Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Számítástechnikai tananyagok könnyen érthető kommunikációval látássérült és értelmi sérült emberek számára

Örömmel jelentjük be egy új, speciális tananyagcsomag közreadását, amelyet a látássérült emberek egy eddig e téren ellátatlan csoportja számára dolgozott ki alapítványunk. A nemzetközileg is egyedülálló oktatási anyagokból a  látássérült és egyben intellektuális képességzavarral küzdő személyek tanulhatják meg a számítógép- és okostelefon kezelés alapjait.

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány gondozásában elkészült kiadványok egyszerű lépésekben vezetik be az olvasókat a Windows 10 operációs rendszer és a Microsoft Edge webböngésző használatába, valamint az iPhone okostelefon és a Safari webböngésző kezelésébe. Eközben az olvasók szinte észrevétlenül megtanulhatják és gyakorolhatják belőlük a képernyőolvasó programok egyszerű használatát is.

A könnyen érthető kommunikációval (KÉK) íródott tananyagok elkészítéséhez a témában jártas szakértők nyújtottak segítséget az alapítvány munkatársainak. A KÉK tananyagokban minden nagyon egyszerű, rövid mondatokkal van elmagyarázva. A bonyolultabb dolgok több egyszerű lépésre bontva szerepelnek, ezzel is megkönnyítve a megértésüket.

A tanulás megkezdéséhez egészen minimális előismeretekre van csak szükség. A tananyagok végigvezetik az olvasót a készülékek elindításától a legfontosabb funkciók és alkalmazások használatának elsajátításáig. Bemutatják a dokumentumokban és a weboldalakon történő navigációt. Megtanítják az olyan praktikus ismereteket, mint például a fájlok letöltése az internetről vagy a webes űrlapok és a hordozható adattárak használata.

A most közreadott tananyagok legfőbb célja a közvetlenül használható informatikai alapismeretek átadása, és az akadálymentesen elvégezhető tevékenységek megtanítása. Az olvasók folyamatosan haladhatnak a tananyagokban, és a bemutatott lehetőségeket azonnal kipróbálhatják a gyakorlatban. Az új ismeretek könnyebb megértését számos konkrét példa is segíti.

Mivel a tananyagokban minden mondat külön sorban áll, ezért a képernyőolvasó programot használó személyek is megtehetik, hogy előbb meghallgatnak egy mondatot, végiggondolják a hallott információt, ill. elvégzik a kapott feladatot, és ezután lépnek tovább a következő mondatra. Minden művelet lépésről lépésre le van írva. Az olvasók folyamatosan instrukciókat kapnak, hogy mit hogyan csináljanak, és magyarázatot olvashatnak arról, hogy mi miért történik. A hangsúly az önállóságon van, ezért csak egyes, bonyolultabb műveleteknél javasoljuk a segítő személyhez fordulást.

A tananyagokhoz mellékletek is tartoznak. Ezekben összefoglalók találhatók az adott tananyagban bemutatott billentyűparancsokról, ill. az érintőképernyőn használható kézmozdulatokról, továbbá a segítő személyek útmutatókat olvashatnak itt azokról a beállításokról, melyeket az operációs rendszerekben és a fontosabb alkalmazásokban az akadálymentes használatbavétel érdekében előzetesen érdemes elvégezniük.

 

A most megjelent KÉK tananyagokat az informatikától eddig idegenkedő, például idősebb korú, vagy tanulási nehézségekkel küzdő látássérült emberek is hasznosnak találhatják. Ezekből a tananyagokból ők is olyan gyakorlati informatikai ismeretekre tehetnek szert, melyek révén gyorsabban juthatnak naprakész információkhoz, könnyebben tarthatnak kapcsolatot a számukra fontos személyekkel, ill. tartalmasabban tölthetik el a szabadidejüket.

A kiadványok elkészítését a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet (NSZI) és az EMMI támogatta.

NSZI logó  EMMI logó

Az új KÉK tananyagok letölthetők az Informatika a Látássérültekért Alapítvány weboldaláról az alábbi címen (https://infoalap.hu/letoltesek/tananyagok/).

Eredményes tanulást kívánunk minden érdeklődőnek, és bízunk benne, hogy a látássérült személyek informatikai oktatását végző szakemberek is hasznosnak találják majd új kiadványainkat!

Informatika a Látássérültekért alapítvány

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére