Termékeink » JAWS for Windows » TSN - Technikai tippek felhasználóknak » Windows XP

Rövid leírás: Windows XP rendszeren Médialejátszóval történő DVD lejátszáskor régi videokártya esetén előfordulhat, hogy nem jelenik meg a kép. Helyette egy fekete képernyő látható, miközben a hang szól.

Probléma: A JAWS 4.50 van telepítve a rendszerre, de nem feltétlenül szükséges, hogy fusson, a DVD audio lejátszás a vártnak megfelelően működik, de a képernyőn csak egy fekete kép jelenhet meg. Ez az eset csak a Windows Médialejátszó 8-as verziója és régi videokártya használata esetén fordul elő. Az újabb videokártyák, mint például a Matrox G550, Nvidia GeForce 3 vagy ATI Xpert 2000, ATI RAGE 128, használata esetén a jelenség nem tapasztalható.

Megoldás: Használjon WinDVD vagy más DVD lejátszó programot, vagy vásároljon egy 1999 után készült videokártyát, amely hardveresen támogatja az átlapolást. Ilyen kártya például a Matrox G550, vagy a legújabb Nvidia, ill. ATI kártyák.

Rövid leírás: A JAWS folyamatosan betűket, vagy betűcsoportokat olvas fel karakterenként történő olvasáskor. (Verzió: 4.02 vagy magasabb)

Probléma: Ezen probléma kisérőjelensége egy kurzor, amely olyan, mint egy nagy, villogó négyszög, amely alatt bizonyos betűk ismételten jelennek meg, miközben például a Jegyzettömbben a szavakon, vagy a Windows intézőben az elemeken lépked a nyílbillentyűkkel.

Ez a probléma csak akkor fordul elő, ha a kurzor olyan szerkesztőmezőben, űrlapmezőben vagy szövegterületen van, mely a Vezérlőpultban megadott kurzorbeállításokat használja.
Olyan alkalmazások esetén, melyek nem a Vezérlőpultban beállított kurzorszélességet használják, nem tapasztalható ez a jelenség. Ilyen alkalmazás például a Microsoft Word.

Ez a jelenség 5%-nál nagyobb kurzorszélesség használata esetén fordul elő, mert ekkor megzavarodik a JAWS kurzorkezelési mechanizmusa.

Megoldás:

Hajtsa végre az alábbiakat a probléma megoldásához:

1. Üsse le a Windows-billentyűt a Start menü megnyitásához.

2. Válassza a Beállítások lehetőséget a B, a vezérlőpultot pedig a V billentyű segítségével.

3. A FEL- és LENYÍL billentyűkkel válassza ki a Kisegítő lehetőségeket,  majd nyomja meg az ENTER billentyűt a Kisegítő lehetőségek tulajdonságlapjának megjelenítéséhez.

4. Lépkedjen a CTRL+TAB billentyűvel addig, míg a megjelenítés fülhöz nem ér.

5. Lépjen a TAB billentyűvel a Kurzorbeállítások: Szélesség csúszkára.

6. Használja a BALRANYÍL billentyűt az érték csökkentéséhez mindaddig, míg nem hallja, hogy 5%. Ha kívánja, tovább csökkentheti az értéket 0%-ra.

7. Az ENTER billentyűvel aktiválja az OK gombot, melynek hatására a változások mentése megtörténik.

Rövid leírás: a parancssori kimeneten Windows-ban olvasható szöveg előállítása (csak Windows 2000/XP-re)

Probléma: A parancssort a Start menü/Minden program (vagy Programok)/Kellékek/Parancssor menüponton keresztül indítjuk el. A Windows 2000 és az XP parancssora is alapból 852-es karakterkészletet használ. Ha a chcp paranccsal átváltanánk 1250-esre a kódkészletet, helyesen jelennének meg a parancs kimenetei, de a JAWS nem olvasná helyesen a parancssorüzeneteket.

A megoldás: a parancssort állítsuk ablak méretűre (alapesetben abban indul, de ha mégsem, ALT-ENTERREL átválthatjuk). A parancssorban az ALT-SZÓKÖZ billentyűparanccsal válasszuk a rendszer menüt. Válasszuk az alapértelmezés menüpontot, hogy ha elállítottunk volna valamit, minden visszaálljon gyári beállításra. A tulajdonságok lap ekkor nyitva marad. A CTRL-TAB billentyűk segítségével válasszuk a betűtípus fület, a TAB billentyűvel keressük meg a választható betűtípusok listanézetet, és válasszuk a Lucida Console betűtípust. Keressük meg az ok gombot és nyomjuk meg.

Megjelenik egy választó-gombsor, hogy a beállítást az aktuális ablakra vagy minden konzol alkalmazásra kívánjuk használni. Ha csak az aktuális ablakra vonatkozó lehetőséget választjuk, a beállítás addig marad hatályban, amíg ki nem lépünk a parancssorból. Ha a minden konzol alkalmazásra lehetőséget választjuk, az összes megnyíló parancssor a Lucida Console betűtípust használja, unicode kódolást téve lehetővé.

A parancssor ablakában ezután eldönthetjük, hogy 852-es vagy 1250-es kódkészletű kimenetet és bemenetet használunk. A chcp parancs paraméterek nélkül kiírja, melyik az aktív kódlap. A chcp 1250 parancs átváltja 1250-es kódlapra, így a Jaws is helyesen mondja ki az így készített szövegeket, és azok a képernyőn is helyesen jelennek meg. A parancskimenet így olvasható lesz Jegyzettömbbel és más Windows alkalmazásokkal is.

A more, type vagy copy fájlnév con parancsokkal az 1250-es kódkészletű txt fájlok helyesen jelennek meg. Ekkor viszont a 852-es kódkészletű MS-DOS szövegfájlok nem fognak helyesen megjelenni. Ehhez vissza kell váltanunk a chcp paranccsal 852-es kódlapra a chcp 852 parancs kiadásával.

Ha minden konzolalkalmazásra beállítottuk a Lucida Console betűtípust, azt többször nem kell elvégezni, elég a chcp paranccsal megadnunk a kódlapot.

Aki ezzel nem szeretne bajlódni, választhatja azt a módszert is, hogy a parancssori kimenetből készített szöveget ms-dos szövegfájlként nyitja meg. A Wordpad önálló kategóriaként kezeli az MS-DOS szövegfájlokat, így képes megnyitni és menteni ilyen formátumba, de csak a megnyitás/Mentés másként párbeszédpanelen keresztül, más úton megnyitva Windows-os szövegként kezeli.

A parancssori kimenetek számos esetben lehetnek segítségünkre. Néhány példa: a sort paranccsal meghatározott szempontok szerint, pl. abc-be rendezhetjük egy szöveg részeit. Az fc paranccsal összehasonlíthatjuk két szövegfájl tartalmát úgy, hogy csak a különbségeket írja ki a program. A dir paranccsal fájllistákat hozhatunk létre. A help paranccsal rövid leírást kaphatunk a leggyakrabban használt parancsokról. A more kapcsoló megállítja a szövegfolyamot, amikor megtelik a képernyő, azaz ha JAWS kurzorral böngészünk, nem lép tovább az oldaltöréseknek. (S.Geri)

Nyomtatás gomb Nyomtat