Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

INFOALAP Tudástár

LaTeX fejléc

Az elmúlt három év szakértői és szerkesztői munkájának eredményeként frissült négy olyan tréninganyag, amelyekből a látássérült tanulók és tanáraik elsajátíthatják a matematikai kifejezések akadálymentes, számítógépes írását és olvasását. A REÁLis esély kiadványcsomag a HTML alapismeretek mellett a LaTeX és MathML matematikai leírónyelvek közoktatásra optimalizált tudásanyagát, valamint a Nemeth matematikai Braille-jelölésrendszer interaktív oktatási anyagát tartalmazza. Kiadványaink az általános- és középiskolai, integrációs oktatásban tanuló látássérült tanulók és matematika tanáraik, valamint tananyag adaptációval foglalkozó szakemberek részére készültek.

Célunk egy, mindkét oldal által egyaránt értelmezhető, kommunikációs híd megteremtése a közoktatás látó és látássérült szereplői között. A két matematikai leírónyelv bármelyike elsajátítható néhány nap tanulással, de alapítványunk, az elmúlt évtizedekben széleskörűen elterjedt LaTeX használatának megismerését javasolja, annak egyszerűsége miatt!

A közoktatásban elterjedt Sokszínű matematika kiadványok 12. osztályosok számára készített feladatgyűjteményének integráltan akadálymentes változatát is megvalósítottuk. A kiadvány az utolsó évfolyam matematika tananyagához, az előző három év ismeretanyagának összefoglalásához, valamint az érettségihez tartalmaz gyakorló feladatsorokat. Az akadálymentes, elektronikus feladatgyűjtemény vizualitásában visszaadja a nyomtatásban megjelent mű kinézetét. Az integráltan akadálymentes megközelítés újszerűsége abban rejlik, hogy látó és látássérült olvasó ugyanazt a kiadványt tudja használni, mivel a megszokott látvány szerint megjelenő feladatsorokat a látássérült tanulók által használt képernyőolvasó programok is tudják kezelni. A matematikai kifejezések a képernyőolvasó programok matematikai megjelenítő szolgáltatásában olvashatóak el. A nyílbillentyűkkel a kifejezés minden eleme egyszerűen bejárható és felolvastatható vagy megjeleníthető a kapcsolódó Braille-kijelző készüléken. A 9-es, 10-es és 11-es tanulóknak készült feladatgyűjtemények integráltan akadálymentes változatán az alapítvány matematikus és informatikus munkatársai jelenleg is dolgoznak, a megjelenés a következő egy évben várható.

Az INFOALAP Tudástár minden kiadványa ingyenesen elérhető és letölthető az alapítvány honlapjáról, az alábbi linkeken:

 

 

 
Köszönetet mondunk az MVGYOSZ tankönyv adaptációs csoportjának a feladatgyűjtemény ábráihoz biztosított szöveges leírásért. Elkészült kiadványainkat részükre is átadjuk.

Kérdés esetén kérjük, forduljanak ügyfélszolgálatunkhoz az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Telefon: (1) 273-3188, (70) 295-9288
E-mail: helpdesk@infoalap.hu

Mindenkit arra biztatunk, ismerkedjen meg az INFOALAP Tudástárban található akadálymentes kiadványokkal, ne a technikai nehézségeken múljon az eredményes és örömteli tanulás!

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére