Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Mobile Accessibility: vakbarát szoftver androidos telefonokhoz

J.J. Meddaugh cikke az AccessWorld honlapon jelent meg, mi fordításban közöljük. Az érdeklődőknek tudni érdemes, hogy az androidos telefonokon működő Mobile Accessibility szoftver Magyarországról is megvásárolható, de mind a szoftver felülete, mind a hozzá adott beszédszintetizátor angol nyelvű.

Néhány hónappal ezelőtt még meglehetősen bizonytalan volt az Android operációs rendszerrel működő mobiltelefonok hozzáférhetősége. Igaz, a Google kifejlesztett egy módszert, amellyel elérhetővé váltak az Android alapfunkciói, ez a megoldás azonban csak a haladó szintű felhasználóknak volt megfelelő, akik elfogadták, ha nem működött minden tökéletesen. Ráadásul a vak és gyengénlátó felhasználók számára az olyan alapszolgáltatások sem voltak elérhetőek, mint például az internetböngésző vagy a naptár.

Éppen ezért az androidos mobiltelefonok hozzáférhetősége szempontjából az egyik legjelentősebb előrelépés a Mobile Accessibility szoftver megjelenése. A programot ugyanaz a spanyol cég, a Code Factory fejlesztette ki, akik a symbianos telefonokról ismert Mobile Speak szoftvert is gyártják.

A Mobile Accessibility két részből áll: a saját fejlesztésű, akadálymentes alkalmazásokból, és egy, a telefon többi funkciójának eléréséhez használható képernyőolvasó szoftverből. Ez a cikk a Mobile Accessibility 1.2-es verzióját mutatja be.

Kompatibilis telefonok

A Mobile Accessibility minden 2.1-es vagy annál újabb Android operációs rendszerű telefonon működik. Fontos, hogy a telefonon legyen D-pad, ami egy jól kivehető gomb, ami lehetővé teszi a négyirányú navigációt a képernyőn. A D-pad helyett megfelelő lehet bármilyen más, nyílként alkalmazható gombsor is a készüléken, továbbá nagyon ajánlott a fizikai QWERTY-billentyűzet az optimális használhatósághoz. Ez a két feltétel sajnos jelentősen leszűkíti a választható telefonok körét, de minden nagy telefongyártónál találhatunk legalább egy-két megfelelő készüléket. Érdemes egy mobiltelefon-üzletben kipróbálni az összes elérhető modellt, mert a telefonok eltérőek lehetnek a tapinthatóság szempontjából.

A szoftver telepítése és beállításai

Hasonlóan a legtöbb Android-alkalmazáshoz, a Mobile Accessibility is a Google elektronikus piacterén, az Android Marketen keresztül érhető el, a telefon és internet-kapcsolat segítségével. Sajnos a szoftver telepítése és beállítása még nem lehetséges látó személy segítsége nélkül, ami jelentős hátrány például az iPhone-hoz képest. A kezdeti akadályok leküzdése után azonban már nincs szükség látó segítségre.

Hogyan kaphat segítséget a Mobile Accessibility használatához?

A Code Factory sokféle segítséget kínál a szoftver használatának az elsajátításához: a használati útmutató hozzáférhető a gyártó weboldalán és a szoftveren keresztül is, valamint a Code Factory üzemeltet egy levelezőlistát, ahol bárki megírhatja a kérdéseit, javaslatait.

A szoftver használata

A Mobile Accessibility lecseréli a telefon képernyőjét egy indítópultra, amelyen a Code Factory által kifejlesztett, tökéletesen akadálymentes alkalmazások találhatóak. Ezek a tárcsázó, telefonkönyv, ébresztő, webböngésző, levelezőkliens, naptár, és egy egyszerű GPS alkalmazás. Természetesen a telefon más alkalmazásai is elérhetőek maradnak.

A Mobile Accessibility a Nuance Vocalizer programot használja beszédszintetizátorként. A program beszédhangja egy amerikai vagy egy angol férfihang lehet, amit már a szoftver beszerzésekor ki kell választanunk, mert később nincs lehetőség a hangok közötti váltásra. (Tehát jelenleg még csak angol nyelvű beszédszintetizátorok érhetőek el, és a szoftver maga is angol nyelvű – a szerk.) A Code Factory a közeljövőben más nyelvű verziókat is kiad majd. Az adott beszédszintetizátor hangmagassága, beszédsebessége és hangereje is beállítható.

Tájékozódás a képernyőn

A képernyőn való tájékozódás az érintőképernyőn, a D-paddal vagy esetleg a nyílbillentyűkkel lehetséges. Az érintőképernyő használata esetén a szoftver felolvassa, hogy az ujjunk mozgatása után melyik menüponton álltunk meg. Egy alkalmazás elindításához kétszer meg kell érinteni a képernyőt. Az ujj mozgatásával lehet a képernyőn tájékozódni, illetve váltani a menüpontok között. A képernyő háromszori gyors megérintésekor egy speciális parancsmenü jelenik meg az aktuálisan elérhető parancsokkal, de olyan átfogó beállítási lehetőségek is így jelennek meg, mint például a rendszer-beállítások vagy a rendszerüzenetek. Így lehet ellenőrizni az akkumulátor feltöltöttségét, a térerőt, a pontos időt és a dátumot. Ha valahol elakadnánk, a Home gomb megnyomásával mindig visszajutunk a Mobile Accessibility főmenüjébe.

Hívások indítása és fogadása

A modern telefonok vizsgálata közben gyakran elfeledkezünk a telefon eredeti rendeltetéséről, hogy fel tudjunk róla hívni valakit. A Mobile Accessibility használata során akár az érintőképernyő segítségével, akár a gombok megnyomásával tárcsázhatjuk a kívánt számot. Ha az érintőképernyőt választjuk, egyszerűen odacsúsztatjuk a kezünket a kívánt adathoz, majd a kezünk felemelésével kiválasztjuk azt. Ezután az ujjunk mozgatásával megkeressük a Dial gombot, és a képernyő kétszeri megérintésével már tárcsázzuk is az adott számot. A telefonkönyvből is kiválaszthatjuk a tárcsázni kívánt számot. A telefonbeszélgetés közben nem használható az érintőképernyő.

Hívás érkezésekor elég bárhol kétszer megérinteni a képernyőt, és a készülék felolvassa a hívó nevét és telefonszámát. Ezután a képernyő aljától a teteje felé kell csúsztatni az ujjunkat, hogy fogadhassuk a hívást. Ha pedig bárhol máshol megérintjük a képernyőt, bontjuk a vonalat. A Mobile Accessibility kijelzi a fogadott, az elmulasztott és a kezdeményezett hívásokat is.

A névjegyzékhez hozzáadhatunk új személyeket, illetve szerkeszthetjük és megtekinthetjük a meglévő névjegyeket. Az androidos mobiltelefonok szinkronizálódnak a Google-féle levelezőrendszerrel, így a telefonkönyvben és a Gmailben található névjegyek egyaránt könnyen elérhetők. A névjegyzék elemei között gond nélkül mozoghatunk, a telefonhoz csatlakoztatott billentyűk segítségével pedig begépelhetjük a keresett név néhány betűjét, hogy információt kapjunk az adott személyről.

Internet és e-mail

A szoftver egyik legjobban sikerült része az internetböngésző. A program egy virtuális tárolót használ, hasonlóan a Windows-os képernyőolvasókhoz. Különböző parancsokkal lehet navigálni az internetes oldalak között, lehetséges az előre- és hátrafelé történő helyváltoztatás egy oldalon belül is a címsorok, hivatkozások és más navigációs elemek között. Kitölthetünk űrlapokat, majd az Enter megnyomásával elküldhetjük a szöveget. Az internetezés a Mobile Accessibility böngészőjével zökkenőmentes, és a meglátogatott weboldalakon könnyen lehet tájékozódni. A letölthető állományok, például az MP3 és a videofájlok kezelésekor azonban számolni kell néhány nehézséggel, amely a Mobile Accessibility következő verzióival remélhetőleg már egyszerűbb lesz.

Mobile Accessibility tartalmaz egy e-mail klienst, amivel elolvashatjuk az e-mailjeinket, lépkedhetünk a beérkezett és elküldött elemek, valamint az egyéb mappák között. Az alkalmazás nagyon jól együttműködik a Gmaillel, más levelezőrendszerekkel viszont nem kompatibilis. Azoknak, akik más levelezőrendszert használnak, az Android Marketből ingyenesen elérhető, és szintén akadálymentes K9 levelezőprogramot ajánljuk.

Egyéb alkalmazások

A Mobile Accessibility naptára szinkronizálható a Google-naptárral, bejegyezhetünk a naptárba új eseményeket, megtekinthetünk vagy módosíthatunk régebbek beírtakat. Ez azért is nagyon fontos, mert az Android rendszer saját naptárfunkciója egyébként nem hozzáférhető a látássérült felhasználók számára.

Az SMS funkcióval küldhetünk és fogadhatunk SMS-eket, az ébresztő funkcióval pedig egyszeri vagy mindennapos ébresztést is beállíthatunk a telefonunkon.

Az egyszerű GPS program (Where Am I) segít meghatározni jelenlegi földrajzi helyzetünket. Hogyha elindítjuk ezt a szoftvert, folyamatosan tájékoztatást kapunk a helyzetünkről.

A képernyőolvasó

A Mobile Accessibility másik része az androidos telefonokon használható képernyőolvasó program. Ez tájékoztat bennünket például az Android Marketen elérhető számos más alkalmazásról is, ami még újabb lehetőségeket kínál. Ez a funkció sem képes azonban legyőzni bizonyos akadályokat, amelyek az érintőképernyő használata során merülnek fel, ezért hangsúlyoztuk a cikk elején a billentyűzet vagy a nyilak meglétének fontosságát.

Néhányan talán szívesen használnák a Vocalizer beszédszintetizátort más programokkal is – ez a beszédhang azonban kizárólag a Mobile Accessibility programmal működik együtt, használata más képernyőolvasóval nem lehetséges.

A Mobile Accessibility tartalmaz továbbá egy virtuális billentyűzetet, amely az érintőképernyővel használható együtt, valamint magába foglalja a közvetlen hozzáférést az Android beszédfelismerő szolgáltatásához, ami hasznos lehet más programok használatánál is.

Javaslatok

Dicséret illeti a Code Factoryt a Mobile Accessibility számos előnye miatt, akad azonban néhány fejlesztést igénylő tulajdonsága a szoftvernek. Jó lenne például egy felhasználói kivételszótár bevezetése, és a külső szoftverekben megjelenő grafikus és nem grafikus címkék jelölhetősége. Szintén fontos lenne, hogy a levelezőprogram több e-mail szolgáltató rendszerét támogassa.

Összefoglalás

A Code Factory számos jó ötlettel állt elő a fejlesztés során. A Mobile Accessibility-vel a vak és gyengénlátó emberek számára is lehetségessé válik az Android telefonok önálló használata. A szoftver önálló telepítése azonban nem lehetséges. Szintén tudni kell, hogy az érintőképernyő akadálymentes használatához még további fejlesztések szükségesek. Egy kipróbálást viszont mindenképpen megér, főleg azok számára, akik előnyben részesítik a billentyűzeten keresztüli hozzáférést az érintőképernyővel szemben.

Termékinformációk

Termék: Mobile Accessibility 1.2
Ár: 69 euró.
Hozzáférhető az Android Marketen keresztül.

Forrás: http://www.afb.org/afbpress/pub.asp?DocID=aw120605

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére