Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Sürgős információ minden látássérült számítógép-felhasználó számára

A Microsoft cég a Windows 10 operációs rendszer megjelentetésével egy új frissítési modellt vezetett be, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy időszakonként a Windows 10 operációs rendszerhez megjelenik egy nagyobb frissítési csomag. A következő ilyen frissítés az Alkotói frissítés (Creators Update) lesz, mely április 11.-én jelenik meg és fokozatosan fog letöltődni és feltelepülni a számítógépekre. Sajnos ez a frissítés kihatással lesz a JAWS képernyőolvasó, valamint a MAGic és ZoomText képernyőnagyító szoftverek működésére is.

A Windows 10 frissítése után a JAWS, MAGic vagy ZoomText szoftvereket futtató felhasználók felolvasási, kezelési és lefagyásos problémákba ütközhetnek a Start menü, a bejelentkezési képernyő és a különböző biztonsági képernyők használatakor.

A működési hibák elkerülése végett a Freedom Scientific cég frissítést adott ki a MAGic 13.1, 14.0, és a JAWS 16.0, 17.0, 18.0 verziókhoz.

A Windows frissítés a magyar felhasználókat a honosított JAWS 17.0, valamint a MAGic 13.0 és ZoomText 10.1 szoftverek használhatósága kapcsán érinti.

Az „Informatika a látássérültekért" Alapítvány szakemberei az alábbi lépéseket javasolják a Windows 10 frissítés okozta kellemetlenségek enyhítésére vagy elkerülésére.

A Windows 10 Pro, Enterprise és Education verzióval rendelkező felhasználóknak lehetőségük van a frissítések elhalasztására, amire a Microsoft maximum négyhavi türelmi időt ad. A frissítések elhalasztása a biztonsági frissítéseket nem érinti.

Amennyiben a frissítések elhalasztását választja, a következőt kell tennie: Először is nyissa meg az operációs rendszer gépház alkalmazását. Ezt megteheti a Start menü Gépház menüpont aktiválásával vagy a WINDOWS+I billentyűkombináció lenyomásával. Válassza ki a listából a Frissítés és biztonság elemet és aktiválja azt. A következő ablakban, ha szükséges, jelölje ki a Windows Update beállítási lehetőséget. Ezután aktiválja a Speciális beállítások Hivatkozást. Végezetül a Speciális beállítások ablakban keresse meg a Szolgáltatásfrissítések elhalasztása jelölőnégyzetet és jelölje be.

A  Windows 10 Home verziójával rendelkező JAWS, MAGic vagy ZoomText szoftverek felhasználója, a feltelepült Alkotói frissítés esetén a következőt teheti:

1.       A Freedom Scientific cég weboldaláról töltse le a legfrissebb JAWS 18.0 képernyőolvasót vagy a MAGic 14.0 képernyőnagyítót, majd telepítse fel a meglévő magyar JAWS 17.0 vagy MAGic 13.0 program mellé. Ezután a közös összetevők megtartása mellett távolítsa el az angol nyelvű JAWS vagy MAGic változatot. Az ily módon frissített közös összetevőkkel javíthatja a magyar nyelvű program használhatóságát.

Az angol JAWS 18.0 képernyőolvasó letöltése:

http://www.freedomscientific.com/Downloads/JAWS

Az angol MAGic 14.0 képernyőnagyító letöltése:

http://www.freedomscientific.com/Downloads/MAGic

2.       A második lehetőség az, hogy eltávolít a számítógépről minden JAWS vagy MAGic programot a közös összetevőkkel együtt. Ezután fel kell telepítenie a legújabb angol nyelvű JAWS 17.0 vagy MAGic 13.1 programot. A telepítés után távolítsa el az angol nyelvű változatot, de a közös összetevőket tartsa meg. Végezetül feltelepítheti a magyar nyelvű JAWS 17.0 vagy MAGic 13.0 program változatot.

Az angol JAWS 17.0 képernyőolvasó letöltése:

http://www.freedomscientific.com/Downloads/JAWS/PreviousVersions

Az angol MAGic 13.1 képernyőnagyító letöltése:

http://www.freedomscientific.com/Downloads/MAGic/PreviousVersions/14

A fent felsorolt megoldásokkal a Windows 10 rendszer Alkotói frissítését addig is tudja használni a magyar nyelvű JAWS vagy MAGic szoftverekkel, amíg meg nem jelennek a támogató szoftverek új, honosított változatai.

3.       A ZoomText 10.1 képernyőnagyító program esetén a gyártó a felhasználók néhány hetes türelmét kéri. Hamarosan elkészül ugyanis a ZoomText 10.1 frissítése, mely már a Windows Alkotói frissítésével is kompatibilis lesz. Egyúttal a Microsoft is ígéretet tett arra, hogy április végéig a probléma elhárítására szervizcsomag frissítést ad ki.  

További részletekért, technikai segítségért keresse ügyfélszolgálatunkat az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Informatikai ügyfélszolgálat

–          személyesen kedden és csütörtökön az alapítvány 1145 Budapest, Bácskai u. 29/b. szám alatti irodájában,

–          telefonon a +36-1-273-3188-as számon,

–          mobilon a +36-70-295-9288-as számon,

–          e-mailen a e-mail címen.

„Informatika a látássérültekért" Alapítvány

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére