Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Megjelent a Beszélő Linux legfrissebb, 7.0 kiadása

2023.10.16.

A BeLin 7.0 GNOME alapú kiadás nagyított asztalaAz Informatika a Látássérültekért Alapítvány a Beszélő Linux (BeLin) szoftvercsomag kiadásával kínál ingyenes, akadálymentes, kényelmes és egyre népszerűbb megoldást a vak és gyengénlátó emberek számítógép-használatához.

Minden kiadásban új funkciókat, és a felhasználók számítógépes munkavégzését megkönnyítő új szolgáltatásokat építünk a BeLin-be. Az elmúlt évek során gyarapodó, lelkes látássérült közösség alakult ki a BeLin körül, egyre többen vannak azok, akik számára a BeLin mind a munkahelyi teendők elvégzéséhez, mind az otthoni számítógép-használathoz nélkülözhetetlenné vált.

BeLin 7.0 Mate kiadás asztalaTovábbra is kétféle kiadás érhető el a korábbi, 6.0 kiadáshoz hasonlóan, a GNOME és Mate asztali környezetekre épülő változatok. A BeLin 7.0 GNOME alapú változatát gyengénlátó felhasználók számára, a Mate alapú kiadást pedig a képernyőolvasó programot használóknak javasoljuk.

Azoknak a felhasználóknak a számára is hasznos lehet a Mate asztali környezetet tartalmazó kiadás, akik nem kívánják lecserélni még jól működő, akár kis erőforrású számítógépüket, ugyanakkor arra már évek óta nem érhető el a Microsoft által támogatott Windows operációs rendszer, és a szoftverek új változatai sem futnak rajtuk.
 

A 7.0 kiadás néhány újdonsága:

  • Az új kiadásban elérhetővé vált az Orka Képernyőolvasó legfrissebb, 44.1-es verziója.
  • Továbbfejlesztésre került a hagyományos irodalmi és a rövidírású Braille-megjelenítés pontossága, a matematikai tartalmakban támogatottá vált a görög betűk megjelenítése. A BeLin 7.0 kiadás a Liblouis legfrissebb, 3.27.0 verzióját tartalmazza, az újabb Braille-megjelenítő komponens verziókat frissítésként tesszük majd elérhetővé a kiadáshoz.
  • Frissült a Braille-dokumentumok formázására használható programösszetevő.
  • Kényelmesebbé vált a böngészés a Firefox webböngésző használatakor.
  • Javult a Libreoffice irodai programcsomag és a Thunderbird levelező kliens támogatása.
  • A felhasználók igényeire is reagálva a telepítő rendszer részévé vált több hasznos alkalmazás. Közösségi összefogással honosításra került a látássérült felhasználók körében népszerű LIOS (Linux-intelligent-ocr-solution) karakterfelismerő alkalmazás.

 

A BeLin 7.0 kiadás telepítőkészletei letölthetők alapítványunk honlapjának letöltés oldaláról, vagy a belin.hu honlapról. A Beszélő Linux 7.0 újdonságainak részletes listáját is itt ismerhetik meg az érdeklődők.

A BeLin 7.0 kiadás az Ubuntu 20.04.6-os hosszú támogatottságú kiadásra épül, amely 2025. áprilisáig támogatott.

Ha rendelkezik Ubuntu One fiókkal, az Ubuntu 20.04 alapú kiadásokhoz ingyenesen igényelhető, öt gépre szóló, Ubuntu pro kiterjesztett támogatás, melynek segítségével a kiadás támogatottsági ideje 2030 áprilisáig meghosszabbítható. Ha nincs Ubuntu One fiókja, ingyenesen igényelhet egy felhasználói fiókot a kiterjesztett támogatás igénybevételéhez.

 

További információkért kérjük, forduljanak bizalommal alapítványunk ügyfélszolgálati munkatársához a +36 (1) 273-3188 és a +36 (70) 295-9288 telefonszámon vagy a e-mail címen.

Alapítványunk reméli, hogy egyre több vak és gyengénlátó ember számára válik elérhetővé a számítógép-használat az ingyenesen hozzáférhető, akadálymentes Beszélő Linux kiadás révén.

 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére