Publikációk » Az internetes akadálymentesítésről

Folyamatosan keresik alapítványunkat és más vakügyi szervezeteket is, hogyan lehetne vagy kellene akadálymentessé tenni az érintett cég, szervezet honlapját. A kérdés rendszerint a vakbarát változat kialakítására vonatkozik, miközben az egyenlő esélyű hozzáférés elve kifejezetten ellene szól a vakbarát verziók létrehozásának!

Az egyenlő esélyű hozzáférés ugyanis az interneten sem csak a látássérült felhasználókról szól. Legalább ennyire vonatkozik azokra, akik nem hallanak, akik nehezen értik meg a leírt szöveget, akiknek csak egy keze van a gépeléshez, esetleg egy sincs. Gondolni kell azokra is, akik túl idősek vagy túl fiatalok a számítógép rutinos használatához, vagy akiknek nincs pénze modern számítógépre és nagy méretű monitorra, és azokra is, akik mobiltelefonról, a buszmegállóban állva szeretnének utánanézni valamilyen információnak.

Természetesen nem lehet minden felhasználói csoport számára más-más verziókat létrehozni az adott honlapból. A jó megoldás ezért az integráltan akadálymentes honlap létrehozása, amelyhez a W3C szervezet Web Accessibility Guidelines 2.0 nyújt segítséget. Ez az útmutató minden hátrányos helyzetű felhasználói csoport igényeit figyelembe veszi. Alapítványunk és egyre több partner szervezetünk is ezt ajánlja, illetve előbb-utóbb az uniós előírás is ennek betartása lesz. Magyarul is bárki számára elérhető a W3C Magyar Iroda honlapján.

Tudni kell azonban, hogy az akadálymentességet viszonylag nehéz elismertetni. A honlapok tartalma ugyanis bármikor megváltozhat, és egy újonnan, hibásan felkerült tartalmi elem bármelyik percben kizárhat egyes felhasználókat az egyenlő esélyű hozzáférésből. A megoldás éppen ezért az oktatás: az akadálymentesség elveinek folyamatos betartása, amit a programozóknak és a tartalmi szerkesztőknek egyaránt meg kell ismernie.

Szatmári Péter

 

Nyomtatás gomb Nyomtat