Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Közlemény a népszámlálási kérdőív elektronikus változatáról

Az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány munkatársai Kroll Zsuzsannával, az MVGYOSZ érdekvédelmi vezetőjével együttműködve megvizsgálták a népszámlálási kérdőívnek az elektronikusan, interneten kitölthető verzióját. A vizsgálat eredménye: a kérdőív nem akadálymentes, az internetes űrlapok akadálymentességi követelményeinek alapvetően nem tesz eleget.

Alapítványunk munkatársai ugyanakkor javaslatokat tettek az űrlap módosítására úgy, hogy az űrlap mégis kitölthető legyen például a JAWS for Windows képernyőolvasó szoftver használatával. Az idő rövidsége miatt ennél nagyobb átalakítás kiharcolására sajnos nem volt mód, és ezek a javaslatok sem mind valósulhattak meg.

Az űrlapnak tehát ezután is maradtak kérdésesen használható elemei. Ezekhez az alapítvány október 4-én, kedden (tehát már a nyilvános űrlap megjelenése után) külön kitöltési útmutatót fog kiadni. Ebben részletezni fogjuk, hogy képernyőolvasó szoftver használatával az űrlap kitöltése során milyen problémák merülhetnek fel és ezeknek mi a megoldása. Javasoljuk, hogy a képernyőolvasó szoftvert használó látássérült sorstársak csak az alapítvány útmutatójának ismeretében fogjanak bele a kitöltésbe.

Sajnos ez a megoldás sem lesz 100%-os, a készülő útmutató birtokában is csak a kifejezetten gyakorlott felhasználók számára javasoljuk az elektronikus űrlap önálló kitöltését. Alapítványunk, az MVGYOSZ munkatársai és az érintett szervezetek is a jövőben arra törekednek, hogy hasonló esetben a teljeskörű akadálymentesség már a tervezés és a megvalósítás kezdeti szakaszában kellő hangsúlyt kapjon.

A képernyőnagyító szoftvert használó látássérült emberek számára az űrlap minden további nélkül önállóan is kitölthető, ehhez az űrlapnak egy nagy kontrasztú változata is rendelkezésre áll.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére