Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Chipbeültetést kaphatnak a magyar vakok

Csúcstechnológiás szemészeti módszert vezet be a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája. A látóideghártya sérülése miatt megvakult betegek szubretinális implantátummal nyerhetik vissza részlegesen a látásukat. (Az Index.hu cikke)

Németország után idén ősszel hazánkban is elérhetővé válik egy új szemészeti beavatkozás. Az orvosok egy retina-implantátumot helyeznek azon betegek szemébe, akiknek a retinitis pigmentosa miatt károsodott a látóideghártyájuk.

Világszerte többféle implantátummal kísérleteznek, a Semmelweis Egyetem (SE) csütörtöki közleménye szerint ezek közül az egyik legígéretesebb a Zrenner professzor és németországi munkacsoportja által kifejlesztett látóhártya alatti implantátum. Ez egy körülbelül 100 mikrométer vastag és mindössze 3×3 milliméteres lapocska, amelyen egy 1500 fotocellából álló chip található. Minden egyes fotocellája úgy reagál a fényre, hogy azokat elektromos impulzusokká alakítja, és egészen apró elektródákon keresztül vezeti az áramot a felette levő ép idegsejtekhez.

Usb port

Az apró szerkezet olyan felnőtt betegek szemébe ültethető be, akik a látásukat az elmúlt években vesztették el az ideghártya károsodása miatt. Mint azt Dr. Németh János professzor, a Szemészeti Klinika igazgatója a program indításakor elmondta, a 6-8 órás műtét utáni első hét leginkább mérnöki munka, hiszen az implantátumot programozni kell, be kell állítani az áramerősséget, az impulzusszámot és több más paramétert is a páciens közreműködésével. Ezután jön a tényleges használat, és hetente egy napon át vizsgálatokat végeznek. A szakértői csapatban folyamatosan jelen van a pszichológus, a pszichiáter, a szemész, az elektromérnök és a fiziológus, azaz ez nemcsak a beteg tanulási folyamata, mert tapasztalatai az orvosok munkáját is segítik.

Eddig Németországban tizenhét beavatkozást végeztek, és az eredmények biztatóak. A műtéteknek köszönhetően a páciensek részben képesek lettek a fényérzékelésre, például felismerik és használni tudják az étkészletet, közlekedhetnek az utcán, egyes esetekben 4-6 centiméteres betűket is képesek voltak olvasni.

Casting

Magyarországon eddig nem volt lehetőség ilyen műtétek elvégzésére, mert az implantátumok fejlesztése rendkívül bonyolult és költséges. Tavaly év vége óta keresik az első hazai pácienseket, akiket idén ősszel megműthetnek a Szemészeti Klinikán.

Több mint kétszázan jelentkeztek eddig a műtétre. A tíz legalkalmasabb páciensnél most elektro-fiziológiai vizsgálatok vannak folyamatban, közülük kerül ki az első beteg, akit várhatóan ősszel megműtenek a klinikán.

Dr. Kusnyerik Ákos, a retina-implantátumos vizsgálatok koordinátora szerint az egyik legfontosabb feltétel, hogy a páciens alap szemészeti betegsége a farkasvakság (retinitis pigmentosa) legyen, és szerencsés, ha nincs más szemészeti társbetegsége. Fontos a jelentkező általános állapota is, mert a műtétet altatásban végzik majd Dr. Resch Miklós és Dr. Lukács Olga, a szemész orvosi team tagjai.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2011/07/14/chipbeultetest_kaphatnak_a_magyar/

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére