Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

JAWS for Windows 2019 képernyőolvasó szoftver

 

JAWS for Windows 2019

A JAWS for Windows képernyőolvasó program a billentyű leütések és a képernyőn látható üzenetek felolvasásával teszi lehetővé a számítógép használatát a látássérült emberek számára. A program kiemelten támogatja a Windows operációs rendszer, a Microsoft Office irodai programcsomag, több Internet böngésző program és sok más népszerű alkalmazás használatát.

A felhasználó a JAWS Home Edition és a JAWS Professional licenc közül választhat. A Home Edition a szabványos otthoni használatra szóló licenc, mely egyetlen végfelhasználó nem üzleti célú használatát engedélyezi, a Professional ezzel szemben cégek, intézmények számára kínált licenc. Jelenleg az ország licenc keretén belül minden igénylő számára ingyenesen elérhető a Professional licenc.

A 2019-es verzió legfontosabb újdonsága, hogy a sok különböző nyelvi változat egyetlen telepítő programból válik elérhetővé, valamint mostantól rendelkezésre áll egy ún. online telepítő, amely aktív internetkapcsolatot igényel. Azokhoz a környezetekhez, ahol ez gondot okoz, elérhető a jóval nagyobb méretű offline telepítő is, mely minden szükséges összetevőt tartalmaz. Fontos, hogy a honosított JAWS verziók mostantól az eredeti változattal egy időben jelennek meg, így ugyanazokat a friss fejlesztéseket az amerikai felhasználókkal azonos időpontban kapják meg a magyar látássérült emberek.

A JAWS for Windows magyar változata gyárilag a Vocalizer Expressive 2.2 Mariska Compact hangot tartalmazza. A Vocalizer Expressive-hez több idegen nyelvű hangkarakter és a magyar hang jobb minőségű változata is letölthető a gyártó, Vispero cég weboldaláról. Továbbá a JAWS fel van készítve a magyar felhasználók által legkedveltebb Profivox beszédszintetizátor szoftverrel való együttműködésre. Amennyiben a Profivox egy, az alapítvány által elérhetővé tett másik termék részeként már telepítésre került a felhasználó számítógépére, akkor a JAWS 2019 további teendők nélkül képes ennek használatára.

A program optimálisan támogatja az alapítvány által forgalmazott Focus Blue Braille-kijelző termékcsalád használatát.

Néhány további újdonság a honosított JAWS 2019 képernyőolvasó szoftver funkciói közül:

 • A legújabb Mozilla Firefox és Google Chrome web böngészők támogatása,
 • Továbbfejlesztett együttműködés a Microsoft Office programcsomag alkalmazásaival (Word, Excel, Outlook, Access és PowerPoint),
 • Az Office 365 mostantól külön JAWS támogatást élvez, így gyorsabbá, és gördülékenyebbé vált a használata,
 • A Skype for Desktop 8.42 vagy újabb verzió használatakor a JAWS új rétegelt billentyűparancsok segítségével tud fogadni vagy elutasítani egy hívást bármely alkalmazásból, illetve a fókuszt a Skype főablakába tudja helyezni. Ezek a billentyűparancsok csak a Skype asztali alkalmazásánál érhetők el. Bejövő hívás fogadásához nyomja meg az INSERT+SZÓKÖZ, Y, majd a FEL NYÍL billentyűket. A hívás bontásához nyomja meg az INSERT+SZÓKÖZ, Y, majd a LE NYÍL billentyűket. A Skype főablakának fókuszba kerüléséhez nyomja meg az INSERT+SZÓKÖZ, Y, majd az S billentyűket.
 • Továbbfejlesztett címsor navigáció érhető el a számsor billentyűinek használatakor. Beállíthatja, hogy a weboldalakon az egyes címsorokra navigálás hogyan történjen. Nyissa meg a Beállítási központot és navigáljon a Web/HTML/PDF csoport Címsorok és keretek alcsoportjára, majd a Címsor navigáció használata az 1-6 billentyűkkel opciót állítsa be tetszés szerint a SZÓKÖZ billentyűvel.
 • A Google Docs webes alkalmazás kiemelten támogatottá vált,
 • A JAWS mostantól lehetővé teszi a különböző képek tartalmának lekérdezését a vak felhasználók számára. Az intelligens képfelismerés szolgáltatás egyelőre csak angol nyelven vehető igénybe, de a gyártó tervei szerint a támogatott nyelvek választéka a jövőben bővülni fog. Az intelligens képfelismerés funkció használatához át kell váltani a JAWS felhasználói felület nyelvét angolra. Az átváltást a JAWS programon belül a Nyelv menü – JAWS nyelv almenüben lehet elvégezni. A szolgáltatás a kiválasztott digitális fényképet interneten keresztül elküldi elemzésre. Ezután a kép leírása rövidesen megjelenik a JAWS eredmény megjelenítőjének ablakában. A leírások tartalmazhatnak olyan részleteket, mint például a fényképen tartózkodók száma, felismerhető tájékozódási pontok, tájképek, mint például a “szabadban található kék ég és a zöld fű”, vagy például autók vagy vonatok. Ha a képen szöveg is látható, akkor azt egy optikai karakterfelismerő szolgáltatás felismeri, majd az is elolvasható lesz az eredmény megjelenítőben.
 • Az intelligens képfelismerés szolgáltatás az INSERT+SZÓKÖZ, majd a P gomb lenyomásával aktiválható. Ha az intelligens képfelismerés réteg aktív, a következő billentyűparancsok állnak rendelkezésre:
 • A – Megnyitja az intelligens képfelismerés párbeszédpanelt, egy fotó beolvasásához a síkágyas lapolvasóról vagy a Freedom Scientific PEARL kamerája felhasználásával.
 • F – A fájlkezelőben kiválasztott képfájl tartalmáról ad leírást. A támogatott képformátumok a BMP, JPEG, GIF, TIFF és PNG.
 • C – Megadja az aktuális vezérlőelemhez tartozó kép leírását.
 • B – Leírja a Windows vágólapra másolt kép tartalmát.
 • Kérdőjel – Megjeleníti az intelligens képfelismerés billentyűparancs-rétegének súgóját.

Amikor kiadásra kerül egy szoftverfrissítés a JAWS képernyőolvasóhoz, akkor erről a szoftver értesíti a felhasználókat. Amennyiben ez elmaradna, akkor a JAWS súgójának Frissítések keresése menüpontjából kezdeményezhető a frissítés letöltése.

Az új felhasználók vagy a 2019 előtti szoftververziók használói honlapunk Letöltések/Szoftverek  oldalán érhetik el a mindenkori legfrissebb JAWS változatot.

Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot igényeltek, nem szükséges új licencet kérniük, mert az annak érvényességi ideje alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver frissítésének használatára jogosultak. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes JAWS licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán: http://akadalymentes.magyarorszag.hu

Amennyiben a program használatával kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, keresse fel az alapítvány ügyfélszolgálatát, ahol látássérült munkatársunk készséggel áll rendelkezésére; telefonon a +36 (1) 273-3188-as vagy a +36 (70) 295-9288-as számon, e-mailen a helpdesk@infoalap.hu   

címen, illetve személyesen kedden és csütörtökön 9-17 óráig az alapítvány irodájában (cím: 1145 Budapest, Bácskai u. 29/b).

Lehetősége van kérdéseit más felhasználóknak is feltenni, vagy megvitatni a szoftver használata során szerzett tapasztalatait a JAWS for Windows magyar levelezőlistáján. További információkért kérjük, keresse fel a lista weboldalát. (http://infoalap.eu/mailman/listinfo/jaws-lista_infoalap.eu )

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére