Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

„Ne féljenek a látássérült felhasználóktól csak azért, mert nem látnak”

Beszélgetés Bonta Lászlóval az ország licenc jelentette lehetőségekről

Tavaly nyártól ingyenesen elérhető a Magyarországon élő magyar állampolgárok számára, ősztől pedig már a magyar igazolvánnyal rendelkezők által is hozzáférhető a JAWS for Windows képernyőolvasó, a ZoomText és a MAGic képernyőnagyító valamint a Fusion képernyőolvasó és nagyító szoftver. Ezek a programok nélkülözhetetlenek a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógép-használathoz. A most induló beszélgetéssorozatunkban azt szeretnénk honlapunk olvasóinak megmutatni, hogy az ország licencnek köszönhetően milyen sok, eltérő informatikatudással, más-más életkörülmények között élő vak és gyengénlátó ember számára nyílnak új lehetőségek a munka, a tanulás, a kikapcsolódás terén.

Célunk, hogy a legkülönbözőbb hátterű emberek tapasztalatainak, észrevételeinek segítségével láttassuk, milyen változásokat hozhatnak a vak és gyengénlátó emberek életében az ingyenesen elérhető szoftverek.

Bonta László a számítógép előtt

Interjúsorozatunk első résztvevője Bonta László, aki több szempontból is nagyszerűen tudja érzékeltetni az ország licenc előnyeit. Laci vak számítógép-használóként minden, számítógéphez kapcsolódó tevékenységét a JAWS for Windows képernyőolvasó programmal végzi. Emellett informatikus is, tehát szakmai szempontokat figyelembe véve is értékeli a szoftvert. A harmadik ok pedig, amiért érdemes figyelmesen olvasni a válaszait az, hogy rádöbbenhet az olvasó, hogy egy, mindenféle új dologra nyitott, kíváncsi ember hogyan tudja a képernyőolvasó program segítségével azokat az információkat megszerezni, amelyekre szüksége van. Ha már az információszerzésnek a képernyőolvasó program által kitágított lehetőségénél tartunk, elkerülhetetlen a kérdés, honnan hallott az ország licencről.

„Az ország licenc lehetőségről elsőként az Informatika a Látássérültekért Alapítvány JAWS levelezőlistáján keresztül értesültem, de ez a hír több, látássérültekkel foglalkozó más levelezőlistán is megjelent, illetve telefonon a barátaim, ismerőseim is felhívták rá a figyelmem. Az ország licenc keretében elérhető szoftverek közül én a JAWS képernyőolvasó szoftvert használom. Ezt használtam korábban is, de akkor még nem volt ország licenc, így csak az Informatika a Látássérültekért Alapítvány pályázatán lehetett hozzájutni, illetve ha valaki nem nyert a pályázaton, vagy lemaradt róla, akkor meg lehetett vásárolni. Ezzel a lehetőséggel kevesen éltek sajnos, a magas ár miatt. Ugyancsak a magas ár miatt az intézmények, munkahelyek sem szívesen vásárolták meg a JAWS képernyőolvasó szoftver licenc használatot. Talán ez lehet az oka annak, hogy jóval kevesebb látássérült ember került hivatalos helyen informatikai területre, mint amennyien informatikai tudással rendelkeznek.” – mondja Laci.

Ezen a ponton el is érkeztünk ahhoz a fontos tényhez, hogy nagyon sok vak és gyengénlátó ember nem kap a tudásának megfelelő munkát, vagy egyáltalán nem dolgozhat. Ezen változtathat a képernyőolvasó és –nagyító programok ingyenessé válása, amely jó érv lehet a vak és gyengénlátó munkavállalók alkalmazása mellett.

„Vélhetően így jóval több látássérült munkavállalót fognak alkalmazni a munkáltatók, és az oktatásban is több látássérült diák kerül a számítógépek elé, és nem fogják őket elutasítani vagy felmenteni bizonyos tantárgyakból.”egészíti ki az előbb mondottakat.

Fontos tudni azonban, hogy nem egyszerű a munkaadók és a látássérült munkavállalók egymásra találásának folyamata.

„Azt gondolom, hogy a cégek, intézmények inkább félnek a látássérültektől, mert nem ismerik a képességeiket, nem tudják, hogy aki nem lát, mire képes a JAWS szoftverrel.” – mondja Laci lelkesen.

Kész terve is van arra, hogyan lehetne a munkaadók ismereteit növelni, a látássérült munkavállalókkal szembeni negatív előítéleteiket csökkenteni.

„Véleményem szerint bővíteni kellene a cégek, intézmények alkalmazottainak ismeretét, hogy próbálják ki a látássérült embereket, hogy megmutathassák a tudásukat a JAWS használatával.

Jó lenne, ha lennének ilyen tanfolyamok, tananyagok, videók, melyeket intézményekhez el lehetne juttatni, sőt, akár maguk az alkalmazottak is kipróbálhatnák a JAWS-t, érzékenyítés keretében.

Ha tehetném, bevezetném, hogy minden intézményben kötelező legyen 3 napig kipróbálni, hogy egy látássérült ember szakképesítésének megfelelően, hogyan tudja ellátni a feladatát a számítógép előtt.

Lehet, hogy pont egymásra találnának munkáltatók és álláskeresők, és mindenki jól járna, de mivel hiányosak az ismereteik és félnek, nem nyitnak a látássérültek felé, így a cégek is lemaradhatnak egy nagyon jó munkaerőről, az adott látássérült álláskereső pedig egy jó állásról.”

Reméljük, hogy sok olyan munkaadót, aki a honlapunkat böngészi, és picit bizonytalanul, de az ötletet nem teljesen elvetve azon gondolkozik, hogyan, milyen munkakörökben alkalmazhatna látássérült munkavállalót, meggyőztek Laci érvei.

Lacinak köszönjük a beszélgetést, és sok sikert kívánunk neki a JAWS segítségével megvalósuló álláskereséshez.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére