Hírek

A Gyengénlátók Általános Iskolájában tartott előadást Agárdi Szilvi

Április 14-én különleges állomásához érkeztünk Agárdi Szilvi főállású angyali tevékenységének. Eddig olyan iskolákba látogatott el Szilvi, ahol a leendő felolvasóknak, tehát látó középiskolásoknak, egyetemistáknak mutatta be a Lapról hangrá-t. A legutóbbi alkalommal viszont olyan diákokat keresett fel, akik nem felolvasóként, hanem olvasóként fognak csatlakozni a közösséghez.

A Gyengénlátók Általános Iskolájának felső tagozatosai nagy kíváncsisággal várták Szilvit. Nemcsak az érdekelte őket, hogy énekesként hogyan éli a napjait, hanem az is, hogy milyen élményei vannak abból az időszakból, amikor több időt töltött ebben az iskolában. Bár Szilvi nem volt az iskola tanulója, sok szép emléket őriz itteni kedves tanárokról, akiktől rengeteg segítséget kapott a közlekedés megtanulásához, és természetesen ahhoz is, hogyan használhatja a legjobban meglévő látását a tanuláshoz és a mindennapokban.

Így tehát különleges találkozásnak ígérkezett az április 14-i délután a mostani diákok és egy majdnem volt diák között. A tornateremben gyülekeztek a lányok, fiúk, akik már hetek óta készültek erre a különleges alkalomra.

Rövid próba után meg is kezdődött az előadás. Szilvi először azt a filmet mutatta meg a közönségnek, amelyben összefoglalja a hétköznapjait. Volt, aki elámult, hogy mennyi mindent csinál, más a lovaglásra, megint mások a zenéhez és az énekléshez való kötődésére kapták fel a fejüket. A kisfilm után pedig megkezdődött az előadás, amely nem is a szó hagyományos értelmében vett előadás volt, hanem egy nagy beszélgetés sok-sok játékkal, amelybe a szülők és a tanárok is bekapcsolódtak. A gyerekek kíváncsian, kópé mosollyal lesték, hogy vajon meg tudja-e oldani egyik kedvenc tanáruk a szimulációs szemüvegben a neki kiszabott feladatot, felismeri-e egyik növendékét. A tanár úr – némi bizonytalankodás után felismerte Bencét – így ötöst kapott a tanítványaitól.

Természetesen a szülők sem maradhattak ki a játékból. A hatodikos Árpi édesanyjának fel kellett olvasnia, mi lesz a tévében csütörtök este. Ki gondolta volna, hogy szimulációs szemüvegben alig lehet látni a kis betűvel írt szövegrészeket? Egy szülő azonban nem hátrál meg a kihívások előtt, főleg akkor, ha fia és osztálytársai is drukkolnak neki. Így, az első nehézségeket leküzdve, felolvasta a csütörtöki műsort, majd megosztotta a közönséggel, milyen érzés volt átélni azt, amennyit a gyereke lát a környezetéből.

A délután nemcsak játékos feladatok megoldásával telt, hanem része volt egy kis koncert is, amelyet ámulva hallgattak diákok, tanárok és szülők egyaránt. Szilvi most is elkápráztatott mindenkit a hangjával és a humorával. A Lapról hangra bemutatásakor pedig érződött, hogy ő maga is lelkes olvasója a honlapnak, és szívesen ajánlja mindenki figyelmébe. Elárulta a többieknek, hogy milyen újságokból hallgat a legtöbbször cikkeket, hogyan, miért veszi fel a kapcsolatot egy-egy felolvasóval. Kiosztotta a gyerekeknek az ajándék DVD-ket is, amelyek segítségével ízelítőt kaphatnak a Lapról hangrá-ból.

A rendezvény után sokan kérdezték, hogyan lehet regisztrálni az oldalra, mi kell ahhoz, hogy meghallgathassák a cikkeket. Reméljük, minél több olvasó csatlakozik hozzánk. Köszönjük a meghívást az iskolának, örülünk, hogy Szilvi segítségével egy új közönségnek is bemutathattuk a kezdeményezést.

 

2015-04-17,
Nyomtatás gomb Nyomtat