Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Közelkép nyerteseinkről – dr. Ozvári-Lukács Réka

„Nem mondhatjuk, hogy a JAWS a vakok számára az egyedül üdvözítő megoldás, azt viszont igen, hogy egy közkedvelt és hasznos szoftverről van szó.” Beszélgetésünk dr. Ozvári-Lukács Rékával.

Réka 29 éves, jogász, Bicskén él szintén vak, ügyvéd férjével és két kisgyerekükkel, az ötéves Sándorral és a másfél éves Laurával. A gyereknevelés mellett, ahogyan fogalmaz: „mellékállásban” a Zöld Vakond Egyesület elnöke. A következőkben foglalja össze az egyesület tevékenységét: „2009 áprilisa óta foglalkoztatok fogyatékos embereket, legnagyobbrészt vakokat, akik német és angol nyelvű, gyermekneveléssel foglalkozó szakcikkek műfordításával foglalkoznak. A www.zoldvakond.org weboldalunkon közel 250 írás olvasható már. Jelenleg egy interjúkötet kiadásán dolgozunk, melyben vak szülők és felnőtt gyermekeik vallanak gyermekneveléssel kapcsolatos élményeikről. A kötet elkészülte tavaszra várható.”

Az egyesület vezetése sok olyan teendővel jár, amelyeket a legkönnyebben számítógép segítségével lehet elvégezni, gondoljunk csak a fordítókkal való kapcsolattartásra, a pályázatírásra, a készülő interjúkötet szerkesztési feladataira! Ezek és más, számítógépes teendők elvégzésekor Réka a JAWS for Windows képernyőolvasó programot használja. Jobb szemén van 10% látásmaradványa, a bal szemén viszont fényérzése sincs.

„Ez a látás már nem elegendő a számítógép monitor segítségével történő használatához számomra. Megoldást jelenthetne egy nagyon nagy méretű monitor és a képernyőnagyító szoftver. Próbálkoztam is ezzel, azonban a szemem annyira fáradékony, hogy pár percnél tovább nem tudom nézni a monitort. Így maradt a beszélő program, amit eredményesen használni tudok.” – foglalja össze, miért döntött a képernyőolvasó szoftver mellett.

Nemcsak a munkavégzéshez használja a képernyőolvasó programot, hanem az életének szinte minden területén fontos szerepet tölt be ez a szoftver, hiszen a segítségével önállóan intézheti a legkülönbözőbb teendőket. A szoftverrel olvassa el, ha e-mail érkezik az óvodás kosárlabda-edzőtől, interneten keresztül intézi az ovis sportfoglalkozás díjának átutalását, a használatával keresi ki a gyerekorvosi ügyelet telefonszámát, vagy tájékozódik az egyes gyógyszerek használati utasításával kapcsolatban. Az internetes vásárlásokat is a JAWS segítségével bonyolítja le. Praktikusnak tartja az internetes vásárlást, hiszen látássérültként, autó nélkül nehéz lenne nagy mennyiségű árut hazajuttatni, az interneten történő megrendelés esetén viszont megoldott a házhozszállítás. A felsoroltak csupán néhány példát jelentenek arra, hogy mennyi minden válik elérhetővé, vagy legalábbis egyszerűbbé a képernyőolvasó program révén. Azt sem hallgatja el, hogy mindig technikai lehetőség mellett is maradnak dolgok, amelyek elvégzéséhez segítséget kell kérnie egy-egy látó barátnőtől, ismerőstől, de ez rendjén is van így. A JAWS csupán egy fontos eszköz ahhoz, hogy ő (vagy bárki más) látássérültként a lehető legnagyobb mértékben önálló legyen.

A JAWS jól jön a szabadidő megtervezésekor is, hiszen kismama barátnőivel sokszor e-mailben egyeztet a találkozások időpontjáról és arról, mit főzzenek a következő alkalommal, míg a gyerekeik egymással játszanak. A Látássérültek Szabadidős Sportegyesületének is tagja Réka, keddenként hastáncolni jár a LÁSS-hoz. A többi hastáncossal egy levelezőlistán tartja a kapcsolatot, amelyet szintén a JAWS segítségével tud használni.

Réka mindennapjainak évek óta része a beszélőprogram, amelynek 11.0 változatától azt reméli, hogy együttműködik a legújabb Windows operációs rendszerrel, és egyszerűbbé válik a használatával az internetböngészés is. Külön kiemeli azt az új funkcióját a programnak, hogy az internetes kereséskor nem kell Entert nyomnia többé ahhoz, hogy beírhasson egy szöveget a szerkesztőmezőbe, hanem ez az űrlapmód automatikus bekapcsolódásával rögtön lehetségessé válik.

A közeljövőben újabb pályázatok megírását, beadását, és lehetőségek felkutatását tervezi, amelyeket a Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei egyesületének önkénteseként megvalósíthat majd munkatársaival. Nagyon is tudatos felhasználóként ismerhettük meg Rékát, aki a beszélgetés végén találóan és eredetien fogalmazza meg a JAWS jelentőségét a mindennapokban: „A JAWS az életem szinte minden területén helyet kapott. A világ színes, és van választék a beszélőprogramok esetében is, nem mondhatjuk tehát, hogy a JAWS az egyedül üdvözítő megoldás, azt viszont mindenképp állíthatjuk, hogy egy nagyon közkedvelt és hasznos szoftverről van szó, amit a többség a számítástechnikát használók közül előnyben részesít. A program honosításáért és a pályázati lehetőségért pedig köszönet az alapítványnak!”

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére