Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

JAWS for Windows 2021 képernyőolvasó szoftver

 

JAWS for Windows 2021

JAWS for Windows 2021

A JAWS for Windows képernyőolvasó program a billentyű leütések és a képernyőn látható üzenetek felolvasásával teszi lehetővé a számítógép használatát a látássérült emberek számára. A program kiemelten támogatja a Windows operációs rendszer, a Microsoft Office irodai programcsomag, több Internet böngésző program és sok más népszerű alkalmazás használatát.

A felhasználó a JAWS Home Edition és a JAWS Professional licenc közül választhat. A Home Edition a szabványos otthoni használatra szóló licenc, mely egyetlen végfelhasználó nem üzleti célú használatát engedélyezi, a Professional ezzel szemben cégek, intézmények számára kínált licenc. Ez utóbbi jelenleg az ország licenc keretén belül minden igénylő számára ingyenesen elérhető.

A magyar nyelvű JAWS 2021 változat vonatkozásában a legjelentősebb újdonság, hogy a 2019-es verzióban bevezetett Intelligens képfelismerés funkció mindenki számára elérhetővé vált. Ennek lényege, hogy egy tetszőleges kép tartalma felismertethető, és a képről kapott szöveges leírás megjelenik az eredménymegjelenítőben. Az Intelligens képfelismerés rétege az INSERT+SZÓKÖZ, P billentyűparanccsal aktiválható, ami után a megfelelő billentyű lenyomásával elindítható az adott kép felismertetése. Felismertethető egy Windows Intézőben kiválasztott képfájl (INSERT+SZÓKÖZ, P, F), egy vágólapon lévő képfájl (INSERT+SZÓKÖZ, P, B), az aktuális vezérlőelemhez tartozó kép (INSERT+SZÓKÖZ, P, C), és egy szkennerrel vagy a PEARL kamerával beolvastatott kép (INSERT+SZÓKÖZ, P, A). A 2021-ben a funkció még több lehetőséget kínál. Egy weboldalon lévő kép is felismertethető. Pl.: ha ráfókuszálunk a Facebookon egy fotóra, és lenyomjuk az INSERT+SZÓKÖZ, P, majd C rétegelt billentyűkombinációt, akkor megkaphatjuk a fotó szöveges leírását. Alapértelmezés szerint a képek a Microsoft szerverére kerülnek elküldésre elemzés céljából, de már van lehetőség többféle szolgáltatás igénybe vételére is. Ehhez csupán a SHIFT billentyűt kell hozzányomni az adott betűhöz (pl. INSERT+SZÓKÖZ, P, SHIFT+C). Az Intelligens képfelismerés nyelvi beállításai a Beállítási központban érhetőek el.

Továbbra is rendelkezésre áll az ún. online telepítő, amely aktív internetkapcsolatot igényel. Azokhoz a környezetekhez, ahol ez gondot okoz, elérhető a jóval nagyobb méretű offline telepítő is, mely minden szükséges összetevőt tartalmaz. Továbbá a honosított JAWS verziók az eredeti változattal egy időben jelennek meg, így a friss fejlesztéseket az amerikai felhasználókkal azonos időpontban kapják meg a magyar látássérült emberek.

A JAWS for Windows magyar változata gyárilag a Vocalizer Expressive 2.2 Mariska Compact hangot tartalmazza. A Vocalizer Expressive-hez több idegen nyelvű hangkarakter és a magyar hang jobb minőségű változata is letölthető a JAWS gyártójának, a Vispero cégnek a weboldaláról. Továbbá a JAWS fel van készítve a magyar felhasználók által legkedveltebb Profivox beszédszintetizátor szoftverrel való együttműködésre. A Profivox telepítő letölthető honlapunkról vagy a JAWS Súgó menüjének Webes források almenüjén keresztül. Amennyiben a Profivox egy, az alapítvány által elérhetővé tett másik termék részeként már telepítésre került a felhasználó számítógépére, akkor a JAWS 2021 további teendők nélkül képes ennek használatára. Azonban ebben az esetben is érdemes a Profivoxot az elérhető legújabb verzióra frissíteni. A letölthető Profivox telepítő képes a frissítés elvégzésére.

A program optimálisan támogatja az alapítvány által forgalmazott Focus Blue Braille-kijelző termékcsalád használatát.

Néhány további újdonság a honosított JAWS 2021 képernyőolvasó szoftver funkciói közül:

 • Az optikai karakterfelismerés terén újdonság, hogy lehetőség van már egy felismertetett szöveg közvetlenül Word dokumentumban történő megjelenítésére. Ha telepítve van a Microsoft Office, akkor az INSERT+SZÓKÖZ, O, majd R rétegelt paranccsal az OCR eredménye egy Word dokumentumba kerül. Ennek kezdeményezése billentyűparancs nélkül is lehetséges, a helyi menün keresztül. Illetve, ha hagyományos módon, az eredménymegjelenítőbe kérjük az OCR eredményét, akkor egy, az ablak alján található link segítségével szintén kérhető, hogy a szöveg kerüljön be egy Word dokumentumba.
 • Bevezetésre került egy új billentyűparancs, az INSERT+SHIFT+2, mellyel az írásjelszint állapotai között lehet közvetlenül váltogatni. A választható szintek: Nincs, Néhány, Majdnem mind, Mind. Az így beállított írásjelszint átmeneti érvényű, azaz a JAWS újraindítását követően az alapértelmezett beállítás lesz érvényben. A tartós módosításhoz továbbra is a Beállítási központot vagy a Kezdeti beállításokat kell használni.
 • AA JAWS immáron képes megismételni az utoljára kimondott Windows értesítést. Ehhez szintén egy új rétegelt parancs lenyomása szükséges, ami az INSERT+SZÓKÖZ, N. Az értesítés lehet egy bejövő Teams vagy Skype hívás, egy Zoom üzenet, vagy egy új e-mail az Outlookban. Az utolsó értesítés Braille-kijelzőn történő megjelenítéséhez a JOBB OLDALI SHIFT+N parancsot kell használni.
 • A JAWS mostantól alapértelmezetten bejelenti a Windows által generált elérhető esemény értesítéseket. Ezek el is hangoznak és a Braille-kijelzőn is megjelennek. Az ilyen típusú értesítések több helyütt is megtalálhatók, pl. a Microsoft Office ún. üzleti sávjain.
 • Mostantól az Outlook 365-ben a JAWS automatikusan felolvassa az üzeneteket, amikor azokat megnyitjuk a Beérkezett üzenetek mappában. Ekkor a cím- és fejléc információk nem hangoznak el. Az üzenet felolvasás testre szabásához az Outlookban a Közvetlen beállításokat kell megnyitni (INSERT+V).
 • A Microsoft Teams jelentősen továbbfejlesztett támogatást kapott ebben a verzióban. Pl. az ALT+H paranccsal fogadhat egy bejövő hívást, az ALT+R lenyomásával pedig felteheti vagy leengedheti a kezét egy aktívan zajló értekezleten. Az ALT+1 … ALT+5 billentyűparancsokkal pedig közvetlenül az első öt lapfül között váltogathat.
 • Megjelent egy új segédprogram, az FS Támogatási eszköz, ami a JAWS főmenüjének Súgó almenüjén keresztül érhető el. Ez a használt Windows rendszerről és a telepített alkalmazásokról tud számos fontos információt begyűjteni, és azokat a Freedom Scientific támogató szolgálata részére elküldeni. A segédprogram futtatása és használata akkor hasznos, amikor olyan problémába ütközünk, amelyet az FS technikai támogató szolgálatának segítségével kívánunk megoldani. Az FS Támogatási eszköz Windows 10 és 8.1 alatt érhető el.
 • A Skype ablakát már az elvárt módon olvassa a JAWS akkor is, amikor több alkalmazásablak között váltogatunk, és úgy váltunk vissza rá. Így nincs többé szükség arra, hogy ilyenkor a Skype ablakában lenyomjuk az ALT, majd az ESC billentyűt.
 • Egy Zoom értekezleten a CTRL+SHIFT+T billentyűparanccsal kérdezhető le, hogy éppen ki beszél.
 • Mostantól az ábrák bőbeszédűségi szintje alapértelmezetten arra van beállítva, hogy a JAWS csak a felirattal ellátott ábrákat jelentse be.
 • A Beszédelőzmények puffere a korábbi 50-ről 500 üzenetre lett megnövelve. Ez azt jelenti, hogy az INSERT+SZÓKÖZ, H rétegelt paranccsal a beszédszintetizátor számára kiküldött utolsó 500 üzenet jeleníthető meg a virtuális megjelenítőben.
 • Bizonyos multimédiás vezérlőkkel ellátott billentyűzetek és headsetek esetében használhatja az INSERT+SZÓKÖZ, 0 rétegelt billentyűparancsot arra, hogy be- vagy kikapcsolja a hangerőre vonatkozó értesítések bejelentését. Ez alapértelmezetten kikapcsolt állapotban van.
 • Bekerült egy új beállítási lehetőség a Beállítási központba és a Közvetlen beállítások közé. Ez a “Szöveg léptetése bekezdésenként”, ami alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Ha azonban be van kapcsolva, akkor a JAWS a weboldalakon és dokumentumokban történő navigálás közben egy teljes bekezdést ad át a Braille-kijelzőnek, nem csak az aktuális sort. Ettől folytonosabbá válhat az olvasás, mert várhatóan ritkábban kell a kijelzőn hosszabb üres részeken keresztüljutni. Ez rendszerint akkor tapasztalható, amikor a szövegben való léptetésekkel egy sor végére ér. A beállításnak köszönhetően a Braille-kijelzőn csak a bekezdések végére érve jelentkezhet üres szakasz, amiről egy újabb léptetéssel a következő bekezdés elejére kerül.
 • A JAWS 2021 frissített Braille-meghajtóprogramokat kapott a Papenmeier, a Handy Tech és az Eurobraille Braille-kijelzőkhöz.
 • Az új Hangerő réteg segítségével bármikor gyorsan átállíthatjuk akár a JAWS, akár a rendszer hangerejét egy tetszőleges szintre. A réteget az INSERT+SZÓKÖZ, V billentyűparanccsal lehet aktiválni. Ezután a J betű lenyomásával a JAWS, míg az S betű lenyomásával a rendszer hangerejének módosítását tudjuk kiválasztani. Ezt követően pedig a fel- és a jobbra nyilak használatával növelni, míg a le- és a balra nyilak használatával csökkenteni tudjuk a hangerőt. Ezekkel a billentyűkkel kisebb mértékű, finomabb hangerő állításra van mód, ezzel szemben viszont a Page Up és a Page Down billentyűkkel nagyobb léptékben növelhető és csökkenthető a hangerő. A hangerő egyik esetben sem csökkenthető 10%-os szint alá, hogy véletlenül se maradjunk hallható beszédtámogatás nélkül.
 • A JAWS 2021.2012.48 verziójától kezdve a Braille-megjelenítő és a Szövegmegjelenítő az INSERT+SZÓKÖZ, B rétegelt billentyűparanccsal érhető el.
 • A JAWS mostantól lehetővé teszi a Microsoft Word natív matematikai tartalmainak felolvasását is. Ennek köszönhetően már nem csupán a Design Science-féle MathType kiegészítővel létrehozott matematikai képletek, egyenletek olvastathatóak fel, hanem azok is, amelyek a Word saját egyenletszerkesztőjével kerülnek beszúrásra egy dokumentumba. Ha ilyen tartalommal találkozunk, akkor a képlet részletes áttekintéséhez a JAWS matematikai megjelenítője az INSERT+SZÓKÖZ, Ó rétegelt billentyűparanccsal aktiválható. A tartalom áttekintéséhez a nyíl billentyűk használatosak. A matematikai megjelenítőt az ESCAPE billentyűvel lehet bezárni.
 • A virtuális kurzor már támogatott a Windows 10 univerzális alkalmazásokban is. A weblapokhoz hasonlóan, az UWP (Universal Windows Platform) appokban is az INSERT+Z billentyűparanccsal kapcsolható be és ki a virtuális PC kurzor. Ez nem minden esetben javítja a hozzáférhetőséget, az eredmény alkalmazásfüggő. Ha a virtuális kurzor engedélyezve van egy univerzális alkalmazásban, esetenként nagyban javíthatja az olvasási élményt azáltal, hogy lehetővé teszi:
  – A NYÍL billentyűkkel navigálhat az alkalmazás tartalmában, csakúgy, mint egy weboldalon.
  – A navigációt gyorsító billentyűk használatával gyorsan léptethet olyan meghatározott elemekre, mint a régiók, a címsorok, a listák, a táblázatok, az űrlapmezők és egyebek.
  – Megjelenítheti a hivatkozások (INSERT+F7), a címsorok (INSERT+F6) és az űrlapvezérlők (INSERT+F5) listáját.
  – Az űrlap mód használatával szöveget gépelhet be, vagy más vezérlőelemekkel léphet interakcióba.
 • Mostantól elérhető a helyjelzők használata az Excel munkafüzetekben, hasonlóan a Word dokumentumokhoz. Az aktuális cellához a CTRL+WINDOWS+K billentyűparanccsal lehet beállítani helyjelzőt. Munkalaponként csak egy cella-helyjelző adható meg. A helyjelzőre az ALT+WINDOWS+K paranccsal lehet visszalépni az adott munkalapon. Egy korábbi vagy egy következő munkalapon lévő helyjelzőre lépéshez először a CTRL+PAGE UP vagy a CTRL+PAGE DOWN billentyűparanccsal a megfelelő munkalapra kell lépni. A munkafüzet összes helyjelzőjének listázásához az ALT+CTRL+WINDOWS+K billentyűkombináció használható. A helyjelző és az aktuális pozíció közötti összes cella kijelölhető az INSERT+SZÓKÖZ, M rétegelt billentyűparanccsal.
 • Az Outlook 365 használatakor könnyebbé vált az e-mail szálakban történő navigálás. Főleg munkahelyi vagy iskolai környezetben gyakori, hogy a levelezésben több személy is részt vesz, ami hosszú üzenetszálakat eredményez. Amikor megnyit egy olyan e-mailt, amely üzenetekből álló szálat tartalmaz, beleértve a válaszokat vagy továbbküldéseket is, időigényes lehet a JAWS segítségével végigolvasni a szálat a NYÍL billentyűkkel, hogy megkeresse az egyes válaszokat, mivel minden egyes üzenet összes fejlécadatán végig kell mennie. Mostantól az N és a SHIFT+N navigációt gyorsító billentyűkkel a következő vagy az előző üzenet elejére léphet, és a nyitott e-mail szálon belül a következő vagy az előző üzenet elejére helyezheti a fókuszt, átugorva az összes fejlécadatot. Ahogy ezekkel a parancsokkal navigál, a JAWS felolvassa, hogy kitől érkezett az üzenet, a küldés dátumát és az első sort. Egy adott üzenet olvasása közben a szálban az ALT+1 és ALT+2 billentyűkombináció lenyomásával mostantól az aktuális helyen lévő üzenet feladóját vagy dátumát is felolvastathatja. Az egész e-mail feladójára és dátumára vonatkozó információk áttekintéséhez nyomja le a CTRL+HOME billentyűkombinációt, hogy az ALT+1 vagy ALT+2 lenyomása előtt visszalépjen a tetejére.
 • A telepítési lehetőségek köre egy új parancssori opcióval bővült. Ez az IT szakemberek és a hálózati rendszergazdák számára lehetővé teszi, hogy könnyedén letilthassák a külső szolgáltatásokat már a telepítéskor. Ide értendő minden olyan szolgáltatása a szoftvernek, amelyek működéséhez internetkapcsolat szükséges, pl. Kutatás, FS Támogatási eszköz, Hibajelentés, JAWS Tandem, Intelligens képfelismerés vagy a Névtelen használati adatok gyűjtése. Ehhez csupán a /DisableExternalServices kapcsoló megadásával kell futtatni a telepítőt. Példa:
  C:\InstallerPackage.exe /DisableExternalServices
  Ez olyan biztonságos környezetekben kiemelten fontos, mint amilyenek a bankok, a kórházak vagy a államigazgatási hivatalok.

Amikor egy szoftverfrissítés kiadásra kerül a JAWS képernyőolvasóhoz, akkor erről a szoftver értesíti a felhasználókat. Amennyiben ez elmaradna, akkor a JAWS súgójának Frissítések keresése menüpontjából kezdeményezhető a frissítés letöltése.

Az új felhasználók vagy a 2021 előtti szoftververziók használói honlapunk Letöltések/Szoftverek – oldalán érhetik el a mindenkori legfrissebb JAWS változatot.

Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot igényeltek, nem szükséges új licencet kérniük, mert az annak érvényességi ideje alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver frissítésének használatára jogosultak. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes JAWS licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán: http://akadalymentes.magyarorszag.hu.

 
Kitöltési segédlet a WebAIM 2021 képernyőolvasó program használati felmérés kérdőívéhez
 
Amennyiben a program használatával kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, keresse fel az alapítvány ügyfélszolgálatát, ahol látássérült munkatársunk készséggel áll rendelkezésére; telefonon a +36 (1) 273-3188-as vagy a +36 (70) 295-9288-as számon, e-mailen a helpdesk@infoalap.hu címen.

Lehetősége van kérdéseit más felhasználóknak is feltenni, vagy megvitatni a szoftver használata során szerzett tapasztalatait a JAWS for Windows magyar levelezőlistáján. További információkért kérjük, keresse fel a lista weboldalát: http://infoalap.eu/mailman/listinfo/jaws-lista_infoalap.eu

 

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére