Közhasznú tevékenységeink » → RoboBraille

A RoboBraille szolgáltatásról

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány egyik legsikeresebb, jelenleg is futó projektje a RoboBraille szolgáltatás magyarországi megvalósítása. A RoboBraille a Dán Vakok és Gyengénlátók Oktatási Központjának 2004-ben indított kezdeményezése. Célja, hogy elsősorban vak, gyengénlátó és diszlexiás emberek (valamint minden érdeklődő) számára akadálymentessé tegyen nehezen olvasható dokumentumokat.

A Vak és gyengénlátó emberek mindennapi tapasztalata, hogy sokszor kapnak olyan dokumentumokat – tananyagot, számlát, egyéb iratokat – amelyeket a képernyőolvasó programok nem tudnak felolvasni. Ezekben az esetekben sokszor látó családtagok, ismerősök segítségét kellett kérni az olvasáshoz. A RoboBraille szolgáltatás egyszerűen kezelhető internetes felületén azonban pillanatok alatt akadálymentessé alakítható az adott dokumentum. Ahhoz, hogy a képernyőolvasó programok számára könnyen kezelhető vagy hangzó (pl. MP3 formátumú) dokumentumokat kapjunk, nem kell mást tenni, mint a weboldalon követni a megadott utasításokat; ha feltöltöttük az átalakítani kívánt dokumentumot, pillanatokon belül megkapjuk a kiválasztott formátumra átalakított fájlt az e-mailcímünkre.

A most már magyarul is elérhető RoboBraille szolgáltatás a tanulás és az olvasás örömét teremti meg a vak, gyengénlátó és diszlexiás emberek számára. Alapítványunk örömmel csatlakozott 2012-ben a dán partnerek megkeresésére a projekthez, hiszen azonnal felismertük, hogy a RoboBraille küldetésünk megvalósításának fontos eszköze lesz: segít láthatóvá tenni a vak és gyengénlátó emberek számára a világot.

Mit tettünk annak érdekében, hogy ez a nagyszerű szolgáltatás a magyar felhasználók számára is elérhetővé váljon?                                          

  •  Beépítettük a szolgáltatásba az általunk kifejlesztett, a magyar helyesírás szabályaihoz alkalmazkodó Braille konvertert.
  • A webes felület honosításával és a felhasználói felület szakfordításával biztosítottuk, hogy kiváló minőségben jussanak hozzá a magyar felhasználók a szolgáltatáshoz.
  • Több mint tízéves tapasztalatunkkal a vak és gyengénlátó emberek számára fejlesztett és honosított szoftverek használata terén, szakmai felügyeletet biztosítottunk a programnak. Garantáltuk a felhasználók igényeit maximálisan kielégítő, magyar nyelvű webes felület létrehozását.
  • Eljuttattuk a magyar tesztelők ötleteit, javaslatait a dán partnerekhez.
  • Részt vettünk a RoboBraille közép-európai fejlesztésének egy-egy szakaszát lezáró szakmai konferenciák előkészítésében és lebonyolításában.
  • Felhívtuk a sajtó képviselőinek figyelmét a RoboBraille-ben rejlő lehetőségekre, a szolgáltatás egyetemes hasznosságára.

2015. január 12-én fontos állomásához érkezett a magyarországi RoboBraille projekt. Sok-sok felhasználó örömére megtörtént a webes felület hivatalos átadása.

Habár jelentős állomás a 2015. január 12-i átadó a RoboBraille család életében, fontos, hogy nem a projekt lezárásáról van szó. Jelenleg is zajlanak a további fejlesztések, melyekről a későbbiekben még beszámolunk honlapunkon.

Mindenkinek sok örömet kívánunk a RoboBraille használatához!

A RoboBraille 2015. január 12.-i sajtótájékoztatójának sajtóanyaga itt olvasható.

Nyomtatás gomb Nyomtat