Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Közelkép nyerteseinkről: Tóth Sándor

Tóth Sándor azok közé a nyugdíjasok közé tartozik, akik nemcsak pihenéssel, hanem mások számára is hasznos munkával töltik nyugdíjas éveiket. Két egyesület tevékenységében is aktívan részt vesz, köztük két éve a Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének alelnöke, illetve emellett szakít időt kedvenc hobbijára, a horgászatra is.

Tóth SándorTóth Sándor a helyi horgászegyesületnek 2004. óta tagja. Évekig az egyesület felügyelőbizottságában dolgozott, miközben összefogással és hosszú, kitartó munkával megszépített, ismét horgászhatóvá tett egy halastavat.

A Vakok és Gyengénlátók Egyesületében többek között azért dolgozik munkatársaival, hogy minél többen megtanulják a JAWS és a MAGic program használatát. Másik fontos célja, hogy a lehető legtöbb embert hozzásegítse e két programhoz. A számítógép-használat fontosságáról kedves őszinteséggel így összegzi tapasztalatait: „Elsősorban természetjáró, természetszerető ember vagyok. Én a számítógép nagy ellensége voltam, de most már mindenhez ezt kell használni.”

Sándor a 9-es JAWS demó változatát használta korábban, de a program leállása sokszor zavarta őt a munkájában. A gördülékenyebb számítógépes munkavégzés érdekében pályázott a JAWS 11.0 verziójára. Az adományozási pályázatról a Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom megyei egyesületénél értesült. Miután elnyerte az új verziót, a szoftver feltelepítésében egy, a Vakok Elemi Rehabilitációs Csoportjánál dolgozó ismerősétől kapott segítséget. Habár eddig még csak a 11-es JAWS demó változatát volt alkalma kipróbálni, máris szerzett néhány pozitív tapasztalatot a programmal kapcsolatban: „Sok olyan internetes oldal van, amit a 9-es JAWS már nem tud kezelni, viszont a 11-es igen.”

Sándor a munkája mellett a szabadideje tartalmas eltöltéséhez, olvasáshoz, levelezéshez is a JAWS képernyőolvasó programot használja. Szeretné minél jobban elsajátítani a szoftver kezelését, és megismerni a JAWS nyújtotta lehetőségeket, hogy az egyesületükben dolgozó informatikus mellett ő is tudjon segíteni a számítógépes problémákkal hozzájuk forduló tagoknak. Ennek érdekében tervezi egy számítógépes tanfolyam elvégzését.

Nemcsak azon dolgozik, hogy a jelen technikai lehetőségeinek elérhetővé tételével megkönnyítse az egyesületükhöz tartozó vak és gyengénlátó emberek életét, hanem a jövőre vonatkozólag is vannak elképzelései. Hasznosnak és kivitelezhetőnek tartana egy olyan programot, amely lejegyezné a szóban elhangzott szöveget, tehát diktálás alapján működne. Látott már ilyet egyes mobiltelefonokon, és nagyon szeretné, ha ez a program magyar nyelven is hozzáférhetővé válna az érdeklődők számára.

Beszélgetésünk végén egy fontos, nagyon sok vak és gyengénlátó embert érintő problémára hívja fel a figyelmet: „A vakok és gyengénlátók elhelyezkedését, tanulását, és egyáltalán, a számítógép-használatukat lehetővé tevő szoftverek nagyon sokba kerülnek. Ezeknek a megvásárlását a legtöbben nem engedhetik meg maguknak. Nagyon fontos lenne, hogy kormányzati támogatással váljanak hozzáférhetővé ezek a nélkülözhetetlen szoftverek a vakok és a gyengénlátók számára. Szlovákiában az ilyen kormányzati támogatásnak már jól bevált gyakorlata van. Nálunk is valami hasonlót kellene megvalósítani.”

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére