Termékeink » JAWS for Windows » FAQ - Gyakran ismételt kérdések » Űrlapok a weben

Kérdés: Hogy tudok szöveget írni egy szerkesztőmezőbe, illetve bejelölni jelölőnégyzetet egy Weboldalon lévő űrlapon? (Verzió: 4.5x)

Válasz: Ha a virtuális kurzor üzemmód aktív (webböngészéskor ez az alapértelmezett üzemmód), mielőtt adatot vinne be egy űrlapmezőbe, be kell kapcsolnia az űrlapmódot az ENTER billentyűvel. Ha ezt elmulasztja, egy betű leütését a JAWS navigációs gyorsbillentyűként értelmezi, s végrehajtja az adott parancsot.

Példa: 1. Nyissa meg a http://www.google.com oldalt, s mikor a JAWS elkezdi a tartalmát felolvasni, a CTRL billentyűvel némítsa el a beszédet.

2. Üsse le az F betűt, mely a következő űrlapmezőre történő lépés navigációs gyorsbillentyűje.

3. A JAWS ennek hatására azt mondja, hogy: "Szerkesztőmező".

4. Ha ezután megnyomja akár az L, akár a T betűt, vagy bármelyik más navigációs gyorsbillentyűt, a JAWS hibaüzenetet küld (lásd alább), vagy a weboldal egy másik részére lépteti a virtuális kurzort.

5. Ha viszont a Szerkesztőmezőn állva leüti az ENTER billentyűt, a JAWS az "Űrlapmód bekapcsolva" szöveggel jelzi, hogy adatot vihet be. Ekkor a leütött billentyűk a vártnak megfelelően működnek.

6. Megjegyzés: A JAWS mindaddig űrlapmódban marad, míg a számbillentyűzeten lévő plusz jellel ki nem kapcsolja ezt az üzemmódot, vagy míg egy új lap be nem töltődik.

A negyedik pontnál leírt navigációs gyorsbillentyűk hatására a következő hibaüzeneteket mondja a JAWS: nincs több lista, ezen a lapon nincs táblázat, ezen a lapon nincs űrlapmező, nincs több meglátogatott hivatkozás, a lap nem tartalmaz keretet, ezen a lapon nincs címsor stb.

A JAWS számos lehetőséget biztosít a weboldalak kezelésére (például virtuális kurzor, űrlapmód, gyorsnavigáció), amely szolgáltatások kapcsolatba hozhatók a fenti problémával. Egy weblap megnyitásakor a JAWS automatikusan a weboldal böngészését segítő szolgáltatásokat nyújtja önnek, viszont nincs lehetősége űrlapmezőbe adatot vinni (például szerkesztőmező, jelölőnégyzet) anélkül, hogy ezt a szándékát a JAWS programmal ne közölné. Alapértelmezés szerint a JAWS egy olyan üzemmódot kínál, mely segítségével úgy olvashatja a weblapok tartalmát, mintha az egy hagyományos dokumentum lenne, s mindezt a virtuális kurzor segítségével teszi. Amit ekkor csinál, ahhoz a JAWS teljes beszédtámogatást nyújt, viszont egy látó felhasználónak nem jelenik meg a képernyőn pontosan az, amit önnel a JAWS közöl, a látó felhasználó a honlapot látja ehelyett.

Ha adatot kíván bevinni egy űrlapmezőbe, ezt közölnie kell a JAWS programmal. Ha például a Google segítségével meg kíván találni egy információt az interneten, és ehhez a Google weboldalán be kívánja írni a keresett kifejezést a szerkesztőmezőbe, közölnie kell a JAWS programmal, hogy ezt óhajtja tenni, azaz be kell kapcsolnia a beviteli mezőn állva az űrlapmódot. Ennek módját mutattuk be a fenti példában. Ekkor a JAWS a böngésző módból átkapcsol egy szövegbeviteli módba, az úgynevezett űrlapmódba.

További információkat a virtuális kurzorról, az űrlapmódról és a gyorsnavigálásról a JAWS súgójában talál. A Start menüből válassza a Programok, majd a JAWS almenüt, végül a súgót. Lépjen a tárgymutatóra, s a megjelenő szerkesztőmezőbe gépelje be az alábbi témakörök valamelyikének első néhány betűjét: virtuális kurzor, űrlapmód, navigációs gyorsbillentyűk.

Emellett lehetősége van arra, hogy a navigációs gyorsbillentyűket kikapcsolja az INSERT+V hatására megjelenő párbeszédpanel segítségével. Kikapcsolhatja a virtuális kurzort is, azonban ez korlátozza a JAWS képességeit az Internet Explorer használatakor, ezért nem ajánlott.

Nyomtatás gomb Nyomtat