Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Cikkajánló – 2023. január

Kedves Olvasóink!

2023-ban is töretlen felolvasóink lelkesedése, akik mindig találnak érdekfeszítő és informatív cikkeket. A január is igazi gyöngyszemeket tartogat számunkra, ezek közül válogattuk össze soron következő cikkajánlónkat, fogadják szeretettel!

1. A Z generáció

Az Y és az X generáció számára természetes és egyértelmű, hogy az előző generációk tapasztalatai mentén élnek, tőlük tanulnak, ez pedig amolyan évezredes szabálynak tekinthető. A Béres Egészség magazin publikációja most bemutatja, miben különbözik a Z generáció és hogy miért nem igaz ma ez a szabály. Mi a különbség az 1920-as évek és a mostani együtt élő generációk között? Milyen következményekkel jár az informatikai robbanás? Mit tehetünk annak érdekében, hogy boldogabbak lehessünk, fiataljaink pedig biztos tartással állhassanak a világban?

Köszönjük a felolvasást, MillichLilla64!

A cikk itt érhető el: A Z generáció


 
2. Ki nem mondott szavak – Az idézethamisítók nyomában

„Ne higgy el tőlem minden idézetet, amit az interneten olvasol.” – Albert Einstein

Ezzel a meglehetősen furcsa felütéssel indít az az amerikai informatikus, aki kedvtelésből a hírességeknek tulajdonított idézetek hitelességét kutatja. Az emberi emlékezet leegyszerűsíti a kijelentéseket, így az idézetek evolúciója torzít és pontatlanságokhoz vezet. Hogyan cserél gazdát egy-egy idézet? Hasonlóság esetén valóban hajlamosak vagyunk egy-egy idézetet ugyanahhoz a névhez társítani? Vajon létezik, hogy egy-egy mondatot több hírességhez is társítunk egyszerre? Miért okoznak problémákat az azonos vezetéknevek?

A Nők lapja cikke részletesen bemutatja a hírességektől származó idézetek rögös útját, illetve torzulásának és tulajdonos-változásának okát.

Köszönet a felolvasásért, Zsenilia!

A cikk itt érhető el: Ki nem mondott szavak


 
3. Minden koncert ajándék

A Szimpatika magazin címlapján ezúttal egy Geszti Péterrel készült interjú kapott helyet. A beszélgetésre a sokoldalú és örök optimista művész irodájának közelében került sor, ami egykoron gyermekkori filmes közreműködéseinek színhelye volt.

Köszönjük a felolvasást, Zsenilia!

A cikk itt érhető el: Minden koncert ajándék


 
4. Őfelsége és a haza ellenségei

Mi számított felségárulásnak az 1300-as vagy az 1500-as években? Miért végezték ki William Wallace-t vagy Mórocz Tamást? Milyen veszély rejlett az 1534-es felségárulási törvényben? Mi késztette I. Erzsébet kormányát egy sor új törvény megalkotására a felségárulás ellen? Miért okozott a felségárulás az 1580-as években éles katolicizmusellenes fordulatot? Hogyan lehetséges, hogy I. Károlyt is felségárulásért végezték ki az 1600-as években? Miért végezték ki Nagy-Britanniában utolsóként William Joyce-t a II. világháború után? A BBC History pontról pontra, évszázadokon átívelően bemutatja a felségárulás mikéntjét, értelmezését és a törvények változását is.

Köszönjük a felolvasást, Viki1995!

Az ötrészes cikk első része itt, Őfelsége és a haza ellenségei 1. rész

a második része itt, Őfelsége és a haza ellenségei 2. rész

a harmadik része itt, Őfelsége és a haza ellenségei 3. rész

a negyedik része itt, Őfelsége és a haza ellenségei 4. rész

az ötödik része pedig itt érhető el: Őfelsége és a haza ellenségei 5. rész


 
5. Benito Mussolini

A Rubicon történelmi magazin publikációjában lépésről lépésre bemutatásra kerül, miként alakult meg az I. világháborút követően egy katonákból álló mozgalom, majd kormány, hogyan teljesített Mussolini a nemzetközi politikában, és a német sztárújságíró, Ludwig pszichologizáló személyiségábrázolását is megismerhetjük.

Köszönjük a felolvasást, Viki1995!

A háromrészes cikk első része itt, Benito Mussolini 1. rész

a második része itt, Benito Mussolini 2. rész

a harmadik része pedig itt érhető el: Benito Mussolini 3. rész


 
6. Roger Zelazny – „Ez nagyon jó év”

A Galaktika magazinban olvasható romantikus történetben, ahogy az lenni szokott egy férfi és egy nő egymásba szeret, az év végén azonban történik valami. Különös időutazás: csodálatos, ha megadatik nekünk, hogy éltünk egy olyan évben, amit legszívesebben újra és újra megismételnénk. Elgondolkodtató, vajon mit kérdeznénk először idősebb önmagunktól?

Köszönet a felolvasásért, Kotabetamas!

A cikk itt érhető el: Roger Zelazny – „Ez nagyon jó év”


 
7. Barátok és az élet viszontagságai

A Nők lapja Évszakok publikációjában Vida Eszter pszichológus azt próbálja megfejteni, hogy az egyes életszakaszokban, életkori sajátosságainknak köszönhetően hogyan alakulnak és változnak kapcsolataink és a barátságok, ezek a nagyon is szükséges és fontos kötelékek.

Köszönjük a felolvasást, Zsenilia!

A cikk itt érhető el: Barátok és az élet viszontagságai

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére