Bevezetés a weboldalak egyetemes tervezésébe

Oktató videófilmek az akadálymentességi szabvány kritériumairól

Az erről az oldalról elérhető oktatóvideók az Informatika a Látássérültekért Alapítvány "Bevezetés a weboldalak egyetemes tervezésébe" c. előadássorozatának részei. Az oktatóvideók tájékoztatást és útbaigazítást adnak az akadálymentes honlapok egyetemes tervezése, fejlesztése, tesztelése és használata vonatkozásában. Kitérnek a webes akadálymentességet érintő szabványokban, illetve ajánlásokban szereplő követelményekre, ezekhez magyarázatokat fűznek, valamint a webfejlesztők számára közvetlenül hasznosítható példákat és megoldásokat kínálnak. A videókban elhangzottak teljesszöveges átiratként akadálymentes PDF-fájlokban is elérhetőek.

Az "1. Ízelítő a gyakran fellépő problémákból" c. videó azt a kérdést járja körül, hogy miért van szükség egyetemes tervezésre és a weboldalak akadálymentességére.

A "2. Szabványok, eszközök, módszerek" c. oktatóvideóból megtudhatjuk, hogy mitől minősül egy honlap akadálymentesnek, milyen szabványokat szükséges követni, ehhez milyen módszerek és eszközök állnak rendelkezésre, miért kerülendő a külön akadálymentes honlapváltozat készítése, és hogy mi a különbség az egyetemes tervezés és az akadálymentesítés között. A videó tisztázza, hogy mi az a WCAG (magyarul "a webes tartalmak akadálymentességére vonatkozó irányelvek gyűjteménye").

A "3. Az A megfelelőségi szinthez tartozó teljesítési feltételek" c. videó a WCAG 2.1 legalacsonyabb (minimális) A megfelelőségi szintjéhez tartozó kritériumokat ismerteti.

A "4. Az AA megfelelőségi szinthez tartozó teljesítési feltételek" c. videó pedig az általában elvárt közepes (optimális) szinthez tartozó WCAG 2.1 teljesítési feltételeket veszi sorra.

A "5. Újdonságok a WCAG 2.2 ajánlásban" c. videóban a WCAG 2023. október 5-én közzétett, friss 2.2 változatának A és AA megfelelőségi szintjéhez tartozó összesen hat új teljesítési feltétele kerül ismertetésre.

  1. Ízelítő a gyakran fellépő problémákból átirat (új ablakban nyílik meg)
  2. Szabványok, eszközök, módszerek átirat (új ablakban nyílik meg)
  3. Az A megfelelőségi szinthez tartozó teljesítési feltételek átirat (új ablakban nyílik meg)
  4. Az AA megfelelőségi szinthez tartozó teljesítési feltételek átirat (új ablakban nyílik meg)
  5. Újdonságok a WCAG 2.2 ajánlásban átirat (új ablakban nyílik meg)
Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány logója
A Vodafone Digitális Díj logója

Az oktató videófilmek a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával készültek a Vodafone Digitális Díj program keretében.