Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

JAWS for Windows 2020 képernyőolvasó szoftver

 

JAWS for Windows 2020

JAWS for Windows 2020

A JAWS for Windows képernyőolvasó program a billentyű leütések és a képernyőn látható üzenetek felolvasásával teszi lehetővé a számítógép használatát a látássérült emberek számára. A program kiemelten támogatja a Windows operációs rendszer, a Microsoft Office irodai programcsomag, több Internet böngésző program és sok más népszerű alkalmazás használatát.

A felhasználó a JAWS Home Edition és a JAWS Professional licenc közül választhat. A Home Edition a szabványos otthoni használatra szóló licenc, mely egyetlen végfelhasználó nem üzleti célú használatát engedélyezi, a Professional ezzel szemben cégek, intézmények számára kínált licenc. Ez utóbbi jelenleg az országlicenc keretén belül minden igénylő számára ingyenesen elérhető.

A 2020-as verzió legfontosabb újdonsága, hogy több nyelv telepítését is lehetővé teszi. Az amerikai angol nyelv minden esetben telepítésre kerül, emellett pedig tetszőleges számú támogatott nyelv választható ki, melyeket a felhasználó a későbbiekben használni kíván. A telepített nyelvek között bármikor könnyedén lehet váltani a menürendszeren keresztül. Ez a lehetőség elsősorban azok számára hasznos és javasolt, akik több nyelven is használják a Windows-t és/vagy a különféle alkalmazásokat.

Továbbra is rendelkezésre áll az ún. online telepítő, amely aktív internetkapcsolatot igényel. Azokhoz a környezetekhez, ahol ez gondot okoz, elérhető a jóval nagyobb méretű offline telepítő is, mely minden szükséges összetevőt tartalmaz. Továbbá a honosított JAWS verziók az eredeti változattal egy időben jelennek meg, így a friss fejlesztéseket az amerikai felhasználókkal azonos időpontban kapják meg a magyar látássérült emberek.

A JAWS for Windows magyar változata gyárilag a Vocalizer Expressive 2.2 Mariska Compact hangot tartalmazza. A Vocalizer Expressive-hez több idegen nyelvű hangkarakter és a magyar hang jobb minőségű változata is letölthető a JAWS gyártójának, a Vispero cégnek a weboldaláról. Továbbá a JAWS fel van készítve a magyar felhasználók által legkedveltebb Profivox beszédszintetizátor szoftverrel való együttműködésre. A Profivox telepítő letölthető honlapunkról vagy a JAWS Súgó menüjének Webes források almenüjén keresztül. Amennyiben a Profivox egy, az alapítvány által elérhetővé tett másik termék részeként már telepítésre került a felhasználó számítógépére, akkor a JAWS 2020 további teendők nélkül képes ennek használatára. Azonban ebben az esetben is érdemes a Profivoxot az elérhető legújabb verzióra frissíteni. A letölthető Profivox telepítő képes a frissítés elvégzésére.

A program optimálisan támogatja az alapítvány által forgalmazott Focus Blue Braille-kijelző termékcsalád használatát.

 Néhány további újdonság a honosított JAWS 2020 képernyőolvasó szoftver funkciói közül:

 • A kényelmes OCR szolgáltatás által használt felismerő motor, az OmniPage frissült a 20-as verzióra, ezáltal pontosabbá téve az optikai karakterfelismerést,
 • Ha az igény szerinti beszéd funkció aktív, akkor már tetszés szerint ki- bekapcsolhatók a JAWS hanghatásai. Ez hasznos lehet, ha ebben az üzemmódban nem szeretné, hogy olyan, a JAWS által generált hangok hallhatóak legyenek, mint pl. a rétegelt billentyűparancsok kiadására szolgáló INSERT+SZÓKÖZ lenyomásakor elhangzó hangeffektus, vagy amikor automatikus cím kiegészítés történik az Outlook levelező programban. Az igény szerinti beszéd az INSERT+SZÓKÖZ, S rétegelt billentyűparanccsal érhető el.
 • Az automatikus nyelvfelismerés részletesen testre szabható a Beállítási központon keresztül. A JAWS már nem csak akkor képes a több nyelvet támogató beszédszintetizátorok használata esetén az automatikus nyelvváltásra, ha egy dokumentum vagy egy weboldal nyelvi címkével el van látva. Ugyanezt tudja úgy is, hogy felismeri az adott szövegben az eltérő nyelvhez tartozó karaktereket.
 • A Windows 10 alatt futó ún. univerzális alkalmazások használhatósága sokat fejlődött azáltal, hogy bevezetésre került egy új kurzorfajta. Ez kiváltja az érintő kurzor használatát és ugyanolyan módon érhető el, mint a JAWS és a láthatatlan kurzor. A felhasználóknak nem kell tehát új billentyűparancsokat megjegyezniük, mivel a JAWS a háttérben automatikusan képes felismerni, hogy a hagyományos JAWS kurzort vagy az új felfedező kurzort érdemes-e aktiválni.

Utóbbi az UIA technológia terjedése miatt egyre nagyobb szerepet kap. Itt elsősorban olyan UWP alkalmazásokra kell gondolni, mint pl. a Számológép vagy a Microsoft Store.

 • A webes űrlapok vezérlőelemeinél jelentősen csökkent a szövegismétlés mind a beszédben, mind pedig a Braille-kijelzésben. Ha a webfejlesztő ugyanazt a szöveget adta meg egy vezérlőelem neveként, mint amit a kisegítő technológiák számára hozzárendelt címkénél is használt, akkor a JAWS nem fogja duplán felolvasni a szöveget.
 • Az internetes böngészés során jóval kevesebb felesleges üzenet hangzik el egy-egy vezérlőelemre történő navigáláskor,
 • A Google Docs webes alkalmazás támogatása tovább fejlődött,
 • Javult a legújabb Mozilla Firefox és Google Chrome web böngészők támogatása,
 • Támogatott a Microsoft legújabb web böngészője, az Edge Chromium,
 • Most már a virtuális kurzor ki- és bekapcsolható külön-külön az egyes lapfüleken a Google Chrome webböngészőben. Így a JAWS megjegyzi és be is jelenti, ha a Chrome egyes böngésző fülein ki- vagy bekapcsolta a virtuális kurzort. Ez napjainkban egyre hasznosabbnak bizonyulhat, amikor is az egyes webalkalmazások használatakor nem mindig a virtuális kurzor a legjobb választás. Jó példa erre a Gmail. A Chrome használata során a CTRL+T billentyűparanccsal nyithatunk új lapfület, majd a megnyitott lapok között a CTRL+TAB segítségével váltogathatunk. A lapfül-specifikusan beállított kurzorhasználat a Chrome bezárásáig vagy a JAWS újraindításáig marad érvényben.
 • Továbbfejlesztett együttműködés a Microsoft Office programcsomag alkalmazásaival (Word, Excel, Outlook, Access és PowerPoint),
 • Mostantól konfigurálható, hogy a JAWS megjelenítse-e a vezérlő karaktereket a Braille-kijelzésben vagy sem. Alapértelmezetten szűrésre kerülnek a különféle vezérlőjelek, úgymint sortörések vagy oldaltörések.
 • Frissült a lengyel Harpo meghajtó programja, ezáltal támogatottá vált az új BraillePen 14 Braille-eszköz is.
 • Manapság számos Bluetooth fejhallgató és hangszóró, valamint a hangkártyák egy része (főleg a laptopokban lévő alaplapi hangkártyák) ún. energiatakarékos üzemmódba kapcsol, amikor nem fogad folyamatosan hangot. Ilyenkor a beszédszintetizátor hangja akadozva hallható, ami nagyon zavaró. Egy új opcióval kiküszöbölhető ez a kellemetlenség. Ha a Beállítási központban a Felhasználó ág alatt beállítjuk a beszéd megszakításának elkerülését, akkor az említett eszközök folyamatosan ébren lesznek tartva. Ezt a JAWS úgy éri el, hogy állandó csendet játszik le az adott hangeszközön, amiből a felhasználó semmit sem észlel. Ez a lehetőség azonban nem érhető el, ha az „Alacsonyabb hangerő más programokra, míg a JAWS beszél” beállítás is aktív. Ez fordítva is igaz, vagyis egyszerre a két funkció nem használható.
 • Megújult a Braille-megjelenítő és bevezetésre került a Szövegmegjelenítő.

A már évek óta elérhető Braille-megjelenítő teljesen megújult változatát lehet igénybe venni. A Braille-megjelenítő képes megmutatni vizuálisan a képernyőn mindent, ami a Braille-kijelző kimenetén megjelenik. A megjelenítés módja is megválasztható, ezáltal lehetséges csak a szöveg, csak a Braille-pontok mintája, vagy akár mindkettő vizuális nyomon követése a képernyőn. Ez főleg tanárok és látó tesztelők, ill. a Braille-t nem ismerők számára lehet rendkívül hasznos. Amikor a Braille-pontok mintázata és a szöveg egyaránt megjelenítésre kerülnek, akkor egyértelműen látszik, hogy az adott pontkombináció mely karaktert jelöli.

Az újonnan elérhető Szövegmegjelenítő a szöveget egy folyamatos sorban jeleníti meg a képernyő tetején vagy alján. A gyengénlátó felhasználóknak ez a funkció ismerős lehet a korábbi MAGic képernyőnagyítóból. Ez azoknak nyújt jelentős segítséget, akik nehézségbe ütköznek egy-egy dokumentum, e-mail vagy weboldal szövegének olvasásakor, ami a számukra előnytelen formázással jelenik meg. A Szövegmegjelenítővel megjelenített szöveg milyensége testre szabható, így megadható annak betűtípusa és színe is. A Szövegmegjelenítő követi a rendszerfókuszt, így bárhová navigálunk a Windowsban, a kurzor aktuális pozíciójánál lévő szöveg fog megjelenni a megjelenítőben.

Mindkét funkció elérhető a főmenü Eszközök almenüjéből, a Braille- és szövegmegjelenítő almenü alatt. Ezekhez saját rétegelt billentyűparancsok is tartoznak. Az INSERT+SZÓKÖZ, V, B parancs a Braille-megjelenítőt, míg az INSERT+SZÓKÖZ, V, T parancs a Szövegmegjelenítőt kapcsolja be és ki.

Amikor egy szoftverfrissítés kiadásra kerül a JAWS képernyőolvasóhoz, akkor erről a szoftver értesíti a felhasználókat. Amennyiben ez elmaradna, akkor

a JAWS súgójának Frissítések keresése menüpontjából kezdeményezhető a frissítés letöltése.

Az új felhasználók vagy a 2020 előtti szoftververziók használói honlapunk Letöltések/Szoftverek – oldalán érhetik el a mindenkori legfrissebb JAWS változatot.

Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot igényeltek, nem szükséges új licencet kérniük, mert az annak érvényességi ideje alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver frissítésének használatára jogosultak. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes JAWS licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán:

http://akadalymentes.magyarorszag.hu

Amennyiben a program használatával kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, keresse fel az alapítvány ügyfélszolgálatát, ahol látássérült munkatársunk készséggel áll rendelkezésére; telefonon a +36 (1) 273-3188-as vagy a +36 (70) 295-9288-as számon, e-mailen a helpdesk@infoalap.hu címen.

Lehetősége van kérdéseit más felhasználóknak is feltenni, vagy megvitatni a szoftver használata során szerzett tapasztalatait a JAWS for Windows magyar levelezőlistáján. További információkért kérjük, keresse fel a lista weboldalát: http://infoalap.eu/mailman/listinfo/jaws-lista_infoalap.eu

 

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére