Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Tavaszi cikkajánló

2024.04.24.

Kedves Olvasóink!

Az áprilisi meleg nyár és a szép tavasz kezdetén elkészítettük soron következő cikkajánlónkat, amelyben helyet kaptak a Mindennapi Pszichológia, az IPM Pszichológia, a HVG Extra Pszichológia, az Evangélikus élet, a National Geographic, valamint a Recorder cikkei. Valamennyi önkéntesünknek köszönjük a minőségi felolvasást, olvasóinknak pedig kellemes időtöltést kívánunk!

 

1. Álmatlan éjszakák

Az Evangélikus élet kiadványában a cikkíró a kérés és a parancs közti különbségről beszél.

Isten nem parancsol, Isten kér. Milyen halk szó a parancshoz képest ebben a hangoskodó világban. Ennek a kérésnek, nem kényszerítésnek, sokkal mélyebb értelme van. Talán furcsa is lehet azokban az időkben, amikor a NAV felszólít, a bíróság pedig beidéz, és ilyenkor a parancs szerint menni kell. Isten csak annyit kér, „hallgassatok”, akármilyen nehéz is, amikor baj van.

Köszönjük a felolvasást, Katazsofi!

A cikk itt érhető el: Álmatlan éjszakák


2. A mértéktartás vezethet a valódi jólléthez

Közgazdaságtan vagy az önzés tudománya? Economics vagy Egonomics? Ez a meglátás kétségtelenül jól szemlélteti, hogy miképp viszonyul az emberiség nagy része az anyagi javakhoz. Meddig működőképes a profitorientált hozzáállás? Hogyan működik a Buddhista közgazdaságtan? Valóban elegendő a középút és a mértékletesség? Valójában hogyan is vannak a dolgok, és mi miért nem úgy látjuk azokat? A túlzott fogyasztás elengedésével véget érhet a szenvedés és eljöhet az igazi jóllét? Mi a belátás-meditáció? Egyáltalán hogyan beszélhetünk buddhista közgazdaságtanról, amikor az emberek jó része nem buddhista?

Az IPM Pszichológia cikkében minden fontos kérdésre választ kapunk.

Köszönjük a felolvasást, Julia09!

A cikk itt érhető el: A mértéktartás vezethet a valódi jólléthez


3. Közös ügyünk, hogy a gyermekek jól legyenek

A konyhai kisegítőnek, a bölcsődei dolgozónak, de még a portásnak is tudnia kell, melyek a gyermekbántalmazás jelei, mert ők azok, akik gyakran látják, sőt, sok időt is töltenek el a gyerekekkel. Ily módon közös ügyünk, hogy a gyerekek jól legyenek. Miképp ismerheti fel maga a gyermek, hogy ő lelki vagy akár szexuális bántalmazás áldozata? Mit mond a szakértő?

Az Újbuda hetilap cikke itt érhető el: Közös ügyünk, hogy a gyermekek jól legyenek

Köszönet a felolvasásért, Parditka!


4. Befellegzett a valódi programozóknak, nem lesz szükség rájuk – mondja az Nvidia elnöke

A korábbi állásponttal ellentétben, ami szerint mindenkit, még a gyerekeket is meg kellene tanítani programozni, mert ez a jövő, most az Nvidia elnöke azt állítja, a feladat az, hogy olyan számítástechnikát hozzunk létre, ahol senkinek nem szükséges programoznia, a programozás nyelvének pedig emberinek kell lennie. A jövőben pedig nem lesz szükség kódolásra, vagyis a köztes fázisra ember és gép között. Részletek a cikkben, ami itt érhető el: Befellegzett a valódi programozóknak, nem lesz szükség rájuk – mondja az Nvidia elnöke

Köszönjük a felolvasást, KEva!


5. Trend, hírek

A HVG Extra Pszichológia cikkében néhány újdonságról és kutatásról olvashatunk, de híreik is akadnak. Nézzünk meg néhányat ezek közül!

  • Elsőként azt taglalja, miképp lehet teljes életünk. Lazaság és elégedettség, vagy összpontosítás a szakmai sikerekre és alkalmazkodás? Mi befolyásolja a boldogságot? Az önmegvalósítás és a hedonizmus, vagy a teljesítmény és idomulás minden helyzethez? Meglepőek az eredmények.
  • Menjünk fodrászhoz, és megoldódnak a gondjaink, legalább is az új trend szerint. Miképp lehetséges ez?
  • A korábbi elmélettel szemben, ami szerint elfojtott rossz élményeink rossz irányba befolyásolják viselkedésünket, Michael Anderson és tanítványa azt állítja, van egy módszer, amivel elnyomhatók a kellemetlen gondolatok, ennek eredményeképpen pedig az alanyok lelkiállapota is javul.
  • A harag rossz tanácsadó. Vagy mégsem?

Még több hírért és a részletekért kattintson a cikkre, ami itt érhető el: Trend, hírek

Köszönjük a felolvasást, nagyemese95!


6. Önkéntes elzártság

A National Geographic 2024. márciusi számában az Északi-Szentinell-sziget lakóit, a szentinelézeket ismerhetjük meg kicsit közelebbről, akik ma is vadászó-gyűjtögető életmódot folytatnak, kirekesztve a nagy világot, valahogy mégis erősebbnek tűnnek, mint az okostelefonokat és egyéb kütyüket használó több milliárd földlakó.

Köszönet a felolvasásért, Zita91!

A cikk itt érhető el: Önkéntes elzártság


7. Amikor a technológia beavatkozik a párkapcsolatokba

Napjainkra a technológia már mindannyiunk életében állandóvá vált, elektronikus harmadik félként véve részt kapcsolatainkban, meghatározva azok minőségét, dinamikáját, irányítva fejlődését és menetét. Ismerjük meg a részleteket!

Köszönjük a felolvasást, Ginko!

A Mindennapi Pszichológia kiadványban is olvasható cikk itt érhető el: Amikor a technológia beavatkozik a párkapcsolatokba


8. Lehet-e kreatív egy gép?

A Mindennapi Pszichológia kiadványban tavaly foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy lehet-e fantáziája a mesterséges intelligenciának. Ha a válasz igen, vége a világnak, vagy ha annak nem is, a művészeteknek biztosan, és ezt egy 2022-es esemény igazolja. Ahhoz azonban, hogy ezt a kérdést tisztázzuk, a kreativitás definícióját is pontosan kell ismernünk. Részletek a cikkben.

Köszönet a felolvasásért, Ginko!

A cikk itt érhető el: Lehet-e kreatív egy gép?


9. A Budapest Ritmo vendége lesz Gaye Su Akyol

A Recorderben adtak hírt az énekesnő áprilisi fellépéséről, életútjáról, művészetéről és életfilozófiájáról.

Köszönjük a felolvasást, Rekocs20!

A cikk itt érhető el: A Budapest Ritmo vendége lesz Gaye Su Akyol


10. Tudtam, hogy ez az utam – Jane Goodall

A National Geographic a kilencvenedik születésnapja alkalmából beszélgetett a híres etológussal és természetvédővel az életútjáról és küzdelmeiről, valamint a következő nagy kalandról.

Köszönet a felolvasásért, Rekocs20!

A cikk itt érhető el: Tudtam, hogy ez az utam – Jane Goodall


11. Afganisztán helyett Salgótarján

A cikkben a National Geographic újságírója beszélgetett Shah Timor-ral, aki afgán származású múzeumi fotós és dokumentumfilmes, és a polgárháború elől szülei Magyarországra küldték. Megrendítően érdekfeszítő ez a beszélgetés.

Köszönjük a felolvasást, Zita91!

A cikk itt érhető el: Afganisztán helyett Salgótarján

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére