Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Elkészült a tréninganyag, mely a látássérült diákok matematika-tanulását segíti

Örömmel adunk hírt arról, hogy az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársai kidolgoztak egy MathML tréninganyagot azzal a céllal, hogy megkönnyítsék a vak és gyengénlátó diákok matematika tanulását.

A matematika tantárgy tanulása során igen sok akadállyal kell megbirkózniuk a látássérült diákoknak elsősorban abból fakadóan, hogy a képernyőolvasó programok helytelenül, vagy egyáltalán nem képesek felismerni a matematikai szimbólumokat és képleteket az elektronikus formátumú tananyagokban. Emellett fontos kérdés az is, hogy a látássérült diák képes lesz-e megoldani a házi feladatát olyan formában, melyet a tanára is le tud ellenőrizni, értékelni. Ezekre a kérdésekre kerestünk egy mindkét fél számára kezelhető közös nyelvet, a választásunk pedig a MathML matematikai leíró nyelvre esett.

A MathML egy olyan XML alapú matematikai leíró nyelv, amely a matematikai formalizmust szabványos módon képes beágyazni az interneten is megtalálható dokumentumokba. Azért kiemelkedően fontos, mert az ezen a leírónyelven készített dokumentumokban a matematikai szimbólumok és kifejezések hallhatóvá vagy Braille-kijelző eszközzel tapinthatóvá válnak a JAWS for Windows képernyőolvasó programot használó tanulók számára.

A tréninganyagnak köszönhetően a látássérült felső tagozatos és középiskolás diákok ugyanazokat a feladatokat oldhatják meg, ugyanolyan értékelés alapján kaphatják meg jegyeiket, mint látó osztálytársaik. A fejlesztés legnagyobb érdeme, hogy a tanár és a diák között egy új kommunikációs csatornát nyit meg. A tanár MathML nyelven elkészített dokumentumban adja át a tananyagot és a házi feladatot, amit a diák a megoldás után szintén ugyanezen a nyelven kidolgozva küldhet vissza. 

Mostantól mindenki számára ingyenesen elérhetővé vált az egységes, könnyen használható, a tanár és a diák szempontjait is figyelembe vevő tananyag.

Az alapítvány munkatársai által fejlesztett tréninganyag elnyerte az Invitech Solutions támogatását. Büszkék vagyunk arra, hogy alapítványunkat már másodszor tüntették ki az Invitech Innomax-díjjal a nonprofit kategóriában.

 Mindenkit arra biztatunk, ismerkedjen meg a MathML tréninganyaggal, ne a technikai nehézségeken múljon az eredményes és örömteli tanulás.

A MathML tréninganyag az alábbi linkről, Tudásközpontunkból tölthető le:

https://infoalap.hu/letoltesek/tananyagok/

Kérjük, hogy kérdéseikkel és észrevételeikkel forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz. Elérhetőségeink az alábbiak: Telefon: +36 (1) 273-3188, +36 (70) 295-9288, e-mail: .

Budapest, 2019. január 24.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére