Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

DEX – ingyenes dokumentumakadálymentesítő program

Az Infoalap munkatársai által fejlesztett DEX programmal papíralapú és elektronikus dokumentumokat lehet a látássérült emberek számára akadálymentes formátumra alakítani. Segítségével egyszerűen és gyorsan digitalizálhatóak papíralapú levelek, kiadványok, majd az elektronikus formátumú dokumentumokból előállíthatóak hangoskönyvek és Braille-nyomtatásra alkalmas formátumok is.

A DEX lehetőséget nyújt a hangoskönyvek úgynevezett dramatizált felolvastatására is, ami azt jelenti, hogy egy beszédszintetizátor többnyelvű vagy hangkarakterű változataival akár párbeszédes felolvastatások is készíthetőek MP3 vagy Daisy-formátumban, amelyek azután különböző eszközökön, mobiltelefonon, MP3- vagy DAISY-lejátszón hallgathatóak meg. A DEX-nek köszönhetően azon vak és gyengénlátó emberek számára is elérhetővé, élvezhetővé válik rengeteg könyv és idegennyelvű tananyag, akik kevésbé jártasak a számítógép- és az internethasználatban, így számukra lényegesen könnyebbé válik az információ, a tudás elérése.

A DAISY formátum azáltal biztosít kényelmesebb hangoskönyv-kezelést a látássérült felhasználó számára, hogy lehetővé teszi a logikai egységenként történő léptetést, vagyis mondatonként, bekezdésenként, illetve a készítő által meghatározott egységekben tud előre vagy visszaléptetni a hanganyagban.

A Braille-formátum kimenet a pontírású nyomtatás támogatásához készült, célja, hogy egyszerűbben lehessen Windows alatt ilyen típusú nyomtatásokat előkészíteni. A pontírású kiadványok előállításának leegyszerűsítésével a DEX elősegíti a Braille-kultúra fennmaradását és megerősödését, az idegen nyelvű pontírású szövegek elérhetővé tételével pedig támogatja a vak emberek nyelvtanulását.

A 2021-ben megjelent DEX 3.0-ban már nemcsak a szöveges, elektronikus formátumban elérhető állományok alakíthatóak át MP3, DAISY vagy Braille-formátumra, hanem a papíralapú dokumentumok és a képfájlok is feldolgozhatóvá váltak.

Egy új feldolgozó modulnak (VerbaTeX) köszönhetően e verzióban lényegesen gyorsabb lett a LaTeX leírónyelven készített matematikai tartalmak átalakítása beszélt nyelvi alakra. Továbbá rugalmasabbá vált az átalakítás eredményének optimalizálási módja, így szükség esetén a program módosítása nélkül is korrigálható a matematikai kifejezések szöveges megfeleltetése.

A 2022-ben megjelent DEX 3.1 kiterjeszti a szkennelési és optikai karakterfelismerési szolgáltatást a legfrissebb Windows operációs rendszerre is. A program a könyvek és egyéb papíralapú dokumentumok elérhetővé tétele mellett a szöveget tartalmazó képfájlok és PDF állományok tartalmát is szerkeszthetővé tudja alakítani a látássérült felhasználók számára kényelmesen kezelhető módon. Az így hozzáférhetővé tett szöveg tovább alakítható a DEX konverziós szolgáltatásaival.

A legfrissebb verzió, a DEX 3.5 2023 októberében, a Nemzetközi Fehérbot nap alkalmából került kiadásra. A szoftver újdonságai:

Fejlettebb Braille-feldolgozási szolgáltatások

Jelentősen bővült a DEX program Braille-feldolgozási képessége. Megújultak a program Braille-beállításai, melyekkel már részletesebben befolyásolható a Braille-fordítás működése. Mostantól magyar nyelv esetén is bekapcsolható a sorvégi szóelválasztás, valamint a program képes minden bekezdés után automatikusan üres sort beszúrni, amivel lehetővé teszi a Focus Blue Braille-kijelzők Scratchpad Jegyzettömbjében a bekezdés szerinti navigációt.

A DEX menürendszere és eszköztára is számos új funkcióval bővült, melyekkel a Braille-fordítást befolyásoló jelölések helyezhetőek el és kezelhetőek a forrásdokumentumban. Például beszúrhatóak üres Braille-sorok és oldalváltások, a szavak betűi közé azok különírását eredményező jelölések, és kijelölhetőek a beállítottól eltérő Braille-írásrendszerrel fordítandó szövegblokkok is, ami lehetővé teszi többnyelvű dokumentumok Braille-ra konvertálását. Kijelölhető továbbá a dokumentum elején a Braille-címlap szövege, mely a tartalomjegyzék-kezeléssel együtt igényesebb Braille-kiadványkészítést tesz lehetővé. Ezek az új menüpontok a Beszúrás menüben és az új Braille menüben kaptak helyet. A Braille-feldolgozó a dokumentumformázásokat is nagyobb mértékben követi, így pl. alkalmazza a szövegigazításokat, szövegkiemelésként jelöli a más betűstílusra váltást, és a listákban már alkalmaz sorszámokat, ill. listajeleket.

Braille-nézet

A DEX 3.5 fontos újdonsága a Braille-nézet, melyben a forrásdokumentum Braille-ra konvertált formában áttekinthető és akár módosítható is, az előzetes BRF-fájlba exportálás szükségessége nélkül. A Braille-nézetben előre beállítható az Unicode-Braille-karakterek mérete. A Braille-szöveg a képernyőn és a számítógéphez csatlakoztatott Braille-kijelzőn egyenértékűen olvasható. A Braille-nézet az utószerkesztést lehetővé tevő funkciói között Braille-bevitelt is biztosít.

Megújult menürendszer és eszköztár

Jelentős mértékben kibővült, megújult és egyben áttervezésre került a DEX menürendszere és eszköztára. Javult a menü működése is, aminek köszönhetően kényelmesebbé vált a képernyőolvasóval történő használata. A legtöbb régi és új funkció közvetlen billentyűparanccsal is elérhető.

Javított és egyszerűbb Braille-fájlba mentés

Javítva lett a Braille-anyagok Unicode-formátumban történő mentése. Egyúttal egyszerűbbé vált a BRF-fájlok mentési formátumának beállítása a Beállítások panel Braille-beállítások lapján. A kimenetre vonatkozó eddigi két kombinált listamező közül csak a Braille-kódolás maradt meg. Ebben az Euro Braille és az USA Braille mellett a Unicode Braille is választható a

Frissített Braille-fordító modul

Ismét frissítésre került a Braille-szolgáltatások alapját képező Braille-fordító modul, amely az érvényes magyar pontírási szabályoknak megfelelő dokumentumátalakítást és jóval fejlettebb matematikai átírást biztosít. A DEX már a legújabb, egységes angol és német pontírási szabványt is támogatja, valamint a német teljes- és rövidírás mellé bekerült az alapszintű (összevonásmentes) írás is.

A DEX 3.5 szoftvert az Informatika a Látássérültekért Alapítvány készítette, a projektet a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatta.

 A szoftver tartalmazza a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Beszédlaborjában kidolgozott Profivox fantázianevű beszédszintetizátort.

 

A telepítőkészlet az alábbi linken, illetve honlapunk https://infoalap.hu/letoltesek/szoftverek/ oldalán érhető el.

 

További információért kérjük, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz.

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére