Termékeink » JAWS for Windows » FAQ - Gyakran ismételt kérdések » Telepítés

Kategória: A JAWS hálózati telepítése (Verzió: 4.5x vagy magasabb)

Kérdés: Hogy tudom feltelepíteni a JAWS programot nem Windows alapú kiszolgálóra, mint például a Novell, a Linux, a Unix vagy a Solaris?

Válasz: Az alább bemutatott módszer az alábbi kiszolgálókra érvényes: Windows 95, 98, ME, Windows NT 4.0, Windows 2000 Professional/Server/Advanced server, Windows XP Home/Professional, Novell Netware, Linux, Unix és Solaris.

1. Ha Windows alapú kiszolgálóval dolgozik, magán a kiszolgálón kell elindítania a JAWS telepítőt, kivéve, ha a szerver a tartózkodási helyéről nem elérhető.

Ha a kiszolgáló nem Windows alapú, vagy ha nem érhető el az ön tartózkodási helyéről, helyezze a CD-t egy kliens gép CD-meghajtójába és hagyja, hogy a telepítés automatikusan elinduljon. Válassza a Hálózati telepítés lehetőséget. Ha a JAWS programot a Freedom Scientific weboldaláról töltötte le, Nyissa meg a Futtatás párbeszédpanelt, adja meg a letöltött program nevét, majd a következő két paramétert:

/a /server

Ezután válassza ki a telepítés módját, s kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

Megjegyzés: Ha a telepítést egy távoli gépről végzi, vagy nem Windows alapú kiszolgálóra telepíti a programot, Az UNC megadási formát kell használnia, mikor megadja, hogy hová kerüljenek a JAWS fájljai. Például: kiszolgalo_nevemappa_neve

2. Miután a fájlok telepítése megtörtént, meg kell osztania a mappát, melybe telepítette a programot. Ellenőrizze, hogy a megosztott mappához teljeskörű hozzáféréssel rendelkezik-e, mert csak így végezhető el a hitelesítés. Megjegyzés: a "hozzáférés" Windows-os fogalom, használja azt, melyet általában szokott, mikor a kiszolgálón a mappákhoz tartozó jogokat állítja be.

3. Telepítse a hitelesítést. Helyezze a hitelesítő lemezt a lemezmeghajtóba, s a Futtatás párbeszédpanelen adja meg:

a: etauth.exe -tkiszolgalo_nevemegosztasi_nev -net

Megjegyzés: A cél megadásakor gyakran előfordul az a hiba, hogy egy szóköz kerül a "-t" és az útvonal közé. Győződjön meg arról, hogy úgy gépelte be a parancsot, ahogy az fentebb látható, természetesen megadva az ön kiszolgálójának nevét és a megosztási nevet.

4. Hozzon létre a JAWS számára legalább egy felhasználót a Vendég és a rendszergazda mellé. Ehhez használja a Hálózati JAWS adminisztrációs programot, mely a JAWS programcsoportjában az Eszközök menüpont alatt található.

A rendszer kérni fogja a rendszergazdai jelszót. Alapértelmezés szerint nincs jelszava a rendszergazdának, tehát üsse le az ENTER billentyűt. Természetesen később bármikor adhat jelszót a rendszergazda felhasználónak. Alapértelmezés szerint tehát a vendég és a rendszergazda felhasználó van létrehozva. Hozzon létre egy új felhasználót: a TAB billentyűvel lépjen a Felhasználó hozzáadása gombra, s aktiválja azt. Adja meg a felhasználó nevét.

Megjegyzés: Legyen például a felhasználó neve teszt.

5. Ezután már feltelepítheti a kliens részét a hálózati JAWS programnak. Helyezze be a JAWS CD-t annak a kliensgépnek a CD-meghajtójába, melyen futtatni kell a képernyőolvasót, s hagyja, hogy a telepítés automatikusan elinduljon. Válassza a Telepítés ügyfélgépre munkaállomásra választógombot. Ha a JAWS programot a Freedom Scientific oldaláról töltötte le, a Futtatás párbeszédpanelen adja meg a letöltött program nevét, majd a következő két paramétert:

/a /client

Megjegyzés: A telepítés során meg kell adnia a JAWS fájlok helyét. Ekkor aktiválja a Tallózás gombot, majd adja meg az UNC-nevet, mely a kiszolgálón a JAWS program könyvtárának felel meg. Például kiszolgalo_nevemegosztasi_nev.

6. A kliens telepítése után győződjön meg arról, hogy a JAWS megfelelően működik, és arról, hogy képes váltani a különböző felhasználók között. Jelenleg csak 3 felhasználója van, de ezek között szabadon választhat. A JAWS hitelesítésével kapcsolatban sem szabad hibaüzenetnek megjelennie. Ha megjelenik egy üzenet, melyben a JAWS a hitelesítő lemezt kéri, a hitelesítés nem megfelelő, ilyen esetben hívja a technikai tanácsadó szolgálatot.

7. Állítsa be a mappákhoz a megfelelő jogosultságokat, hogy megvédje a telepített JAWS példányt. Erről további információkat a JAWS súgójában talál a Hálózati telepítés című témakörben.

Kérdés: Együttműködik a JAWS a videokártyámmal?

Válasz: Az a tapasztalatunk, hogy a JAWS a legtöbb, a piacon manapság kapható videokártyával együttműködik. Nem lehetséges a Freedom Scientific folyamatosan, az összes megjelenő videokártyát, lapkakészletet és meghajtóprogramot ismerje és támogassa. Ezért megpróbálják megszerezni és letesztelni a legnépszerűbb videokártyákat (melyekből a legtöbbet adtak el), s azokat is, melyeket általában az OEM rendszerek részeként szállítanak.

Kemény tesztnek vetik alá a videokártyákat még a megjelenés előtt. Azt mondják, hogy a JAWS minden, még nem tesztelt kártyával is működik, míg más információt nem kapnak a tesztelőktől, a viszonteladóktól vagy a technikai tanácsadó szolgálattól.

Az alábbi kártyákkal van működési problémája a JAWS programnak (a többi vagy működik probléma nélkül, vagy még nem tesztelték): Nvidia Quadro series, Nvidia mobile video cards.

Az ATI kártyák némelyikével is előfordulhatnak problémák a JAWS használatakor.

Kérdés: Kell valamit tennem új videokártya telepítésekor? (Verzió: 4.02 vagy alacsonyabb)

Válasz: Ha új videokártyát telepít, nem kell a JAWS programot is újratelepítenie. Ez a JAWS 4.02-es vagy annál korábbi változatai esetén igaz.

Nyomtatás gomb Nyomtat