Közhasznú tevékenységeink » → BrailleJet

A BrailleJetről

A vak embereknek napjainkban már a legtöbb ember számára elérhető infokommunikációs lehetőségek megléte mellett is nagyon fontos a Braille írás-olvasás. A Braille és a számítógépes kultúra ugyanis nem kirekeszti, hanem kiegészíti egymást, hiszen az élet egyes területein az egyik, egy másik helyzetben a másik megoldást választják a vak felhasználók.

A Braille írás-olvasás elsajátítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a vak diákok és felnőttek helyesírása, olvasási készsége, szövegértési képességei megfelelőek legyenek azoknak a mindennapi feladatoknak az elvégzéséhez, amelyekkel látóként és vakként egyaránt szembekerül az ember. (pl. hivatalos levelek megírása, értelmezése, használati utasítások, szépirodalmi szövegek elolvasása, stb.) A Braille írás-olvasás képessége továbbá szinte nélkülözhetetlen az idegen nyelvek tanulása során, hiszen a gépi felolvasás nem adja vissza a felolvasott szó írásképét.

Ahhoz, hogy a vak emberek hozzáférjenek az említett feladataik elvégzése során a Braille szövegekhez, feliratokhoz, ábrákhoz, elengedhetetlen egy egyszerűen kezelhető, nagy terjedelmű anyagok gyors és jó minőségű előállítására képes nyomtató. Mindezen feltételeknek megfelel az Infoalap és partnerei által fejlesztendő BrailleJet nyomtató.

A BrailleJet egy poralapú technológiát fog hasznosítani. E technológia segítségével más-más méretű Braille pontok hozhatóak létre különböző felületeken. A BrailleJet lehetővé fogja tenni Braille tananyagok, ábrák, feliratok előállítását nagy mennyiségben, rendkívül gyors sebességgel és egyszerűen kezelhető felületen vak magánszemélyek és a vak embereket segítő intézmények számára. A BrailleJet tervezése során elsődleges szempont az akadálymentesítés és a felhasználók épségének, egészségének megőrzése. A felhasznált poranyag az egészségre káros összetevőket nem tartalmaz. A felhasználói felület teljes mértékben akadálymentes lesz. A termék piacra bocsátása előtt először laboratóriumi teszteket, majd a vak felhasználók körülményeihez igazodó teszteket végzünk. A felhasználói visszajelzéseket beépítjük a termék végleges változatába.

A BrailleJet megalkotásával az a célunk, hogy a vak emberek és családtagjaik, segítőik rendelkezzenek egy olyan technológiával, amelynek segítségével könnyen és gyorsan előállítható a Braille írás, az élet bármilyen területén legyen is rá szükség.

Nyomtatás gomb Nyomtat