeteléshez. Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy a diktafonok a vak és gyengénlátó diákok speciális iskoláiban tanuló fiatalokhoz is eljussanak, hiszen az integráltan tanulók mellett nekik is nagy segítséget nyújt a diktafon a mindennapokban. 2013-ban összesen 157 nyertes számára juttattunk diktafonokat és fejhallgatókat.

2012.

Optikai karakterfelismerő szoftverek adományozása

Az adományozási tevékenység eredményeként 2012-ben 16 látássérült magánszemély kapott Omnipage Pro 14.0 optikai karakterfelismerő programot. Az adományszoftverek jelentősége, hogy használatukkal sík nyomtatásban megjelent anyagokat, újságcikkeket, tananyagokat, akár teljes könyveket tudunk hozzáférhetővé tenni a látássérültek számára ezzel a technikai megoldással, segítve ezzel kulturálódásukat, tanulmányaik előrehaladását.

Digitális diktafonok és fejhallgatók adományozása

Alapítványunk felkérést kapott a Vakok Általános Iskolájától, hogy adományeszközök felajánlásával támogassa a „Látássérült tanulók gépírás- és szövegszerkesztés bajnoksága 2012.” elnevezésű rendezvényt.

Az adományozás célcsoportját a verseny négy kategóriájában első és második helyezést elérő vak diákok alkották. A négy első helyezett részére egy-egy digitális diktafont, míg a második helyen végzett diákok részére jó minőségű, mikrofonos fejhallgatókat adományoztunk.

A diákok tanulmányaik és mindennapi életük során egyaránt hasznosíthatják az adományeszközöket.

PAC Mate Omni jegyzetelőgépek hardveres frissítésének adományozása

A Freedom Scientific cég által gyártott és forgalmazott PAC Mate jegyzetelő-gép egy kifejezetten a vak emberek igényeihez igazított hordozható kézi számítógép, amely beépítve tartalmazza a JAWS for Windows képernyőolvasó szoftvert és kompakt módon csatlakoztathatóak hozzá a PM 20 és 40 cellás Braille-kijelző berendezések.

Alapítványunk adományszervező munkájának eredményeként az amerikai gyártó cég felvállalta a korábbi jegyzetelő-gépek ingyenes hardveres frissítését az ezt igénylő magyar felhasználók részére. 2012 őszén tizenhárom jelentkező számára tettük lehetővé a készülékcserét. Az adományozottak között voltak a vak és gyengénlátó diákok speciális, budapesti általános iskolái, valamint közép- és felsőfokú tanulmányokat folytató látássérült tanulók, a Búzavirág Alapítvány, a Siketvakok Országos Egyesülete és 5 magánszemély.

Az adományozás kedvezményezettjei ingyenesen juthattak hozzá a legújabb, több százezer forint értékű PAC Mate Omni jegyzetelőgéphez. A hordozható eszköz nagy segítséget nyújt az alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményekben tanuló vak és gyengénlátó diákok, és a látássérült tanárok számára azzal, hogy megkönnyíti az órai jegyzetek elkészítését.

2011.

A 2011. évi közhasznú tevékenységünk során jó minőségű, használt asztali számítógépeket, képernyőolvasó és nagyító szoftvereket, szoftverfrissítéseket, Microsoft Windows XP Pro operációs rendszereket, valamint optikai karakterfelismerő programokat adományoztunk látássérült személyeknek és egy látássérültügyi, érdekképviseleti egyesületnek.

Hardver és szoftver adományainkkal 2011-ben több mint száz látássérült magánszemélyt támogattunk. Továbbá egy kereskedelmi bankkal közös adományozásunk révén a Vakok és gyengénlátók Veszprém megyei Egyesületének nyújtottunk támogatást.

2010.

Ebben az évben öt különböző adományozási projektje volt alapítványunknak, melyek során összesen 10,5 millió forint értékben adományoztunk különböző informatikai eszközöket, szoftvereket, digitális diktafonokat, használt számítógépeket, szkennereket és optikai karakterfelismerő programokat.

2009.

A 2009. évi közhasznú tevékenységünk során jó minőségű, használt asztali és hordozható számítógépeket, képernyőolvasó és nagyító szoftvereket, szoftverfrissítéseket, Microsoft Windows XP Pro operációs rendszereket, Microsoft Office 2003 Pro irodai programcsomagokat valamint optikai karakterfelismerő programokat adományoztunk látássérült személyeknek és az érdekképviseletüket ellátó civil szervezeteknek. Adományainkkal 2009-ben közvetlenül 265 magánszemély támogatásáról döntöttünk, közülük a 2009-es naptári év során 118-an vették át nyereményüket. Továbbá közel tizenötezer vak és gyengénlátó személyt képviselő 21 civil szervezetnek nyújtottunk támogatást összesen 29 millió Ft értékben.

2008.

A 2008. évi közhasznú tevékenységünk során jó minőségű használt számítógépeket, képernyőolvasó és nagyító, valamint optikai karakterfelismerő szoftvereket, továbbá speciális hardver eszközöket és digitális diktafonokat adományoztunk látássérült embereknek. Hardver és szoftver adományainkkal 2008-ban összesen 458 látássérült személynek és 23 intézménynek nyújtottunk támogatást, melynek becsült összértéke 15.392.000 Ft.

2007.

Ebben az évben bővült az adományozott eszközök köre, közhasznú tevékenységünk során immár Braille-kijelzőket is adományoztunk látássérült embereknek. Hardver- és szoftveradományozással, ill. eszközvásárlási támogatással 519 látássérült ember számára nyújtottunk támogatást 15.184.665 forint értékben.

2006.

Több 2005-ös pályázati nyertes csak 2006-ban vehette át nyereményét. Ebben az évben az adományozott használt asztali és hordozható számítógépek, képernyőolvasó és nagyító szoftverek és digitális diktafonok összértéke 5.778.719 Ft volt.

2005.

Ebben az évben optikai karakterfelismerő programokat, képernyőolvasó és nagyító programokat, valamint használt számítógépeket adományoztunk összesen 138 millió forint értékben.

2004.

2004-ben JAWS for Windows frissítéseket adományoztunk magánszemélyeknek, MAGic képernyőnagyító programokat intézményeknek, optikai karakterfelismerő programot magánszemélyeknek és intézményeknek valamint száz darab használt számítógép konfigurációt látássérült felhasználóknak.

2003.

A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága 2001. december 19-én írt alá támogatási szerződést Alapítványunkkal. A projekt keretében vállaltuk az amerikai JAWS for Windows (JFW) 4.02 képernyőolvasó program honosítását, a magyar nyelvű termék száz példányának pályáztatás útján történő adományozását, valamint azt, hogy a szoftver használatát oktató tanfolyamokat, telefonos és e-mailes tanácsadást nyújtunk a nyerteseknek. A projekt részét képezte még egy magyar nyelvű oktatási anyag elkészítése is.

A támogatási szerződés értelmében az alapítvány négy ütemben 25 millió Ft állami forrást használhatott fel a fenti célok megvalósítására.

Ebben az évben továbbá optikai karakterfelismerő programokat és használt számítógépeket is adományoztunk magánszemélyek részére.

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére