Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Nemzetközi számítástechnikai és kommunikációs tábor látássérült fiataloknak

Az olyan események, mint egy számítógépes tábor, ösztönzést adhatnak a vak és gyengénlátó fiatalok számára, hogy minél hamarabb megismerkedjenek a számítógépekkel, és megtanulják azok használatát, hasznosítását.

A különböző kulturális és szociális háttérrel rendelkező fiatalok együtt játszanak, tanulnak és dolgoznak; ez egy nagy és egységes Európa képét vázolja fel nekünk.

Előző évek beszámolói:

2010 2011 2012 2013 2014 2016 2018 2019 2021 2023

A tábor ötlete és filozófiája

A német “Tanulmányi Központ a Látássérültekért” a Kalsruhe-i  és az osztrák “Számítástechnika a Vakokért” linzi szervezetek azért kezdték meg működésüket, hogy támogassák azokat a látássérült fiatalokat, akik látó diákokkal együtt (inkluzívan) szeretnének tanulni. Ebben jelentős segítséget nyújtanak a képernyőolvasó és –nagyító szoftverek, mert használatukkal a látássérültek számára lehetővé válik a társadalmi folyamatokban való teljes értékű részvétel. A tábor lehetőséget ad arra, hogy a szervezők minél korábbi szakaszban kerüljenek kapcsolatba a diákokkal, azaz a későbbi célcsoporttal.

Joachim Klaus és Klaus Miesenberger

Az ötlet első alkalommal 1993-ban, az EU JEP-2423-92/2 “Új Tanulmányi és Szakmai Lehetőségek a Látássérültekért” Tempus projekt keretében valósult meg, így jött létre az első Integrációs Számítástechnikai Tábor Grazban. 1996-ban a minden évben megtartott tábor nemzetközivé vált. Az ICC ma már egy több mint 30 országot magába foglaló társulás, egy olyan közösség, mely megmutatja, hogy a különböző országokból érkező, hasonló érdeklődési körrel rendelkező emberek hogyan tudnak egy nemzetközi közösséget létrehozni.

Az informatikai és kommunikációs tábor megpróbálja megismertetni a résztvevőkkel, hogy mit tehet a technika értük, milyen számítógépes jártassággal kell rendelkezniük, hol kell még erőfeszítéseket tenniük, hogy elmélyítsék technikai ismeretüket a társadalmi integrálódás céljából. Támogatni akarja a tanulókat a megfelelő döntés meghozatalában tanulmányi és szakmai jövőjük érdekében, továbbá a tábor célkitűzései közé tartozik az is, hogy motiválja a résztvevőket az alapos felkészülésre, mielőtt megteszik lépéseiket a felsőoktatás, majd a munkaerőpiac felé. 

Továbbá egy kiváló lehetőséget kínál a vak és gyengénlátó diákoknak, hogy kapcsolatokat teremtsenek más országokban élő látássérült fiatalokkal és tapasztalatokat cseréljenek.

A technológia alkalmazása és szociális feladatok

A digitális formában rendelkezésre álló nagy mennyiségű információ hozzáférhetősége új lehetőségeket és esélyeket teremt a fejlesztésekre a látássérültek számára. Segédeszközök által a vak és gyengénlátó emberek függetlenebbül és aktívabban vehetnek részt a társadalmi folyamatokban, úgymint az iskolákban, felsőoktatásban, munkában, szabadidőben, kultúrában, politikában.

Azonban nagyon fontos rámutatni, hogy ez nem azt jelenti, hogy a „fogyatékosságot” csupán a technológia alkalmazásával teljes mértékben kompenzálhatjuk. Az integráció és szegregáció olyan társadalmi folyamat, melyet mindennapi gondolkodásunk és cselekedetünk épít fel. A technológia befolyásolhatja a társadalmi folyamatokat, de önmagában nem kínál teljes megoldást. Helyes felhasználása javíthat a helyzeten, ellenkező esetben azonban újabb hátrányokat okozhat.

Ezért az ICC-nek nem szabad egyszerűen technológiai eseménynek lennie. Egyaránt foglalkozik a szociális integrációval az iskolákban és egyetemeken. A technológia felhasználása a szociális módszerekkel kiegészítve – ez az, amit az ICC szervezői megvalósítanak.

Workshopon

Az integrált oktatás alapvető szerepe

A mindennapi élet a látássérült emberek számára fokozott igénybevételt jelent, és az oktatás az egyik legfontosabb előfeltétele mindenfajta társadalmi folyamatban való részvételnek. Az ICC szándéka, hogy felkészítsen az inkluzív oktatásban való részvételre, és az élethosszig tartó tanulásra. A modern technológiák ismerete viszont  nélkülözhetetlen kelléke a társadalmi befogadásnak.

Európai integráció

Az egyes országok csak korlátozott számban tudnak képzési lehetőségeket biztosítani, azonban az európai összefogás ezeket szélesebb körűvé, gazdagabb spektrumúvá tudja tenni. Ezáltal a látássérült fiatalokat egy nagyobb közösségbe tudja bekapcsolni, megismerteti őket a hasonló érdeklődésű és hasonló szükségletekkel rendelkező emberekkel.

Az ICC egyedülálló lehetőséget biztosít a nemzeti és nemzetközi értékek bemutatására és megismerésére, miközben hangsúlyt fektet a fiatalok identitástudatának, magabiztosságának és helyes önértékelésének kialakítására, a pozitív jövőkép megfogalmazásához.

A tábor részvételi díja 500 euro, amely teljes ellátást (szállás, napi ötszöri étkezés), a workshopok és szabadidős programok költségeit foglalja magába. A tábor ideje alatt a résztvevők kb. 50 workshop közül választhatnak (délelőtt és délután 3-3 óra hosszan) érdeklődésük szerint, amely lehet számítástechnikai, ahol új fejlesztésű speciális programokat ismerhetnek meg és próbálhatnak ki, valamint kommunikációs, továbbtanulást és önálló életvezetést segítő foglalkozás.

Magyar diákoknak 2000 óta van lehetőségük a nemzetközi táborokba eljutniuk. Számukra az Informatika a Látássérültekért Alapítvány finanszírozza a tábor részvételi díját, az útiköltséget, és biztosítja a vak és gyengénlátó embereknek történő segítségnyújtásban jártas kísérőt.

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére