Miben segíthet? » Adhat Vonal a Lapról Hangra portálért

Egy telefonhívás is nagy segítség lehet

Az Adhat Vonalról

 

Adhat Vonal: 13600-29

 

Sokan vannak, akik szeretnének a vak és gyengénlátó embereken segíteni, de elfoglaltságuk miatt csak nagyon kevés idejük jut, vagy egyáltalán nincs idejük a közvetlen segítségnyújtásra. Ha a jó szándék megvan, de kevés az önkéntes munkára fordítható szabadidő, akkor már egy telefonhívással is rengeteget tehet a vak és gyengénlátó emberek érdekében.

Az Adhat Vonal egy telefonos adományvonal, amely a Telekom vezetékes- és mobilhálózatából, valamint a Telenor és a Vodafone hálózatából egyaránt elérhető a 13600-as telefonszámon. Aki felhívja ezt a számot, és a 29-es kódot választja, 250 forinttal támogatja az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány és partnerei Lapról hangra kezdeményezésének fejlesztését.

A www.laprolhangra.hu oldalon igazoltan vak és gyengénlátó emberek hallgathatják meg, és tölthetik le a látó önkéntesek által felolvasott újságcikkeket. A kezdeményezés hiánypótló, hiszen az újságok és folyóiratok túlnyomó többsége nyomtatásban vagy pedig a képernyőolvasó és nagyító programokat használók számára nem hozzáférhető webes felületen jelenik meg. Sok vak és gyengénlátó ember számára tehát a Lapról hangra az újságolvasás egyetlen lehetséges módja. A portálon található cikkek meghallgatásával a vak és gyengénlátó újságolvasók a megszerzett információk révén aktív részeseivé válhatnak a helyi közösségek és az egész társadalom életének. Közhelyként ismételgetett igazság ugyanis, hogy csak az válhat a kisebb-nagyobb közösségek felelősségteljes és aktív tagjává, aki megfelelő információval rendelkezik a politika, a társadalom, a művészetek és a tudomány aktualitásairól, a mindennapokat alakító eseményekről. A szórakoztató- és bulvárlapoknak is megvan az olvasótábora a vak és gyengénlátó emberek között, akik természetesen a látó olvasókkal egy időben szeretnének értesülni például a sztárok körüli hírekről. A Lapról hangra projekt tehát egyrészt fontos forrása a naprakész információknak, másrészt jóval több egy egyszerű felolvasói és olvasói portálnál. A Lapról hangra egyéves működése alatt a cikkek kapcsán kialakult beszélgetéseknek köszönhetően valóságos baráti közösséggé nőtte ki magát, amelynek vak, gyengénlátó és látó tagjait az újságolvasás szeretete és a legkülönbözőbb aktualitások iránti érdeklődés köt össze.

Aki felolvasóként csatlakozik a Lapról hangra közösségéhez, az a hangját és az idejét adja az újságok elérhetővé tételéhez. Aki pedig az adományvonal felhívásával szeretné támogatni a kezdeményezést, az minden egyes hívásával ahhoz járul hozzá, hogy működtetni tudjuk az oldalt, bővítsük annak szolgáltatásait, és Lapról hangra találkozókon népszerűsítsük az a kezdeményezést mind a lehetséges felolvasók, mind pedig a látássérült emberek körében.

Köszönjük mindenkinek a segítséget, aki az adományvonal vagy az újságok, folyóiratok felolvasása révén hozzájárul a vak és gyengénlátó emberek naprakész információval történő ellátásához.

Nyomtatás gomb Nyomtat