Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Kérdőív képernyőolvasó programokról és weboldalak akadálymentességéről

Az informatika fejlődésének köszönhetően egyre újabb képernyőolvasó programok válnak a vak emberek számára elérhetővé. Miben mások ezek, mint a régi, jól bevált képernyőolvasó programok? Mit jobb az egyikkel, mit egyszerűbb a másik szoftverrel elvégezni? Hogyan működnek együtt a képernyőolvasók a weboldalakkal, amelyek eltérő mértékben akadálymentesek? Ezek és hasonló kérdések biztosan megfordultak mindenki fejében, aki képernyőolvasó programot használ, vagy vak embereket tanít, segít a képernyőolvasókkal történő munkavégzésben.

Az amerikai WebAim nevű szervezet minden évben kérdőíves kutatást végez a különböző képernyőolvasó programokról és a weboldalak akadálymentességéről. Magyarországon most indul egy hasonló felmérés, amelynek célja, hogy az eredmények összegzésével jobb érdekérvényesítésre legyen lehetőségük a képernyőolvasó programmal dolgozóknak, valamint elérhetőek legyenek számukra az egyes programok előnyeiről és hátrányairól összegyűjthető információk. A vizsgálatot Szántai Károly, a blog szerzője, akadálymentesítési szakértő, esélyegyenlőségi és akadálymentesítési info-kommunikációs szakoktató végzi. A kutatás eredményeit várhatóan 2015 januárjában teszi közzé blogján.

A kérdőív 2015. január 4-ig a következő hivatkozáson érhető el.

Ha a felméréssel kapcsolatban kérdései, észrevételei lennének, akkor a szakértő a e-mail címen örömmel válaszol azokra.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vesz a kérdőív kitöltésében, ezzel segítve a magyarországi akadálymentesítési szakemberek, web-fejlesztők, és természetesen a képernyőolvasót használók munkáját. A kutatás eredményeiről természetesen alapítványunk honlapján is beszámolunk majd.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére