Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A Focus Braille-kijelzők bemutatása

Az informatika tanulása a siketvak személyek esetén kiemelt jelentőségű. A siketvak emberek kettős sérülésükből fakadóan sok esetben szociális elszigeteltségben élnek, fokozottan akadályozottak a kommunikációban, az információhoz való hozzájutásban, nehezített számukra a környezetben való szabad mozgás és az ügyeik önálló intézése.

A számítógép segítségével azonban a siketvak emberek számára is könnyebbé válik a tágabb környezettel való kapcsolattartás, az interneten levelezhetnek az ismerőseikkel, hivatalos ügyeket intézhetnek, információkhoz juthatnak a külvilág eseményeivel kapcsolatban, és nem utolsó sorban a számítógépet játékra, könyvek olvasására is használhatják. A siketvak emberek számára a számítógép akadálymentes használatához Braille-kijelző szükséges, és további előfeltétel a hatpontos Braille-írás és a számítógép billentyűzetének biztos ismerete is.

A Braille-kijelzőt természetesen nem csak siketvak személyek használják. A kijelző a „csak” látássérült emberek számára is hasznos kiegészítője lehet a képernyőolvasó szoftvernek. Célszerű a használata szövegek szerkesztésénél a helyesírás ellenőrzéséhez, vagy idegen szavak helyesírásának megtanulásához. Másfajta élményt, másfajta lehetőséget nyújt a számítógép kezeléséhez és szövegek olvasásához, mint a felolvasó szoftver.

A Braille-kijelző egy számítógéphez csatlakoztatható segédeszköz, ami a számítógép monitorán megjelenő szöveget Braille-írásban megjeleníti. A számítógéphez USB csatlakozóval köthető hozzá, külön áramforrást nem igényel. Különböző típusai vannak aszerint, hogy egyszerre hány karaktert képes megjeleníteni, ennek megfelelően vannak 20, 40 vagy 80 cellás Braille-kijelzők.

Az eszköz téglalap alakú, a Braille-cellák egy sorban helyezkednek el. Működés közben az eszköz a Braille-pontoknak megfelelően tompa hegyű, műanyag tüskéket emel ki alulról a mechanika. A Braille-kijelző specialitása, hogy a hat pontos Braille-betűk helyett nyolc pontos Braille-cellákat használ, a két plusz pont neve 7-es és 8-as pont. A két plusz ponttal speciális számítógépes karakterek létrehozására nyílik lehetőség, ez a Computer Braille.

 

40 és 80 cellás Focus Braille-kijelzők

 

A Braille pontok kidomborodásának, azaz a tüskék kiemelkedésének a hátterében a piezo hatás áll. A piezo hatás lényege, hogy bizonyos kristályoknak feszültség hatására megváltozik a mérete. Ilyen kristályok méretváltozása miatt emelkednek ki a Braille-cellákban az apró tűk.

A Braille-kijelzőn a cellákon kívül más kezelőfelületek, gombok is találhatók. A cellák mellett jobb és baloldalt két görgő helyezkedik el, ezek a Whiz Wheel görgetők. A görgetők feladata, hogy a mozgatásukkal föl-le tudjunk mozogni a menüben,  bármilyen listában vagy dokumentumban. Beállíthatjuk, hogy a tekeréssel mondatonként, soronként vagy bekezdésenként ugorjon a számítógép a szövegben.

A cellák alatt található a Perkins típusú írógépekhez hasonlító Braille-billentyűzet. A Computer Braille-nek megfelelően a hat pont helyett 8 pontnak megfelelő billentyű található. A nyolc billentyű alatt három további gomb található: bal shift, jobb shift, és középen a szóköz.

A készülék elején további kezelőgombok találhatók. A pásztázó gomb a készülék elülső oldalán található, és a Braille-cellák olvasásakor a kéz hüvelykujjaival könnyen elérhető. A pásztázó gombok feladata, hogy előre vagy hátra annyi karakterrel ugorjon a szövegben, mint ahány Braille-cella van a kijelzőn. Tehát ezekkel a gombokkal tudunk haladni a szövegben és pl. a negyven cella végigolvasása után a következő negyven karakterre ugrani.  A kijelzőn be lehet állítani, hogy a bal, illetve a jobb pásztázó gomb megnyomásával balra vagy jobbra haladjon a kijelző a szövegben.

A sor panelek szintén a készülék elülső oldalán helyezkednek el. Jobb és baloldalon szimmetrikusan a pásztázó gombok mellett találhatók, és a többi gombbal ellentétben ezek billenő gombok. Megnyomásukkal fölfelé, illetve lefelé lehet egy-egy sort haladni a szövegben. A sorpaneleket a pásztázó gombokkal kombinálva is lehet használni. Ha egyszerre nyomjuk meg a pásztázó gombot és a sorpanel felső részét, akkor annak a sornak az elejére kerülünk, ahol a kurzor állt. Ugyanígy, ha a pásztázó gombot és a sor panel alsó részét nyomjuk meg, akkor a sor utolsó karakterére ugrunk.

A kijelölő gombok a sorpanelek között helyezkednek el. Szintén kettő van belőlük, egy jobboldali és egy baloldali. Több funkciója is van, egyrészt az automatikus előrehaladást irányítja (a bal kijelölővel csökkenthetjük az automatikus előrehaladás sebességét, a jobb oldalival növelhetjük), másrészt a többi gombbal kombinálva különböző billentyűparancsokban van szerepe.

A Braille-cellák fölött találhatók a kurzor kiválasztó gombok egy sorban. Feladatuk, hogy a kurzort arra a karakterre vigyék, amelyik cella fölött megnyomjuk a gombot. Más gombokkal kombinálva több más funkciót is ellátnak. Végül a navigációs gombok (a kurzor kiválasztó gombok fölött) feladata kettős. Tíz közülük gyorsbillentyűként funkcionál, pl. a 4. az ablak teteje vagy a 6. a tabulátor billentyűnek felel meg. A Braille-kijelzőhöz adott felhasználói kézikönyvben természetesen az összes funkció és billentyűparancs megtalálható.

A Focus Braille-kijelzőn további beállítási lehetőségek is vannak, például lehetőségünk van kiválasztani, hogy milyen keménységgel dudorodjanak ki a pontok, vagy beállíthatjuk, hogy csak 20 cellát jelenítsen meg a kijelző, ami sok embernél növeli az olvasás sebességét.

A Braille-kijelző használatának hátránya, hogy egyszerre csak maximum 20-40 betűt mutat meg a képernyőn látható szövegek közül, így annak elolvasása lassabb, mint ha ugyanezt felolvasva hallaná a vak felhasználó (a siketvak emberek számára természetesen nincs ilyen alternatíva). A Braille-kijelzők másik hátránya, hogy nagyon drágák. A készülékek ára újonnan félmillió és egymillió forint között van, így az átlagos magyar látássérült ember számára szinte elérhetetlen, hogy saját készüléket vásároljon magának.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére