Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

JAWS for Windows 2019 képernyőolvasó szoftver

 

JAWS for Windows 2019

A JAWS for Windows képernyőolvasó program a billentyű leütések és a képernyőn látható üzenetek felolvasásával teszi lehetővé a számítógép használatát a látássérült emberek számára. A program kiemelten támogatja a Windows operációs rendszer, a Microsoft Office irodai programcsomag, több Internet böngésző program és sok más népszerű alkalmazás használatát.

A felhasználó a JAWS Home Edition és a JAWS Professional licenc közül választhat. A Home Edition a szabványos otthoni használatra szóló licenc, mely egyetlen végfelhasználó nem üzleti célú használatát engedélyezi, a Professional ezzel szemben cégek, intézmények számára kínált licenc. Jelenleg az ország licenc keretén belül minden igénylő számára ingyenesen elérhető a Professional licenc.

JAWS for Windows

A 2019-es verzió legfontosabb újdonsága, hogy a sok különböző nyelvi változat egyetlen telepítő programból válik elérhetővé. Ez azt jelenti, hogy egyetlen telepítő áll rendelkezésre, amely tartalmazza az összes támogatott nyelvet és az együttműködést a támogatott operációs rendszerekkel. A telepítő automatikusan felismeri a használt Windows rendszert és a nyelvet, majd telepíti az ezeknek megfelelő üzenetkészletet és összetevőket.

További újdonság, hogy mostantól rendelkezésre áll egy ún. online telepítő, mely aktív internetkapcsolatot igényel. Azokhoz a környezetekhez, ahol ez gondot okoz, elérhető a jóval nagyobb méretű offline telepítő is, mely minden szükséges összetevőt tartalmaz.

A JAWS for Windows magyar változata gyárilag a Vocalizer Expressive 2.2 Mariska Compact hangot tartalmazza. Emellett a népszerű Profivox beszédszintetizátor használata is biztosított külön telepítés révén.

A Vocalizer Expressive-hez több idegen nyelvű hangkarakter és a magyar hang jobb minőségű változata letölthető a gyártó, Vispero cég weboldaláról. Valamint ettől a verziótól kezdve a JAWS egy beépített segédprogramot is kínál erre a célra, így a Vocalizer hangok letöltése és telepítése minden korábbinál egyszerűbbé vált.

A program optimálisan támogatja az alapítvány által forgalmazott Focus Blue Braille-kijelző termékcsalád használatát.

Néhány további újdonság a honosított JAWS 2019 képernyőolvasó szoftver funkciói közül:

 • A legújabb Mozilla Firefox web böngésző támogatása,
 • A legfrissebb Google Chrome web böngésző támogatása,
 • A Microsoft Office programcsomag alkalmazásaival (Word, Excel, Outlook, Access) tovább javult az együttműködés,
 • Az Office 365 mostantól külön JAWS támogatást élvez, így gyorsabbá, és gördülékenyebbé vált a használata,
 • A Microsoft Word és Outlook alkalmazásokban kényelmesebbé vált a helyesírás-ellenőrzés használata az automatikus értesítések által,
 • A Google Docs webes alkalmazás kiemelten támogatottá vált,
 • A Braille-kijelzés és Braille-bevitel terén jelentős újdonság a Liblouis használata a korábbi irodalmi Braille fordító helyett,
 • A JAWS indulása egy koncepcionális változtatásnak köszönhetően érezhetően gyorsabbá vált. Az újítás lényege abban áll, hogy a hitelesítés ellenőrzésének folyamata párhuzamosan zajlik a program indításával, így a JAWS a korábbiaknál hamarabb képes beszédtámogatást nyújtani.
 • A többi hang automatikus elhalkítása, miközben a JAWS beszél, elérhető Windows 10 alatt. Ehhez legalább a Windows 10 1803-as verziójára van szükség (ami a 2018-as tavaszi Alkotói frissítést jelenti). Fontos még, hogy ez a Vocalizer beszédszintetizátor használatakor működik, de a Profivox-szal nem.
 • Karakterenként történő felolvastatáskor opcionálisan képes a JAWS a karakterek fonetikus betűzésére automatikus módon. Ez testre szabható a Beállítási központban.
 • A JAWS 2019 opcionálisan képes bejelenteni a több soros szerkesztőmezőket, amikor a fókusz azokra kerül,
 • A JAWS mostantól beállítástól függően nem kér külön megerősítést, amikor leállítjuk azt,
 • Önkéntes alapon elősegíthetjük a szoftver továbbfejlesztését azzal, hogy teljesen anonim módon küldhetünk használati adatokat a gépünkről a fejlesztő cég felé,
 • Fontos újdonság továbbá, hogy az újabb honosított JAWS verziókra nem kell többé egy-két hónapnál többet várni, ugyanis mostantól az eredeti változattal egy időben frissülnek majd, így ugyanazokat a friss fejlesztéseket az amerikai felhasználókkal azonos időpontban kapják meg a magyar látássérült emberek.

A JAWS for Windows program beszerzésével kapcsolatban kérjük, keresse értékesítési munkatársunkat munkaidőben a +36 (1) 273-3181-es telefonszámon vagy e-mailben az ertekesites@infoalap.hu címen.

A szoftver bemutató változata letölthető az alapítvány honlapjáról, az alábbi hivatkozással:


Amennyiben a program használatával kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, keresse fel az alapítvány ügyfélszolgálatát, ahol látássérült munkatársunk készséggel áll rendelkezésére; telefonon a +36 (1) 273-3188-as vagy a +36 (70) 295-9288-as számon, e-mailen a helpdesk@infoalap.hu  címen, illetve személyesen kedden és csütörtökön 9-17 óráig az alapítvány irodájában (cím: 1145 Budapest, Bácskai u. 29/b).

Lehetősége van kérdéseit más felhasználóknak is feltenni, vagy megvitatni a szoftver használata során szerzett tapasztalatait a JAWS for Windows magyar levelezőlistáján. További információkért kérjük, keresse fel a lista weboldalát. (http://infoalap.eu/mailman/listinfo/jaws-lista_infoalap.eu )

További információért kérjük, forduljon értékesítésünkhöz illetve ügyfélszolgálatunkhoz.

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

 

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére