Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Ország licenc program

Kérdések és válaszok az ország licenc program keretében igényelhető szoftverlicencekről

Az alábbiakban olvashatják az ország licenc konstrukció révén igényelhető képernyőolvasó és nagyító szoftverekkel kapcsolatos gyakori kérdéseket és válaszokat.

Kik igényelhetik az ország licenc keretében elérhető szoftverlicenceket?

Az ország licenc program keretében kizárólag Magyarország területén élő/működő, személyi igazolvánnyal rendelkező látássérült vagy olvasási nehézséggel küzdő magánszemélyek, valamint az adószámmal vagy OM azonosítóval rendelkező jogi személyek érintett munkatársaik, ill. tanulóik részére igényelhetnek hitelesítő kódokat a programban elérhetővé tett szoftverekhez. 2018 októberétől Európában egyedülálló módon, nemcsak a Magyarország területén élők, hanem a határon túli, magyar igazolvánnyal rendelkezők is ingyenesen igényelhetik a szoftvereket.

Milyen szoftverekhez juthatok hozzá?

JAWS for Windows képernyőolvasó program;

ZoomText képernyőnagyító/ olvasó program, 32 bites változatban.

Fusion képernyőolvasó és nagyító program;

MAGic 14.0 képernyőnagyító program, magyar nyelvű felolvasó szoftverrel.

Ingyenesen kaphatom meg az igényelt szoftverek hitelesítő kódjait?

Igen, teljesen ingyenesen.

Az igényelt hitelesítő kóddal hogyan kell aktiválni a kiválasztott szoftvert?

A kódok interneten keresztüli hitelesítést tesznek lehetővé, ún. ILM típusúak, nem válthatóak át hardverkulcsos hitelesítésre.

A kapott kóddal hitelesített szoftverek minden funkciója elérhető és használható?

Igen, teljes körűen használhatóak a szoftverek funkciói.

Mikortól igényelhetem a szoftverek hitelesítő kódjait?

Az ország licenc keretében igényelhető szoftverlicenceket 2018. július 24-től lehet kérni a http://akadalymentes.magyarorszag.hu/ portálon keresztül.

Van időbeli korlát a szoftverek működésében?

A hitelesítő kódok az első aktiválástól számított 365 napon át biztosítják a teljes értékű szoftverhasználatot.

Mi történik, ha lejárt az igényelt licencek aktiválása utáni egy év?

Az egy éves használati időszak lejártát követően az ezen a linken bemutatott lépéssorral hosszabbítható meg további 365 napra a licenc.

Hány számítógépen használhatom egy hitelesítő kóddal a letöltött szoftvereket?

Három számítógépen.

Mik a teendőim, ha egy negyedik gépen is szeretném hitelesíteni valamelyik szoftvert?

Amennyiben elfogyott a licenchez tartozó 3 db aktiválási lehetőség vagy elveszett a hitelesítő kód, akkor új igényt kell benyújtania.

Hogyan zajlik a licencigénylés és a szoftverletöltés folyamata?

A webes űrlap kitöltésével igényelje a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot itt: http://akadalymentes.magyarorszag.hu/

Töltse le a használni kívánt szoftver bemutató verzióját innen: http://www.infoalap.hu/orszag_licenc/

Magánszemélyként milyen adatokat kell megadnom az igényléshez?

Ha Ön látássérült vagy olvasási nehézséggel küzdő felhasználó, akkor jogosult az ország licencben elérhető szoftverek, támogatási időszakon belüli használatára, ehhez csupán a nevét, és kapcsolati adatait, valamint személyi igazolványának számát kell megadnia. Igazolványszámának érvényessége ellenőrzésre kerül az országos nyilvántartásban.

Hogyan kell elvégeznem a kiválasztott szoftver aktiválását?

A szoftver telepítésekor megjelenő aktiválási párbeszédpanelen indítsa el az aktiválási folyamatot, válassza az internet (ajánlott) lehetőséget, majd a hitelesítési kód megadása kézzel beállítást, végül írja vagy másolja be a 20 számjegyű hitelesítő kódot a beviteli mezőbe.

Egy számítógépen képernyőolvasó és nagyító szoftverrel is szeretnék dolgozni, telepíthetem és hitelesíthetem mindkettőt ugyanazon a rendszeren?

Igen, ez megtehető. Windows 7 vagy újabb verzió használatakor ugyanazon hitelesítő kód mindkét szoftvert egyszerre hitelesíti. Ebben az esetben javasoljuk a Fusion szoftver választását.

Windows XP esetén pedig a termékspecifikus kódokkal, egymástól függetlenül végezhető el a két szoftver hitelesítése.

Már rendelkezem a képernyőolvasó – vagy a képernyőnagyító szoftver egy korábbi verziójának örök licencével. Ezt hogyan érinti az ország licenc konstrukcióban igényelhető hitelesítés?

A korábban, pályázati vagy magán úton beszerzett képernyőolvasó – és nagyító szoftvereit az ország licenc keretében igényelt kódokkal hitelesített szoftverek nem befolyásolják. Régi szoftverét bármikor használhatja, annak licence akkor sem fog elveszni, ha lejárt az új szoftverek használati lehetőségéül megszabott egy év.

Windows XP-vel dolgozom, és szeretnék a képernyőolvasó- és nagyító szoftveremen frissíteni, mik a teendőim?

Windows XP rendszer használata esetén a JAWS for Windows 15.0 képernyőolvasó – vagy a MAGic 11.0 és ZoomText 10.0 képernyőnagyító szoftververziókra frissíthet. E három szoftver licencének használati lehetősége nem jár le az első aktiválás után számított 365 nappal, hanem utána is használható, tehát ún. örök licenc, viszont további frissítésére nincs lehetőség.

Cégként szeretném biztosítani vak, gyengénlátó és olvasási nehézséggel küzdő munkatársaim részére az ország licenc keretében igényelhető szoftverek használatát úgy, hogy ezek céges eszközökre kerüljenek telepítésre. Van erre lehetőség?

Igen, adószámmal rendelkező cégek, intézmények és civil szervezetek is ingyenesen igényelhetik érintett munkatársaik részére az ország licenc keretében elérhető szoftvereket.

Közoktatási intézményként szeretném biztosítani vak, gyengénlátó és olvasási nehézséggel küzdő tanulóink részére az ország licenc keretében igényelhető szoftverek használatát úgy, hogy ezek az iskola számítástechnikai eszközeire kerüljenek telepítésre. Van erre lehetőség?

Igen, az OM azonosítóval rendelkező oktatási intézmények is ingyenesen igényelhetik speciális nevelési igényű tanulóik részére az ország licenc keretében elérhető szoftvereket.

További kérdéseim, problémáim, észrevételeim vannak, mit tegyek?

Vegye fel velünk a kapcsolatot a következő elérhetőségek valamelyikén:

Telefon: +36 (1) 273-3188, +36 (70) 295-9288,

e-mail: 

A VFO Group sajtóközleménye az ország licencről

Ünnepi bejelentés az INFOALAP-nál

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére