Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

DEX – ingyenes dokumentumakadálymentesítő program

Az Infoalap munkatársai által fejlesztett DEX programmal papíralapú és elektronikus dokumentumokat lehet a látássérült emberek számára akadálymentes formátumra alakítani. Segítségével egyszerűen és gyorsan digitalizálhatóak papíralapú levelek, kiadványok, majd az elektronikus formátumú dokumentumokból előállíthatóak hangoskönyvek és Braille-nyomtatásra alkalmas formátumok.

A DEX lehetőséget nyújt a hangoskönyvek úgynevezett dramatizált felolvastatására is, amely azt jelenti, hogy egy beszédszintetizátor több nyelvű vagy hangkarakterű változataival akár párbeszédes felolvastatások is készíthetőek MP3 vagy Daisy-formátumban, amelyek azután különböző eszközökön, mobiltelefonon, MP3- vagy DAISY-lejátszón hallgathatóak meg. A DEX-nek köszönhetően azon vak és gyengénlátó emberek számára is elérhetővé, élvezhetővé válik rengeteg könyv és idegennyelvű tananyag, akik kevésbé jártasak a számítógép- és az internethasználatban, így számukra lényegesen könnyebbé válik az információ, a tudás elérése.

A DAISY formátum azáltal biztosít kényelmesebb hangoskönyv-kezelést a látássérült felhasználó számára, hogy lehetővé teszi a logikai egységenként történő léptetést, vagyis mondatonként, bekezdésenként, illetve a készítő által meghatározott egységekben tud előre vagy visszaléptetni a hanganyagban.

A Braille-formátum kimenet a pontírású nyomtatás támogatásához készült, célja, hogy egyszerűbben lehessen Windows alatt ilyen típusú nyomtatásokat előkészíteni. A pontírású kiadványok előállításának leegyszerűsítésével a DEX elősegíti a Braille-kultúra fennmaradását és megerősödését, az idegen nyelvű pontírású szövegek elérhetővé tételével pedig támogatja a vak emberek nyelvtanulását.

A 2022-ben megjelent DEX 3.1 kiterjeszti a szkennelési és optikai karakterfelismerési szolgáltatást a legfrissebb Windows operációs rendszerre is. A program a könyvek és egyéb papíralapú dokumentumok elérhetővé tétele mellett a szöveget tartalmazó képfájlok és PDF állományok tartalmát is szerkeszthetővé tudja alakítani a látássérült felhasználók számára kényelmesen kezelhető módon. Az így hozzáférhetővé tett szöveg tovább alakítható a DEX konverziós szolgáltatásaival.

A DEX program Windows 10 és 11 operációs rendszeren történő használata esetén annak beépített optikai karakterfelismerő szolgáltatását használja. Ezen felül telepíthető a Microsoft cég ingyenes MODI OCR szoftverösszetevője is.

A komponens letöltése és telepítése a DEX program súgó menüjének MODI OCR letöltése parancsával kezdeményezhető. Windows 7 és 8.x rendszereken a MODI telepítésével biztosítható a DEX szkennelési és optikai karakterfelismerési szolgáltatásának elérhetősége.

Matematikai formátumú kiadványok akadálymentesítését is támogatja a DEX program. A LaTeX leíró nyelven készült matematikai kiadványok hangfájllá alakíthatóak, míg a MathML leíró nyelven készült dokumentumokból Braille nyomtatásra szánt változat készíthető. Mind a LaTeX mind pedig a MathML népszerű és közismert leíró nyelvek a matematika és fizika területén jártas szakemberek körében, mivel sokoldalúan és rugalmasan lehet bennük matematikai képleteket szerkeszteni.

A MathML nyomtatható Braille fájlba történő átalakítását a Liblouis Braille-konverziós módszer teszi lehetővé, melyet egy nagy múltú nemzetközi csapat dolgozott ki. Ezen belül a magyar szövegek Braille-átalakítási képességét alapítványunk frissíti és bővíti immár tíz éve.

A DEX 3.1 verziótól kezdve a Braille-fordítás csak a 64 bites DEX változatban érhető el. A 32 bites Windows operációs rendszereken a Braille-fordításhoz továbbra is a DEX 3.0 programváltozat használható.

A DEX 3.1 verzió a Profivox 6.6.10 változatát tartalmazza. Ez a Profivox változat megnövelt kompatibilitással és optimalizálással rendelkezik.

A telepítőkészlet az alábbi linken, illetve honlapunk https://infoalap.hu/letoltesek/szoftverek/ oldalán érhető el.

 

 

További információért kérjük, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz.

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére