Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Informatika a siketvakok mindennapjaiban

Beszélgetés Csák Attilával, a Siketvakok Országos Egyesületének informatika oktatójával

A siketvak emberek életében talán még az átlagnál is nagyobb szerepet tölt be az informatika. Rendkívül fontos számukra, hogy a számítógépen keresztül hozzájussanak azokhoz az információkhoz és azoknak a lehetőségeknek a nagy részéhez, amelyeket a jól látók személyesen is könnyedén megszerezhetnek. Mivel a siketvakok életében a hallás és a látás hiányát egyaránt figyelembe kell venni, számukra másfajta oktatás és az informatikai eszközök egyéni beállításai nélkülözhetetlenek a számítógépen történő eredményes munkavégzéshez. Most Csák Attilával, a Siketvakok Országos Egyesületének informatika oktatójával beszélgetve, picit bepillanthatunk abba, hogyan zajlik a siketvak emberek informatika oktatása, és hogyan járul ehhez hozzá alapítványunk az adományozott képernyőolvasó és –nagyító programokkal valamint a Braille-kijelzőkkel.

„Egyesületünk tagságának hozzávetőlegesen csaknem 1/3-a használ kisebb-nagyobb rendszerességgel általában képernyőolvasóval ellátott számítógépet informálódásra, vagy mindennapjaiban felmerülő ügyeinek intézésére." – tudjuk meg Attilától.

Az elmondottakból érzékelhetjük, hogy a siketvakok viszonylag nagy hányada ismeri fel a számítógép jelentette előnyöket, és igyekszik az informatika eszközeivel – ahol és ahogyan csak lehet – megkönnyíteni a mindennapjait.

Természetesen a siketvak felhasználók részére is nagy jelentősége van annak, hogy az általuk használt speciális szoftverek lépést tartsanak az informatika fejlődésével, és elérhetővé tegyék a számukra a legújabb operációs rendszereknek azokat az előnyeit, amelyeket honlapunk jól látó és halló olvasói is élveznek.

„Az új frissítések immár lehetővé teszik az új Microsoft által előállított operációs rendszerek és irodai programcsomagok teljes körű használatát, továbbá jelentősen megkönnyítik a különböző honlapokon való navigálást gyorsítván ezzel a kívánt eredmény megtalálását. Fontos, hogy személyre lehet szabni a gyakrabban látogatott weboldalakat, illetve el lehet érni az új Office programokban is olyan funkciókat, mint például a diagram szerkesztése. – mondja az informatikus.

Érdemes számok segítségével is összegezni, hány siketvak felhasználónak segített az elmúlt években az egyesület, és milyen eredményeket értek el az informatika vívmányaira támaszkodva.

„Az elmúlt csaknem 7 év alatt kb. 5200 órában 36 siketvak kliens számára tudtunk olyan ismereteket átadni, amelyekkel közelebb vittük őket a mai modern technológia által rendelkezésre álló olyan tevékenységek eléréséhez, amik jelentősen megkönnyítik számukra is a kapcsolattartást, a hivatalos ügyek intézését, a tájékozódást, a tanulást és a művelődést, vagy akár a munkába állást, vagy épp már a munkahelyen felmerülő feladatok könnyebb és gyorsabb ellátását. Mindig elsődleges szempontként szerepelt a kliensek képességeiből fakadó lehetőségeinek a teljes körű feltérképezése. Ennek alapján kerülhetett be a négy legfontosabb oktatási modul: az operációs rendszer, az internet és kommunikáció, a szövegszerkesztés és a táblázatkezelés. Igény és képesség szerint lehetőséget biztosítunk az ECDL Start bizonyítvány megszerzésére is, mellyel a szóban forgó időszak alatt a kliensek közel 20 százaléka élt és tett sikeres vizsgát. Ezen kliensek túlnyomó többsége a mai napig is sikeresen használja a megszerzett ismereteket munkája során, de akik nem tettek ilyen jellegű vizsgát azok közül is számos ember számára nyújt munkavégzése során segítséget oktatásunk. Hozzávetőlegesen az oktatáson részt vett kliensek negyede hasznosítja a megszerzett ismereteket munkavégzése kapcsán, de számtalan olyan visszajelzést kapunk, hogy a kliensek önállóan leveleznek, regisztrálnak, intéznek ügyeket ilyen módon is. Mivel a látási és a hallási fogyatékosság egyszerre van jelen az érintetteknél, így oktatásuk a különböző érzékszervi hiányosságok miatt csak egyedileg valósulhatnak meg és ebből fakadóan ez sokszor több időt is vesz igénybe, mint egy látássérült ember esetén. Ennek tükrében azt gondolom, eredményeink magukért beszélnek, melyekre büszkék vagyunk legalább annyira, mint az ezeket elért kliensekre."

A beszélgetés végén szóba kerülnek a Siketvakok Országos Egyesülete és az „Informatika a látássérültekért" Alapítvány közötti együttműködés eredményei és a további tervek is. Örömmel halljuk, hogy az egyesület kliensei megelégedéssel használják informatikai tananyagainkat, ezek jelentősen megkönnyítik tanulásukat. Az együttműködés további lépése lehet az alapítvány kínálatában szereplő új hardver eszközök és szoftverek közös eszköz-bemutatókon történő megismertetése a siketvak ügyfelekkel.

Köszönjük a beszélgetést, sok sikert kívánunk a Siketvakok Országos Egyesületének további munkájához.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére