Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Nemzetközi számítógépes tábor látássérült fiatalok számára

2023.09.21.

Csoportkép 2023 augusztus TELCMinden évben más európai országban kerül megrendezésre a Nemzetközi Számítógépes és Kommunikációs tábor, ahol 30 ország vak és gyengénlátó fiataljai találkozhatnak egymással, és ismerkedhetnek meg az informatika újdonságaival, továbbá egy igazi közösségi élményt élhetnek át ebben a nemzetközi táborban. A magyarországi látássérült fiatalok tábori részvételét 2005 óta az Informatika a Látássérültekért Alapítvány koordinálja és támogatja. 2021-ben és 2022-ben a Covid járvány miatt csak online bekapcsolódásra volt lehetőség, 2023-ban azonban újra személyes részvétellel rendezték meg a tábort, ezúttal a csehországi Telc-ben.

Az esemény meghirdetését követően a számos jelentkező közül, előzetes beszélgetést követően, az Infoalap kuratóriuma két látássérült fiatal kijutása mellett döntött: ez alkalommal T. Nagy Anna és Farkas Marcell utazhatott el a 2023. augusztus 17. és augusztus 23. között megrendezett eseményre.

Az Infoalap minden évben biztosít egy önkéntes személyt is a fiatalok koordinálására: idén Nagy Bernadett, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Egyetem hallgatója utazott el a két tanulóval és nyújtott segítséget mindenben, amiben csak szükség volt rá. Emellett tevékenyen részt vett a workshop-okban, a szervezőkkel pedig remekül megtalálták a közös hangot, ezúton is köszönet érte!

Elsőként olvassák el T. Nagy Anna beszámolóját.

„Az élmény felülmúlta várakozásaimat”

Két évnyi online ICC után, végre idén eljuthattam offline is ebbe a táborba. Az élmény felülmúlta várakozásaimat, színes programokkal és eseménydús napokkal vártak minket a szervezők, amelyekért rendkívül hálás vagyok.

Anna a pisztollyal a kezében a sound shootingot gyakoroljaA számítástechnikával kapcsolatos programokon kívül akár mozgásos, zenei, továbbá pszichológiai ismereteiket is bővíthették a résztvevők a workshop-okon. Emellett szabadidős programok is voltak, amelyeken például audiojátékokat lehetett kipróbálni.

A kedvenc programom az árnyékmunkával (shadow work) kapcsolatos workshop, a kedvenc szabadidős tevékenységem pedig a Gaming zone volt, ahol új audiojátékokat próbálhattam ki. Noha régóta játszom audiojátékokkal, engem is meglepett, hogy még számos olyan van köztük, amiről még sosem hallottam.

Kiemelnék egy, a közösségi médiával kapcsolatos workshop-ot is, ahol új ismereteket szerezhettem a közösségi média főbb személyiségeiről és ritka történelmi tényekről.

A programkínálatban szerepeltek kirándulások is, többek közt a brnói kiruccanás, ahol egy radioaktivitással kapcsolatos workshop-ot néztem meg, mi több, kipróbálhattam egy radioaktivitás-mérőt is. Az utána elfogyasztott pizza is ízletes volt.

Elmentünk egy hajdan volt kolostorba is, ott még a kriptába, sőt, a csillagászati toronyba is benézhettem, ahol, noha nem voltak asztronómiai eszközök, de tehettem egy történelmi időutazást.

Mindezek mellett a tábor rengeteg lehetőséget nyújtott a nemzetközi kapcsolatok ápolására is. Noha az estéken nem vettem részt, mert nem vagyok az a bulizós fajta, azért volt alkalmam megismerkedni szlovén, német, és olasz nemzetiségű vak és gyengénlátó résztvevőkkel is: néhány emberrel tartom a kapcsolatot az ICC tábor óta is online formában.

Végül pedig hadd mondjak el egy rövid történetet!

Az egyik napon az első emeletre igyekeztem, és valaki kérdezte tőlem angolul, hogy hova szeretnék menni. Megmondtam neki, beszálltam a liftbe, és valaki megnyomta a második emelet gombját, amiről én nem tudtam, így ott kötöttem ki. Ebből az kerekedett ki végül, hogy számos finom süteményt ehettem a kávézóban.

Mindenkinek ajánlom ezt a tábort, nem csak az angol nyelvtudás fejlesztésének és begyakorlásának céljából, hanem azért is, mert lehetőséget nyújt számunkra, hogy segítsük egymást, hogy közösségként segítsük látássérült társainkat további telefonos- vagy számítógépes applikációkkal annak érdekében, hogy minél önállóbb életet élhessünk. Remélem, jövőre is biztosítják majd a lehetőséget annak érdekében, hogy az ICC 2024 is megvalósulhasson.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére