Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

DEX konvertáló program

A DEX egy dramatizált elektronikus könyvszerkesztő és hangoskönyv-konvertáló program. Segítségével egyszerűen és gyorsan előállíthatóak elektronikus formátumú könyvekből hangoskönyvek akár MP3 akár Daisy-formátumban is, melyeket különböző eszközökön, mobiltelefonon, MP3- vagy DAISY-lejátszón lehet meghallgatni. A DEX-nek köszönhetően azon vak és gyengénlátó emberek számára is elérhetővé, élvezhetővé válik rengeteg könyv és idegennyelvű tananyag, akik kevésbé jártasak a számítógép- és az internethasználat területén, így számukra válik lényegesen könnyebbé az információ, a tudás elérése.

A kezdetekről

A DEX 1.0 2007-es megszületésének elsődleges oka az volt, hogy lehetőséget kívántunk teremteni a beszédszintetizátoros olvasásra olyan helyzetekben és környezetekben is, ahol nincs lehetőség a számítógép használatára, illetve olyan felhasználók, elsősorban idős emberek számára is biztosítani szerettük volna ezt a megoldást, akik egyáltalán nem jártasak a számítástechnikában. Általános igénynek éreztük egy olyan hangoskönyvvé átalakító szoftver létrehozását, melynek használata egyszerű és gyors, akár néhány perc alatt felolvas egy terjedelmes elektronikus könyvet vagy dokumentumot. Egy átlagos teljesítményű gépen a Háború és béke c. könyv például 5 perc alatt olvastatható MP3 fájlba, amelyet azután mobiltelefonon vagy MP3 lejátszón bárhová magával vihet az olvasó. Erre az alapötletre építettük fel ezt az azóta is egyedi szolgáltatásunkat.

DEX 2.0

A 2011-ben kiadott 2.0 verzió fő újdonsága a program két akadálymentes dokumentum-kimenet előállítási képessége volt.

A DAISY formátummal a normál hanganyagokat kívántuk kényelmesebben kezelhetővé tenni azáltal, hogy biztosítjuk a logikai egységenként történő léptetést a felvételben, vagyis mondatonként, bekezdésenként, ill. a készítő által meghatározott egységekben. Így lényegesen könnyebb visszaléptetni vagy épp előrepillantani a hanganyag tartalmában.

A Braille-formátum a pontírású nyomtatás támogatásához készült, célja, hogy egyszerűbben lehessen Windows alól ilyen típusú nyomtatásokat készíteni.

Ez a verzió már alkalmas többnyelvű párbeszédes szöveg nyelvhelyes felolvastatására is.

A 2013-ban kiadott verzió, a DEX 2.5

Ez a verzió az eddig támogatott Windows XP, Vista és 7 rendszerek mellett már Windows 8 és 8.1 operációs rendszerre is telepíthető. Előnye, hogy 64 bites rendszereken is lehetővé teszi a program használatát, együtt tud működni a Microsoft Office 2010-es verziójával és támogatja az ingyenes irodai szoftvercsomagokban elterjedt odt (open document text) formátumú dokumentumok feldolgozását is.

A DEX a hazai szabványnak megfelelő, magas szintű Braille-konverziós szolgáltatást nyújtja, amelyben további 50 százalékkal nőtt a Braille-írás kivételeinek helyes kezelése. A Braille nyomtatás megkönnyítése érdekében e legújabb verzióban már megadható, hogy a DEX a kívánt lapméretre formázza a dokumentumot.

A 2016-ban kiadott verzió, a DEX 2.6

Az új programverzió már nem igényli semmilyen kisegítőszoftver telepítését és futtatását. A felhasználók szabadon, kötöttség nélkül használhatják a programot. Azonban a programmal készített hangos- és DAISY könyvek továbbra is csak a látássérült emberek számára és kizárólag ingyenesen terjeszthetőek.

A DEX program használható a Windows XP, 7, 8, 8.1 és 10 operációs rendszerek 32 és 64 bites változatain egyaránt.

A program továbbfejlesztett Braille-konverziós szolgáltatásának köszönhetően mostantól kiválasztható, hogy EURO vagy USA kódtáblával készüljön a kívánt Braille-dokumentum. Ezzel könnyebbé válik a Magyarországon elterjedt Braille-nyomtatókon történő pontírású nyomtatás.

A 2017-ben megjelentetett 2.7-es verzió

A 2.7-es verzió a matematikai szöveget tartalmazó dokumentumok feldolgozása és a Braille-átalakítás terén bővítette ki a DEX akadálymentesítési képességeit. A frissítés a tankönyvek és a szakirodalom hozzáférhetőségét könnyíti meg a látássérült felhasználók számára, továbbá a pontírású kiadványok előállításának leegyszerűsítésével elősegíti a Braille-kultúra fennmaradását és megerősödését. Az idegen nyelvű pontírású szövegek elérhetővé tételével pedig támogatja a vak emberek nyelvtanulását. Reményeink szerint az alapítvány látó és látássérült programozói által közösen megalkotott és folyamatosan bővített szolgáltatású DEX hozzájárul ahhoz, hogy az olvasás mindenki számára elérhető tanulási, kulturálódási és szabadidős lehetőség legyen. A DEX programról itt olvashatnak részletesen.

A program használatával kapcsolatban további információkért kérjük, forduljanak bizalommal alapítványunk ügyfélszolgálati munkatársához a +36 (1) 273-3188 és a +36 (70) 295-9288 telefonszámon vagy a helpdesk@infoalap.hu e-mail címen.

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére