Közhasznú tevékenységeink » → JAWS for Windows

A JAWS for Windows képernyőolvasó programról

A JAWS for Windows a magyarországi vak emberek körében az egyik legnépszerűbb képernyőolvasó program és egyúttal a számítógép-használat nélkülözhetetlen kelléke. Működésének lényege röviden úgy foglalható össze, hogy a program felolvassa a képernyőn látható információkat, vagy egy Braille-kijelző eszközön tapinthatóvá alakítja. Azt, hogy mit is jelent ez a vak emberek számára, úgy szemléltethetjük legjobban, hogy nélküle olyan a számítógépezés, mintha egy látó ember a sötét monitor előtt ülne, és a billentyűk lenyomásával próbálna eligazodni egy dokumentumban vagy a számítógép más részein anélkül, hogy látná, mit is eredményez egy billentyű lenyomása. A képernyőolvasó program a vizuális információt a látássérült ember számára befogadhatóvá, hallhatóvá vagy tapinthatóvá alakítja.

A JAWS használatával a vak emberek szinte mindent el tudnak végezni a Windows operációs rendszerrel működő számítógépeken, tudnak szöveget szerkeszteni, táblázatot kezelni, az internetet böngészni, e-maileket küldeni, fogadni és még sok minden mást is.

Alapítványunk a JAWS for Windows képernyőolvasó program kizárólagos magyarországi forgalmazója. Honosító csapatunk már több mint tíz éve dolgozik a program újabb és újabb verzióinak honosításán, a szoftver első honosított változata a 4.02-es verzió volt. Honosítási munkánk során nemcsak a gyártó cég, a Freedom Scientific által kiadott javításokat építjük be a magyar verzióba, hanem figyelembe vesszük a magyar felhasználók kéréseit is. A honosítás egy hosszú és összetett csapatmunka, melynek során látássérült informatikusaink többéves szakmai tapasztalataikat és kreativitásukat igénylő feladatok megoldását vállalják.

Jelenleg a legújabb Windows-rendszerekkel tökéletesen együttműködő JAWS 2018 verzió áll a magyar vak és gyengénlátó emberek rendelkezésére az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány szoftverhonosítói csapatának köszönhetően.

Alapítványunk a használatot oktató tanfolyamok lebonyolításával, személyes, telefonos és e-mailes tanácsadással, valamint magyar nyelvű tananyag elkészítésével is segíti a felhasználókat.

A JAWS programról itt olvashatnak részletesen.

Nyomtatás gomb Nyomtat