Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Megjelent és letölthetõ a DEX program

Hangfájlba rögzíti a számítógépes felolvasást, ezáltal hordozhatóvá, bármikor meghallgathatóvá teszi az elektronikus szövegeket az a rendszer, amelyet a T-Online támogatásával az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány fejlesztõi készítettek el. A Dramatizált elektronikus könyvet szerkesztõ és hangoskönyvet konvertáló program (DEX) a Fehér Bot nemzetközi napja alkalmából mutatták be Budapesten. Hangfájlba rögzíti a számítógépes felolvasást, ezáltal hordozhatóvá, bármikor meghallgathatóvá teszi az elektronikus szövegeket az a rendszer, amelyet a T-Online támogatásával az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány fejlesztõi készítettek el.  A Dramatizált elektronikus könyvet szerkesztõ és hangoskönyvet konvertáló program (DEX) a Fehér Bot nemzetközi napja alkalmából mutatták be Budapesten.

Mostantól bárki számára ingyenesen letölthetõ az új szoftver, amely nemcsak felolvassa az elektronikus írott szöveget, hanem szerkeszteni, rögzíteni is képes, és amely a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetõséget is nyújt. A Dramatizált elektronikus könyvet szerkesztõ és hangoskönyvet konvertáló program – amelyet a T-Online támogatásával az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány fejlesztett ki – a látássérült emberek által használt beszélõ programokat korszerûsíti úgy, hogy lehetõvé teszi a letöltött dokumentumok hangfájlba (mp3 formátumba) rögzítését, amit késõbb internetkapcsolat nélkül, hordozható lejátszókon, vagy a számítógépen is meghallgathatnak.

A DEX lehetõvé teszi a látásproblémákkal élõ emberek számára, hogy akár utazás közben hallgathassanak végig egy-egy internetrõl letöltött dokumentumot, könyvet vagy tanulmányt. – Az információs technológia fejlõdése mindenki, így a fogyatékkal élõk számára is számtalan elõnyt tartogat: lényegesen könnyebbé teszi az információk, a tudás elérését, érezhetõ életminõség-javulás nyújthat, és új kommunikációs csatornát nyithat mások felé – mondta el Györke Orsolya, a T-Online kommunikációs igazgatója. – A T-Online, a Magyar Telekom Nyrt. vezetékesinternet-márkája ezért határozta el, hogy támogatást nyújt a vakok és gyengénlátók internet-használatát megkönnyítõ program fejlesztéséhez, és hozzájárul az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány munkájához.

– Az új szoftver használata nemcsak a rendszeres számítógép-felhasználók számára jelent könnyebbséget, hanem olyan idõs, az öregedéssel járó látásromlás, vagy cukorbetegség miatt csökkent látóképességû embereknek is segítséget nyújt, akik korábban kizárólag hangoskönyvek útján tudták bõvíteni ismereteiket – tette hozzá Szuhaj Mihály, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány elnöke. – Számukra lehetõvé válik, hogy a Magyar Elektronikus Könyvtár teljes választékát felolvastassák: letöltsék, és CD-rõl vagy mp3 lejátszóról bármikor meghallgathassák.

A rögzítésen túl a program a meghallgatás élményét is javítja azzal, hogy a hangzást befolyásoló szerkesztési lehetõségeket is nyújt. A felhasználó megváltoztathatja a beszélõ hangkarakterét, a hangerõt, a hangmagasságot, a beszédsebességet stb., illetve önállóan definiálhat szereplõket, akikhez a beszédtulajdonságok összességét beállíthatja.

A szoftver Windows XP operációs rendszer alá készülõ alkalmazás, felhasználói felülete optimálisan együttmûködik a látássérült felhasználók által használt képernyõolvasó és képernyõnagyító programokkal, és tartalmazza a Budapesti Mûszaki Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén kidolgozott Profivox fantázianevû beszédszintetizátornak külön erre a célra kifejlesztett verzióját.

A DEX fejlesztõi folyamatosan keresik a szoftver továbbfejlesztésének lehetõségeit, amelyhez a T-Online a továbbiakban is segítséget kíván nyújtani.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére