Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A Lapról hangra portál elindulása

A 2011-es Nemzetközi Fehér Bot napja alkalmából Lapról hangra címmel új közösségi honlapot indít partnereivel az “Informatika a látássérültekért” Alapítvány.

A látássérült emberek életében egyre nagyobb szerepet játszik az informatika és az internet, többféle gépi megoldás is létezik már újságcikkek elolvasására. Azonban ma is számtalan olyan újság működik még, gazdasági hetilapok, női lapok, ifjúsági lapok, szakmai lapok sokasága, amelyet nem publikálnak az interneten, az optikai karakterfelismerés technológiája pedig nem mindig alkalmas ezeknek a felismertetésére. Ráadásul a látássérült emberek egy része jobban kedveli az emberi felolvasást a gépinél.

A látó emberek körében pedig sokan vannak, akik szívesen segítenének önkéntesként látássérült embertársaiknak, de ma még nem tudják, pontosan hogyan tehetnék ezt meg. Egyre többen rendelkeznek ugyanakkor számítógéppel, illetve internet-kapcsolattal is ellátott okostelefonnal, amelyek segítségével gyorsan és egyszerűen rögzíthető egy-egy újságcikk saját felolvasása.

A honlap célja, hogy látó önkéntesek saját készítésű felvételeit, újságcikkek felolvasását a honlapon keresztül azonnal meg lehessen osztani a látássérült emberek közösségével.

Előzmények

Az oldal alapötletét a www.librivox.org honlap adta, amelyen felolvasott könyvek, könyvfejezetek megosztására van lehetőség magánszemélyek között. Úgy gondoltuk, hogy Magyarországon ennél jelentősebb probléma a nyomtatott havi- és hetilapok elérhetősége. Ezért ugyanezt az alapötletet adaptáltuk az újságok, illetve újságcikkek vonatkozásában.

A Lapról hangra korábban az MVGYOSZ hasonló jellegű, népszerű szolgáltatása volt, ennek szellemiségét szeretnénk továbbvinni. A név használatára az MVGYOSZ vezetése engedélyt adott.

Hasonlóan ismert a Kerek Világ Alapítvány által működtetett, Körmendy József által koordinált és népszerűsített Hangos újság. A szolgáltatás segítségével népszerű és színvonalas lapok egyes számai érhetőek el. A Lapról hangra projekt célja ettől némileg eltér: gyorsan és egyszerűen lehetővé szeretnénk tenni civil felolvasók széles körének bekapcsolódását, illetve a felolvasott újságcikkek választékának bővítését.

A honlap használata

A Lapról hangra oldal október 15-én, a Nemzetközi Fehér Bot napján indul el bétaverzióban, ami azt jelenti, hogy a portál működik és használható, de folyamatosan tovább javítjuk a felhasználói felületet, az egyes funkciókat és az esetleges hibákkal kapcsolatban is a szokásosnál nagyobb toleranciát kérünk felhasználóinktól.

Az oldal használatához előzetesen a látó és a látássérült felhasználók számára is kötelező a regisztráció, ami az utóbbiak esetében a látássérültség igazolását is magában foglalja. Ez teszi lehetővé a szerzői jogi törvény értelmében, hogy bármilyen, nyomtatásban megjelent újságcikk közzétehető. A portál felületet biztosít az olvasói igények közlésére is (pl. lehet kérni informatikai, női, politikai, gazdasági, bulvár vagy akár egyes konkrét újságok cikkeit is).

Az oldal kizárólag önkéntes felajánlások nyomán készült, és a használata a felhasználók számára is ingyenes. Az oldal koncepciója ebben a formában újdonság, az újdonság-jelleg miatt azonban a szokásosnál is nagyobb mértékben számítunk felhasználóink visszajelzéseire akár az oldal működésével, akár tartalmával kapcsolatban. Hasonlóképpen nagyon fontos, hogy a felolvasók is visszajelzést kapjanak munkájukról – alapítványunk mindkét tekintetben számít a látássérült emberek közösségére.

A felolvasott cikkekhez pedig jó szórakozást kívánunk! Az oldal “induló” tartalmát elsősorban alapítványunk munkatársai és családtagjai állították össze gazdasági, női, tudományos és ifjúsági témájú újságcikkek felolvasásával. Hallgasson meg Ön is egy-egy cikket az adományozási projektjeinkből ismert Sebestény Katalin és Depinyi Judit, esetleg Szatmári Péter, vagy akár a 10 éves Szuhaj Anna (Szuhaj Mihály kislányának) előadásában! De ez csak kezdet, reméljük, hogy hamarosan számtalan új, önkéntes felolvasót, illetve olvasót is üdvözölhetünk a portál felhasználói között!

A honlap címe: www.laprolhangra.hu

További információ kérhető Molnár Ákos ügyfélszolgálatos kollégánktól a 06-1-273-3188-as vagy a 06-70-295-9288-as telefonszámon vagy e-mailben a címen.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére