Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Bemutatkozás

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, röviden az INFOALAP eddig sok ezer látássérült ember számára tette láthatóvá a világot számítógépek, valamint képernyőolvasó és képernyő nagyító szoftverek, továbbá digitális diktafonok adományozásával.

Ma az informatika minden látássérült ember számára nélkülözhetetlen segítség a tanulásban, a munkában és a mindennapi életben.

Az alapítványról

Országos hatáskörű, közhasznú szervezetünket a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) 2000. december 7-én alapította 100.000,- Ft alaptőkével.

Az alapítvány célja, hogy a Magyarországon élő látássérült embereket a szükséges segédeszköz-szoftverekkel ellátott, korszerű számítógépes rendszerekhez juttassa.

Célja továbbá a számítástechnika legújabb eredményeinek hozzáférhetővé tételével biztosítani a látássérült emberek sikeres részvételét az oktatásban és képzésben, növelni a számukra elérhető munkalehetőségek számát és javítani munkahely-megtartási esélyeiket.

Fontosnak tartjuk továbbá, hogy az informatikai eszközök révén segítsük a vak és gyengénlátó emberek kulturálódását, szabadidős kikapcsolódását.

Az alapítvány ösztönözni szeretné a számítástechnikával foglalkozó, vagy azt felhasználó cégeket, hogy termékeikkel, vagy a felhasználásból már kivont eszközeikkel támogassák az alapítványt céljainak megvalósításában.

JAWS for Windows – a professzionális képernyőolvasó program

A beszélő számítógép a tanulásban, munkavállalásban, a szabadidő hasznos eltöltésében, a mindennapi élet megkönnyítésében óriási segítséget jelent a vak és a gyengénlátó emberek számára.

Az amerikai Freedom Scientific által fejlesztett, és az alapítványunk által honosított, adományozott és forgalmazott JAWS for Windows képernyőolvasó program különféle verziói a magyar látássérült emberek számára is lehetővé teszik a Windows operációs rendszer önálló használatát. (JAWS = Job Acces With Speech). Ez a speciális alkalmazás magyar nyelven olvassa fel a képernyőn megjelenő üzeneteket és mondja ki a leütött billentyűket. A honosítási munkák során lefordítjuk a program üzeneteit, súgóját és kézikönyvét is. A JAWS programot pályázat útján adományozzuk a látássérült felhasználóknak. A 2004-ben lebonyolított első pályázat óta szinte minden évben hirdetünk pályázatot magánszemélyeknek vagy a vak és gyengénlátó embereket segítő intézményeknek, hogy hozzájuthassanak a képernyőolvasó program legkorszerűbb változatához. Több felmérés is igazolja, hogy a JAWS a legnépszerűbb képernyőolvasó program a látássérültek körében, ezt választják a legtöbben a munkahelyi számítógépes feladatok elvégzése, a tanulás és a szabadidő hasznos eltöltése során is.

MAGic – a professzionális képernyőnagyító program

A MAGic képernyőnagyító program a képernyőn látható tartalom felnagyításával teszi a gyengénlátó emberek számára kényelmessé a számítógép-használatot. E szoftver beállításai igényre szabhatók, lehet benne változtatni a nagyítás nagyságát, a színkontrasztot, az egyes képernyőtartalmak különböző színnel történő kiemelését és más-más mértékű nagyítását. A szoftver rendelkezik beszédtámogatással is, ez megkönnyítheti a hosszabb szövegek olvasását. A MAGic program esetében is rendszeresen írunk ki pályázatot magánszemélyek, és a gyengénlátó és vak embereket segítő intézmények számára.

Használt számítógépek, laptopok adományozása

Alapítványunk pályázati úton adományozza tovább a különböző szervezetek vagy magánszemélyek által felkínált használt számítógépeket, laptopokat. A vak és gyengénlátó emberek számára a képernyőolvasó vagy képernyőnagyító programmal ellátott számítógép az élet minden területén kinyitja a világot. Könnyebbé válik számukra a számítógépes ügyintézés, a vásárlás, az olvasás, az információkeresés az interneten, és természetesen a kapcsolattartás is a barátokkal, családtagokkal.

Internetes akadálymentesítési tanácsadás

Az alapítvány Internetes akadálymentesítési tanácsadást és tesztelést is végez az egyenlő esélyű hozzáférést biztosító honlapok elterjedése érdekében.

Honlap akadálymentesítési projektjeink közt megemlíthetjük több minisztérium, közintézmény, civil szervezet és iskola honlapjának használhatósági-, akadálymentességi elemzését, tanácsadását.

Lapról hangra közösségi kezdeményezés

Az alapítvány és partnerei által indított közösségi kezdeményezés célja, hogy látó önkéntesek felolvasása révén meghallgathatóvá és letölthetővé váljanak a vak és gyengénlátó emberek számára olyan újságcikkek, amelyek kizárólag nyomtatott formában hozzáférhetőek.

Oktatás

Speciálisan felszerelt oktatótermünkben gyakran tartunk informatikai tanfolyamokat vak és gyengénlátó résztvevők számára, képzéseket a legújabb támogató technológiák használatáról látássérült emberek családtagjai, segítői számára. E tanfolyamok keretében teljeskörűen bemutatjuk azokat a legújabb szoftvereket és hardver eszközöket, melyek a látássérült embereket segíthetik a munkavégzésben, a tanulásban, a mindennapokban.

Szakértőink speciális ECDL alapú tananyagokat dolgoznak ki vak emberek számára, ezzel is segítve a Windows és Linux rendszerek, valamint fontosabb alkalmazásaik használatának önálló elsajátítását.

Fejlesztés

Munkatársaink és az Ubuntu közösség fejlesztő munkájának eredményeként minden évben elérhetővé tesszük az akadálymentesített beszélő Linux kiadást. Az ingyenes BeLin alternatívát jelent a látássérült emberek számítógép használatában.
Az Infoalap fejlesztőinek köszönhetően jelenik meg időről időre a DEX program legújabb verziója is. A program segítségével elektronikus könyveket lehet MP3 vagy DAISY formátumú hangoskönyvvé alakítani, pontírású nyomtatásra előkészíteni vagy Braille-kijelzőn megjeleníthető dokumentummá konvertálni. Alapítványunk munkatársai számos nemzetközi kutatás-fejlesztési projektben is részt vállalnak (TACMON, DIGIGLASSES, Blindtrack, VUK, BrailleJet), hogy az informatikai innovációk révén is javuljon a látássérült emberek esélyegyenlősége.

Szolgáltatásaink

Látássérült informatikus munkatársunk minden hétköznap telefonos és email-es tanácsadást tart látássérült felhasználók számára, hetente két alkalommal pedig személyes ügyfélszolgálatot is biztosítunk. Bemutatótermünkben speciális szoftvereket és hardver eszközöket próbálhatnak ki az érdeklődők.

Az Infoalap különböző speciális szoftverek és hardver eszközök forgalmazását is felvállalta: ilyenek pl. a különböző képernyőolvasó és nagyító szoftverek, a különféle Braille-kijelzők, digitális asztali- és kézi nagyítók, valamint egy speciális könyvszkenner.

Amennyiben részletesen meg szeretné ismerni tevékenységeinket vagy szeretne tájékozódni arról, hogy évenként milyen összegben támogattunk magánszemélyeket illetve intézményeket, kérjük, látogasson el Tevékenységeinkoldalunkra.

Alapító okiratunkat, és éves Közhasznúsági jelentéseinket is elolvashatja honlapunkon. Lapról hangra közösségi kezdeményezésünk weboldala.

Szponzorok, támogatások

Működésünk során számos szponzor és támogató segítette munkánkat, sokan önkéntes munkájukkal járultak hozzá alapítványunk sikeres működéséhez, amiért ezúton is köszönetet szeretnénk mondani mindannyiuknak.

Támogatóinkról itt tájékozódhat.

1% sok száz esély

Közhasznú szervezetünk örömmel fogadja magánszemélyek 1%-os felajánlásait. Átlagosan négy felajánlásból beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból pedig egy képernyő nagyító szoftver.  Ezek segítségével egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud.

 Kérjük, támogassa az „Informatika a látássérültekért” Alapítványt, hogy a jövőben még többet tehessünk a vak és gyengénlátó emberekért.

További információ: SZJA 1% felajánlások fogadása

Adószámunk: 18171776-2-42

Számlaszámunk: 11714006-20403625

Az alapítvány kuratóriumi elnöke: Szuhaj Mihály

E-mail címe: szuhaj.mihaly@infoalap.hu

Az alapítvány kuratóriumi tagjai:

Jankó-Brezovay Judit, Matolcsy Tamás, Sinka Imre András és Sinka-Fábri Tímea.

Tegyük közösen láthatóvá a világot!

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére