Publikációk » VoIP - telefonálás az interneten keresztül

VoIP - Telefonálás az interneten keresztül

(Megjelent a Vakok Világa folyóirat 2006. februári számában)

Az internetes telefonálás a távközlésnek egy olyan formája, ahol a kommunikáció nem a telefonos, hanem az internet-hálózaton keresztül történik. Mik az előnyei és a hátrányai, és mivel jár az, ha az interneten keresztül beszélgetünk?

A kettő közötti alapvető különbség az, hogy amíg a telefonos hálózat elektromos úton ugyan, de a hangot továbbítja egyik készüléktől a másikig, addig az interneten a "hang" mint olyan értelmezhetetlen, a világhálón csak számítógépes adatok továbbítására van lehetőség.

Mi az a VoIP?

Az ismerkedést kezdjük az "VoIP" betűszóval! A "Vo" a "voice", magyarul "hang" szó rövidítése, az IP jelentése pedig "internet protokoll", ami a gyakorlatban egyszerűen számítógépek kommunikációját, adatok küldését és fogadását jelenti.

Ahhoz, hogy az interneten keresztül telefonálni tudjunk, a hangot elsőként a számítógép által értelmezhető, továbbítható adatokká kell alakítani. A számítógépen kívül szükséges ehhez egy mikrofon és egy hangkártya, illetve egy program, ami az átalakítást elvégzi, erre fogunk még példákat adni.

Fontos megkülönböztetni három esetet. Az első, amikor mindkét beszélgetőpartner az internetet használja a kapcsolódáshoz, vagyis két számítógép-felhasználó ül a gépe előtt, és például chatelés vagy e-mailezés helyett egy VoIP-szoftver (pl. a Skype) segítségével telefonál. A második eset, amikor a számítógépes felhasználó egy ún. átjáró segítségével a valódi telefonos hálózathoz csatlakozik, például mobiltelefonon hívja fel egy ismerősét.

A harmadik eset, amikor egy üzleti szolgáltató a vezetékes vagy mobilhívásokat spórolás céljából az interneten keresztül továbbítja. Így például a mobiltelefonos cégeknél is lehetőség van IP-alapú hívások kezdeményezésére, de jó példa a UPC vezetékes telefon-szolgáltatása is, ami az előfizetők felé vezetékes hálózatnak tűnik, valójában azonban teljes egészében IP-alapokon működik. Ilyenkor az "átirányításról" tudunk, tudhatunk, de a hálózat használata alapvetően ugyanolyan, mint máskor: telefonkészülékről hívunk egy másik telefonkészüléket.

Előnyök

Az internetes telefonálás legfontosabb előnye a költséghatékonyság. Nem kell hozzá telefonos kapcsolatot kiépíteni vagy igénybe venni, csak az esetleg amúgy is adott internet-kapcsolat szükséges hozzá. További előny, hogy ha a partner is számítógép-felhasználó, az interneten a földrajzi korlátok is eltűnnek, nincsenek "távolsági" hívások vagy országhatárok.

Hátrányok

Az internetes telefonálás legfontosabb hátránya, hogy hangkártyával és mikrofonnal felszerelt számítógép, valamint szélessávú internet-kapcsolat szükséges hozzá.

Ahhoz, hogy egy számítógépes program a hangot az interneten továbbítani tudja, meg kell küzdenie az internetes adatátvitel különböző nehézségeivel. Ilyen probléma, hogy az internet az adatcsomagok megérkezését egyáltalán nem tudja garantálni. Az esetek nagy részében persze nincs gond, de a két fél hálózatbeli távolságától és a hálózat terheltségétől függően előfordulhatnak késések, kiesések, azaz nagyon nehéz minőségi garanciát adni a telefonáláshoz. És ha a az internet-kapcsolat szünetel, vagy csak áramszünet miatt a számítógép sem megy, természetesen telefonálni sem lehet - szemben a vezetékes telefonokkal, amelyek a telefonhálózatról veszik a működésükhöz szükséges áramot.

Probléma adódhat az esetleges segélyhívásoknál is, mert ha a hívó nem tudja megadni a pontos helyzetét, azt az internet-hálózat jellegéből adódóan nagyon nehéz kinyomozni.

Jelentős hátrány még, hogy amíg a telefonos világban a telefonszámokat egy nemzetközileg elfogadott szabvány alapján osztják ki, a VoIP világában ilyen szabvány nincs. Éppen ezért gondot okoz a VoIP-felhasználók elérése a hagyományos hálózatról, vagy a különböző VoIP-szolgáltatók közötti hívások megvalósítása.

Mérlegelés

Úgyhogy mérlegelni kell: a VoIP-telefonálásnak sok előnye és sok hátránya is van. Általában nem szabad lemondani a hagyományos telefonálás lehetőségéről, már csak a vészhelyzetek esetére sem, de ahol csak lehet, érdemes kihasználni az internetes telefonálás olcsóságát. A további részletekről érdeklődni lehet akár az MVGYOSZ Informatika Ügyfélszolgálatán is, kedden és csütörtökön 9-19 óráig az (1) 384-84-40/103-as telefonszámon. A VoIP használatához mindenkinek sok sikert kíván:

Szatmári Péter

Nyomtatás gomb Nyomtat