Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A ZoomText képernyőnagyító szoftver

 

ZoomText 2024

ZoomText 2024

A ZoomText felnagyítja a képernyőn látható tartalmat, ezáltal a gyengénlátó felhasználók számára egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a számítógép-használatot. A program nemcsak a képernyőn látható információk felnagyítására képes, hanem azok hangos felolvasására is.

A felhasználók számára a ZoomText nagyító változatban és nagyító/felolvasó változatban is rendelkezésre áll.

 • A ZoomText Nagyító változat azokat az eszközöket tartalmazza, amelyekkel nagyítani, kontrasztosabbá és olvashatóbbá lehet tenni minden olyan elemet, ami megjelenik a képernyőn.
 • A ZoomText Nagyító/Felolvasó változat a ZoomText Nagyító összes funkcióját megtartva kiegészíti azt a gyengénlátó felhasználók számára kialakított képernyő- és dokumentum- felolvasási képességgel. A ZoomText felolvasóeszközei jól használhatóak a tanulási-, az olvasási- illetve az ezekhez kapcsolódó más nehézségekkel élő felhasználók számára is.

A ZoomText mindkét változata mindenféle korosztályú és iskolázottsági szintű felhasználó számára nagyobb függetlenséget biztosít az otthoni- vagy szabadidős tevékenységben, az iskolai eredmények elérésében, illetve a munkahelyi feladatok elvégzésében.

A ZoomText 2024 a következő funkciókat és szolgáltatásokat tartalmazza:

 • Ha több kijelző csatlakozik a számítógéphez, a Windows asztalt az összes képernyőre kiterjesztheti. Ez a nagyobb munkaterület növelheti a termelékenységet, mivel több alkalmazást is elhelyezhet a fő és a másodlagos kijelzőn, ahol tetszik. Az asztali ikonokat is szétszórhatja a különböző kijelzőkön, az Ön preferenciáinak megfelelően. Ha azonban a ZoomTextet magas nagyítási szinten futtatja, a kiterjesztett asztalon való navigálás kihívást jelenthet, mivel nem láthatja egyszerre az egészet. Ezért itt hasznos az új Egyetlen asztal mód beállítás. Az Egyetlen asztal mód a Windows asztalt (az összes ikont, tálcaelemet és megnyitott alkalmazást) a fő képernyőre tömöríti, amelyet a ZoomText nagyít, miközben a másodlagos kijelzőn nagyítás nélküli (1x) nézetet biztosít az asztalról. Ez akkor hasznos, ha nagyításra van szüksége a munka elvégzéséhez, de továbbra is szeretné látni az asztal általános nézetét, hogy tudja, hol dolgozik a képernyőn. Ez a beállítás akkor is jó, ha együttműködik valakivel, akinek nincs szüksége nagyításra. Folytathatja a munkát a nagyított kijelzőn, miközben a nagyítás nélküli kijelzőt nézik.
 • A ZoomText bezárható egy új billentyűparanccsal, ami a CAPS LOCK+F4.
 • A ZoomText 2024-ben elérhető az új xFont nagyítás, ami egy fejlett betűtípus-simítási technológia. A Microsoft 365 alkalmazások, úgymint a Word, az Outlook, az Excel, a PowerPoint és a OneNote mostantól alapértelmezetten ezt használják. Ezen felül az új xFont több területen is elérhető: az eszköztár szövegeinél és ikonjainál, a beállítások párbeszédpaneljein, az üzeneteknél és az értesítéseknél, valamint az olyan eszközöknél, mint az AppReader és a Háttéri olvasó. A ZoomText mostantól ún. zökkenőmentes frissítéseket is biztosít az xFont működésének folyamatos finomhangolásához. Alapértelmezés szerint ezek a frissítések a háttérben automatikusan települnek, amint elérhetővé válnak és a ZoomText észleli azokat, így a felhasználónak ezzel külön teendője nincs.
 • Egy új opció az xFont félkövér, ami javítja az olvashatóságot azáltal, hogy minden megjelenő szöveget félkövérré tesz. A ki- és bekapcsolásához két új billentyűparancs is használható: a CAPS LOCK+B és a CAPS LOCK+SZÓKÖZ, M, majd B rétegelt parancs.
 • Az Invertált egérmutató séma egy új egérmutató kiemelés, amely elérhető a ZoomText 2024-ben. Más mutatósémák használatakor a mutató mindig egyszínű. Növelheti a mutató méretét is, amely a képernyő megtekintési területének nagyobb részét lefedi. A mutató és a háttérszínek megfordítása segít gyorsan megtalálni a mutató pozícióját. A mutató alá látás rendkívül hasznos bármilyen nagyítási szinten. Például, ha az egérmutatót a képernyő fekete hátterére viszi, a mutató fehérre változik, és fordítva.
 • Az Egyetlen ék egy új kurzorséma. Hasonló a jelenlegi Kék ék sémához, azzal a különbséggel, hogy egy háromszöget jelenít meg a kurzor alatt, és nem két háromszöget felette és alatta.
 • A ZoomText 2024-ben a korábbi három helyett immár 15 különböző egérmutató méret állítható be.
 • A Valódi középpont követése egy új igazítási és követési funkció a ZoomTextben. Miközben mozgatja az egeret, beírja a szöveget, és navigál a menükben, párbeszédablakokban és egyéb programvezérlőkben, a nagyítási ablak automatikusan gördül, hogy a fókusz látható maradjon. A valódi középpont követésével a fókusz mindig a képernyő közepén van, akárcsak a hagyományos középpont követésnél. A nagy különbség az, hogy ahogy közeledik a képernyő széléhez, a szél most a megtekintési terület közepére kerül, és úgy tűnik, hogy a háttérszín kitölti a Windows asztal szélén túli területet.
 • Az ún. Sima egérgördítés akkor hasznos, ha az egeret a képernyőn való görgetéshez, egy dokumentum új helyére való lépéshez vagy egy kép megtekintéséhez használja. A funkció engedélyezése után nyomja le és tartsa lenyomva a SHIFT billentyűt, majd mozgassa az egeret, hogy simán mozogjon a nagyított nézetben. A gördítési érzékenység határozza meg, hogy a ZoomText mikor kezd el sima gördítést használni, amikor a nagyított nézetben mozog.
 • A beszéd megszakításának elkerülése. Ez elsősorban azoknál a Bluetooth fejhallgatóknál és hangszóróknál fontos, amelyek bejövő audio jel hiányában egy idő után energiatakarékos üzemmódba váltanak át, hogy ezzel növeljék az akkumulátor élettartamát. Ekkor az újbóli beszéd során előfordulhat, hogy az első néhány karakter felolvasása nem hallható. Ezt hivatott kiküszöbölni ez a funkció. Megjegyzés: A funkció engedélyezése az akkumulátor gyorsabb lemerülését eredményezheti.
 • Kikötött nézet. A Kikötött nézet egy második képernyőterületet hoz a nagyítási ablakba egy új ablak nyitásával, amely a fókuszban lévő elemhez kapcsolódik. A Kikötött nézetben közvetlenül interakcióba léphet az elemekkel. Ez az új nézet jelenleg a következő helyeken támogatott: Windows Start menü Keresés, Microsoft Excel Képletszerkesztő, Microsoft Word Megjegyzések panel.
 • ZoomText telepítőprogram. A ZoomText új, egyszerűsített telepítőprogramot kapott, amellyel a program telepítése könnyebben végezhető el.
 • A ZoomText 2024 menürendszere átszabásra került, ami így letisztultabbá és átláthatóbbá vált.
 • Élethosszig tartó sorozatszám. A ZoomText termékaktiválását a Freedom Scientific Internetes Licenc Menedzserében (ILM-ben) kell elvégezni. Az ILM-mel a ZoomText tulajdonosok egy élethosszig tartó ZoomText sorozatszámot kapnak, amely további újabb verziók vásárlásakor is megmarad.
 • Frissebb szoftververzió ellenőrzése. Az egyfelhasználós licencek esetében a ZoomText az első indításkor ellenőrzi, hogy a megadott licenchez elérhető-e frissítés, és ha igen, akkor értesíti a felhasználót.
 • Gyorsabb elindulás. A ZoomText az operációs rendszer betöltődése után gyorsabban indul el.
 • Beállítások áttelepítése a korábbi kiadásokból. A ZoomText új verziójára történő frissítésekor a korábbi kiadásból származó egyéni beállítások automatikusan importálódnak. Ez magában foglalja a nagyítás szintjét, a színt, a mutatót, a kurzort, az egérmutató kiemelését és az alkalmazásokhoz létrehozott egyedi beállításokat. Az importálás csendesen hajtódik végre (nem jelennek meg üzenetek vagy párbeszédpanelek), és az új program verzió első indításakor történik meg. A két előző ZoomText verzióból lesznek csak az egyéni beállítások átvéve.
 • A ZoomText 2024 első telepítésekor a ZoomText 2023 beállításai teljesen automatikusan átmozgatásra kerülnek.
 • A ClearSharp simítás. A ZoomText egy új típusú geometriai simítást tartalmaz, melynek „ClearSharp” a neve. A „ClearSharp” a nagyított szöveg és a grafika (beleértve a fénykép) jó minőségű simítását végzi minden nagyítási szintnél. A ClearSharp az xFont-tal, a ZoomText beépített elsődleges szövegnagyítási technológiájával együtt működik, hogy a lehető legtisztább és legjobban olvasható nagyított nézeteket biztosítson. Az xFont a szövegek nagyításához, a ClearSharp pedig a nagyított grafikák és fényképek simításához használható. Ha az xFont nem érhető el, akkor a ClearSharp a nagyított szöveg simítására is használható.
 • Négymonitoros támogatás. A ZoomText 2023 akár 4 monitort kezelni képes rendszereken is futtatható. A ZoomText innovatív többmonitoros támogatása lehetővé teszi, hogy az egyes monitorokon különböző alkalmazások fussanak, vagy, hogy ugyanazon alkalmazás különböző ablakai fussanak az egyes monitorokon. A Lencse nagyítóablak több monitor használata esetén is elérhető.
 • Új kedvenc nagyítási szintek. A ZoomText lehetővé teszi, hogy gyorsabban nagyítson és kicsinyítsen az új „Kedvenc nagyítási szint” funkcióval. A Kedvenc nagyítási szintek segítségével kiválaszthatja az Ön számára kedvelt és hasznos szinteket, és törölheti a nem szükséges szinteket.
 • Az AppReader a ZoomText 2023 programban sokkal gyorsabban elindul és a hivatkozás, sor, szó, mondat és bekezdés navigáció gördülékenyebb.
 • Új felolvasási hangkarakterek. A ZoomText Nagyító/Felolvasó minden verziója tartalmazza a Vocalizer Expressive 2.2 beszédszintetizátor hangkaraktereit, melyek a világ leggyakrabban használt nyelvein és dialektusaiban érhetők el. A ZoomText installálásakor a számítógépen található Windows operációs rendszer nyelvével megegyező nyelvű férfi és/vagy női felolvasó hangkarakter is automatikusan telepítésre kerül. További hangkarakterek bármikor hozzáadhatók a ZoomText programhoz. A Hangok hozzáadása/eltávolítása segédprogram lehetővé teszi a Vocalizer Expressive 2.2 hangok meghallgatását, telepítését és eltávolítását.
 • Gyorsabb működés, megnövelt teljesítmény. A ZoomText nagyító- és felolvasómotorjainak fejlesztésével sikerült optimalizálni a ZoomText teljesítményét és megbízhatóságát a Windows, az Office legújabb verziói és számos más alkalmazás alatt. A Skype, Adobe Reader DC, WordPad, Twitter PWA alkalmazásokban a szöveg kurzor és a program fókuszának nyomon követése, kiemelése és felolvasása még pontosabbá és megbízhatóbbá vált.
 • Továbbfejlesztett Microsoft Edge támogatás. A ZoomText támogatja a Microsoft Edge böngészőben megnyitott weboldalak megtekintését és felolvasását.
 • Fejlettebb web-böngésző támogatás. A Google Chrome és a Mozilla Firefox web-böngészőkben a szöveg kurzor és a program fókuszának nyomon követése, kiemelése és beszéd támogatása nagyobb pontossággal és megbízhatósággal történik. A ZoomText használata mellett a weboldalak sokkal gyorsabban töltődnek be és nyílnak meg.
 • FS Támogatási eszköz a rendszerinformációk gyűjtéséhez. Az FS Támogatási eszköz egy új segédprogram, amely információkat gyűjt a számítógépéről, és jelentést küld a technikai támogatási és szoftverfejlesztési csapatnak, hogy segítsen elhárítani a ZoomText futtatása során felmerülő problémákat. Általában erre akkor van szükség, ha a technikai támogatásnak további részletekre van szüksége a hibák forrásának beazonosításához. Az összegyűjtött információk a következők lehetnek:
  • Rendszerinformációk, például processzor, RAM, operációs rendszer, architektúra és egyebek
  • Eseménynaplók
  • Az Adobe Reader verziója (ha telepítve van)
  • Az összes telepített webböngésző verziója
  • Információ a telepített Microsoft Office alkalmazásokról
  • Összeomlások
  • Telepítési naplók
  • Jelenleg futó rendszerfolyamatok
  • Felhasználói beállítások
 • Az FS Támogatási eszköz elindítható a ZoomText Támogatás menüjéből, és végigvezeti Önt a jelentés összegyűjtésén és elküldési lépésein.

 

ZoomText rendszerkövetelmények

A Zoomtext használatához szüksége van egy Microsoft® Windows® rendszert futtató személyi számítógépre, amely a következőket tartalmazza:

Leírás Specifikáció
Operációs rendszer Windows® 10 64 bit, Windows 11
Processzor sebesség Minimum 2.0 GHz processzor i3 dual core vagy vele megegyező. i5 vagy i7 ajánlott.
Memória (RAM) 4 GB. 8 GB ajánlott.
Szükséges hely a merevlemezen 1.3 GB. SSD meghajtó ajánlott.

 

Továbbra is rendelkezésre áll az ún. online telepítő, amely aktív internetkapcsolatot igényel. Azokhoz a környezetekhez, ahol ez gondot okoz, elérhető a jóval nagyobb méretű offline telepítő is, mely minden szükséges összetevőt tartalmaz. Továbbá a honosított ZoomText verziók az eredeti változattal egy időben jelennek meg, így a friss fejlesztéseket az amerikai felhasználókkal azonos időpontban kapják meg a magyar látássérült emberek.

Az új felhasználók vagy a 2024 előtti szoftververziók használói honlapunk Letöltések/Szoftverek  oldalán érhetik el a mindenkori legfrissebb ZoomText változatot.

Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot igényeltek, nem szükséges új licencet kérniük, mert az annak érvényességi ideje alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver frissítésének használatára jogosultak. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes ZoomText licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán: https://akadalymentes.magyarorszag.hu

Amennyiben a program használatával kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz, ahol látássérült munkatársunk készséggel áll rendelkezésére személyesen, telefonon és e-mailben. Elérhetőségeinket honlapunk ügyfélszolgálat oldalán találja.

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére