Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Megjelent a JAWS for Windows, a ZoomText és a Fusion 2021

Örömmel jelentjük be, hogy elérhetővé vált a JAWS, a ZoomText és a kettőt egyesítő Fusion szoftverek új, 2021-es főverziója. Mostantól magyar nyelven is elérhetővé vált az intelligens képfelismerés, még kényelmesebbé vált az optikai karakterfelismerés, egyszerűsödött a Windows értesítések felolvasása, javult a Microsoft Teams támogatása.

A honosított JAWS változat legjelentősebb újdonsága, hogy a 2019-es angol nyelvű verzióban bevezetett Intelligens képfelismerés funkció immár magyarul is elérhetővé vált.

Ennek lényege, hogy egy tetszőleges kép tartalma felismertethető, és a képről kapott szöveges leírás felolvasásra kerül, ill. megjelenik a Braille-kijelzőn. Az Intelligens képfelismerés rétege az INSERT+SZÓKÖZ, P billentyűparanccsal aktiválható, ami után a megfelelő billentyű lenyomásával elindítható az adott kép felismertetése. Felismertethető egy szkennelt vagy már létező, esetleg vágólapon lévő képfájl, ill. az aktuális vezérlőelemhez tartozó kép,. A 2021-es verzióban a funkció még több lehetőséget kínál. Egy weboldalon lévő kép is felismertethető, ha például ráfókuszálunk a Facebookon egy fotóra, és lenyomjuk az INSERT+SZÓKÖZ, P, majd C rétegelt billentyűkombinációt, akkor megkaphatjuk a fotó szöveges leírását. Alapértelmezés szerint a képek a Microsoft szerverére kerülnek elküldésre elemzés céljából, de már van lehetőség többféle szolgáltatás igénybe vételére is. Ehhez csupán a SHIFT billentyűt kell megnyomni az adott betűhöz.

Az optikai karakterfelismerés terén újdonság, hogy lehetőség van már egy felismertetett szöveg közvetlenül Word dokumentumban történő megjelenítésére. Ha telepítve van a Microsoft Office, akkor az INSERT+SZÓKÖZ, O, majd R rétegelt paranccsal az OCR eredménye egy Word dokumentumba kerül.

Bevezetésre került egy új billentyűparancs, az INSERT+SHIFT+2, mellyel az írásjelszint állapotai között lehet közvetlenül váltogatni. Az így beállított írásjelszint átmeneti érvényű, azaz a JAWS újraindítását követően az alapértelmezett beállítás lesz érvényben.

A JAWS immáron képes megismételni az utoljára kimondott Windows értesítést. Ehhez szintén egy új rétegelt parancs lenyomása szükséges, az INSERT+SZÓKÖZ, N. Az értesítés lehet egy bejövő Teams vagy Skype hívás, egy Zoom üzenet, vagy egy új e-mail az Outlookban.

A JAWS mostantól alapértelmezetten bejelenti a Windows által generált elérhető esemény értesítéseket. Ezek el is hangoznak és a Braille-kijelzőn is megjelennek.

Mostantól az Outlook 365-ben a JAWS automatikusan felolvassa az üzeneteket, amikor azokat megnyitjuk a Beérkezett üzenetek mappában. Ekkor a cím- és fejléc információk nem hangoznak el. A Microsoft Teams jelentősen továbbfejlesztett támogatást kapott ebben a verzióban.

A ZoomText és a Fusion most már képesek a felhasználói beállítások migrálására a korábbi verziókból. Az aktuális verziót megelőző utolsó két verzióból automatikusan átemelik a felhasználók által létrehozott beállításokat.

Mindhárom szoftverben megjelent egy új segédprogram, az FS Támogatási eszköz. Ez egy programhiba előfordulásakor tud a használt rendszerről számos fontos információt begyűjteni, és azokat az FS támogató szolgálata részére elküldeni.

 

Az új telepítőkészletek az alábbi linkeken, illetve honlapunk Letöltések/Szoftverek oldalán érhetők el.

A JAWS 2021.2011 letöltési hivatkozásai:
 


 

 

 
A ZoomText 2021.2011 letöltési hivatkozásai:
 

 

 
A Fusion 2021.2011 letöltési hivatkozásai:
 

 

 
Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot kértek, nem szükséges új licencet igényelniük, mert az a meghosszabbított periódus alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver verziófrissítését hitelesíti. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán:

http://akadalymentes.magyarorszag.hu

Kérjük, hogy kérdéseikkel és észrevételeikkel, forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz.

Elérhetőségeink az alábbiak:

Telefon: +36 (1) 273-3188, +36 (70) 295-9288, e-mail: .

Bízunk benne, hogy ismét egy olyan új JAWS, ZoomText és Fusion főverziót tudunk a magyar látássérült felhasználók rendelkezésére bocsátani, mely az élet minden területén, a munkavégzésben, a tanulásban és a mindennapi életvitelükben egyaránt a segítségükre lesz.

Budapest, 2020. november 12.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére