Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Lapról Hangra cikkajánló szeptemberre

A Lapról Hangra a nyáron sem pihent. A járvány hatására rengeteg új önkéntes felolvasó jelentkezett nálunk, a portál olvasói soha nem tapasztalt mennyiségű cikk közül válogathatnak.

Üvegfal

Bajnok Bori ismét elhozta nekünk Dobray Sarolta folytatásokban íródó regényét, az Üvegfal-sorozatot, és amint arról már meggyőződhettünk, igen jó érzékenységgel tolmácsolja a még olvasáskor is felkavaró történetet, mely akár maga a valóság, akár nem, bárkivel megtörténhet. Alább a 7-től 10. részig felolvasott cikkrészek linkjeit adjuk közre, de várjuk a többit is.
Link a cikkhez: Üvegfal 7. Léna

Link a cikkhez: Üvegfal 8. Péter

Link a cikkhez: Üvegfal 9. Léna

Link a cikkhez: Üvegfal 10. Péter

Öt karika kolbász

A Nők Lapjában megjelenő cikkből egy home office-ban dolgozó nő mindennapjai rajzolódnak ki. Bajnok Bori érzékletes elevenséggel olvassa fel a csodálatos, életképnek is kiváló cikket.

Link a cikkhez: Öt karika kolbász

Ézsiás László életútja és munkássága

A Vakok Világa 2018. áprilisi számában megjelent cikkből megtudhatjuk, milyen nagyszerű életutat járt be sorstársunk. Köszönjük Sztakó Krisztina gördülékeny felolvasását, ami annál is inkább csoda, mert ő maga is látássérült. Hogy hogyan csinálja? Érdemes utánajárni egyszer ennek is.

Link a cikkhez:Ézsiás László életútja és munkássága

Tíz megválaszolatlan kérdés Benedek Tiborhoz

A Nők Lapjában megjelent cikket Bajnok Bori tolmácsolásában olvashatjuk. Tíz megválaszolatlan kérdés, szívszorító búcsú a legendás vízilabda-csapatkapitánytól, szövetségi kapitánytól, nagyszerű sportolótól. Az ő távozása mindenkinek a szívéből kivágott egy-egy kisebb-nagyobb darabot. Még az enyémből is. Már nem izgulhatok érte még szövetségi kapitányi minőségében sem az olimpián. Pedig milyen legendásak voltak azok a meccsek!

Link a cikkhez: Tíz megválaszolatlan kérdés Benedek Tiborhoz

Visszatekintés: A halálból különleges képességgel tértem vissza

Véletlenül megváltoztattam a rendezési szempontokat, és csak késve vettem észre, hogy egy 2016-os cikk is bekerült az ajánlóba. Örömmel tölt el a Lapról Hangra legalább nyolcéves múltja, ez idő alatt pedig már rengeteg cikket olvastak fel az önkéntesek. Ha már így alakult, megérdemlik, hogy felelevenítsük korábbi munkásságukat.

Mire képes egy baleset? Tipikusan rombolásra, kiváltképp, ha a fejet, az agyat érinti. De mint tudjuk, az agy csodálatos, képes magát újraépíteni, kijavítani. Ilyenkor előfordulhat, hogy addig nem ismert, különleges képességei lesznek valakinek. Így történt ez a cikk alanyával, Andrással is. Köszönjük Dalmának ezt a meglehetősen érdekes cikket, mely a Meglepetés c. folyóiratban jelent meg.

Link a cikkhez: A halálból különleges képességgel tértem vissza

Nem citrom és egér

Az anyaság szép és magasztos dolog. De vajon mindenki így gondolja? Milyen mértékben meghatározott biokémiailag és milyen mértékben társadalmilag?

A Pszichológia 2020. évi augusztusi számában megjelent cikket, ahogy már megszokhattuk, Lőrincz Lili kedves tolmácsolásában olvashatjuk.

Link a cikkhez: Nem citrom és egér

Egytől tízig, Nemeshegyi Péter jezsuitával

Hogyan akar eljutni egy kisgyerek a Föld túlsó oldalára? Voltak-e kétségei? Mit szeret a japánokban? Melyik tantárgy volt a mumusa? Mi a hobbija? Mit vall a jezsuita létről? Mit szeretne századik születésnapjára? „Nem is olyan rossz foglalkozás a papság” Beszámoló Nemeshegyi Péter (1923-2020) jezsuita szerzetesről.

A Szív 2019. áprilisi számából mindezen kérdésekre rövid, de hiteles válaszokat kapunk. Köszönjük a kedves, törékeny hangú GcLuca felolvasását.

Link a cikkhez: Egytől tízig, Nemeshegyi Péter jezsuitával

Életünk lépőkövei

A cikkből Lackfi János író villant fel nehéz helyzeteket. Hogyan lehet ezeken túllépni, ezeket megoldani? Hogyan lehet látni a nehézséget és a jót? Hogyan lehet általa épülni? Hogyan is néznek ki ezek a bizonyos lépőkövek? Milyen az, amikor a megindító bizalom áttör minden nehézséget? Milyenek a soha meg nem hálálható tettek? Milyen az, amikor egy bók megacélozza az önbizalmat? Hogyan születik két teljesen idegen között megelőlegezett barátság? „Egy ember élete sok ember élete”, sommázza az ismert, nagyszerű író. Akinek mindez felkeltette a fantáziáját, bátran olvassa el a Képmásban megjelent cikket.

Köszönjük BPeter2003 remek, jól tagolt, értő felolvasását.

Link a cikkhez: Életünk lépőkövei

Gombás-tejszínes karaj tarhonyasalátával

A Meglepetésben közölt cikkben hagyományos elemekből készített újszerű főétel receptjét olvassa fel Nóra kedvesen és otthonosan. Nórától további receptet is találhatnak a Lapról Hangra oldalon.

Link a cikkhez: Gombás-tejszínes karaj tarhonyasalátával

Trianon hőse, gróf Apponyi Albert

A cikkből megismerkedhetünk az Apponyi-család történetével, Megtudhatjuk azt is, hogy hogyan fér össze magyarság és európaiság, megismerkedhetünk Apponyi politikai karrierjével, megtudhatjuk, hogy Jászberény büszke lehet rá, megismerhetjük fordulatos politikai pályáját. Tevékenysége jelentős nyomot hagyott a korabeli jogban. Megtudhatjuk továbbá, mit tett annak érdekében, hogy Magyarország kiszabaduljon abból a politikai karanténból, amelybe az első világháború utáni békediktátum szorította hazánkat. Végezetül: megismerhetjük családját, feleségét, fiát és lányát. A cikk a trianoni békediktátum százéves évfordulóján méltó emléket állít Apponyi grófnak.

Megjelent a Képmás című lapban, felolvassa BPeter2003.

Link a cikkhez: Trianon hőse, gróf Apponyi Albert

A tejsav, mint energiaforrás

Mi az izomláz? Köze van ehhez a tejsavnak? Hogyan növelhetjük az állóképességet? Hogyan működik az anyagcsere alacsony és magas terhelés esetén? Ha rá szeretnénk szánni magunkat a sportolásra, a cikkben rengeteg jó tanácsot olvashatunk.

A Vital Magazin 2020. májusi számában megjelent cikket Nóra felolvasásában ismerhetjük meg.

Link a cikkhez: A tejsav, mint energiaforrás

Hírek

A rovat a Chip Magazin 2020. évi 6. számában jelent meg: A Huawei sorsáról, Frissült az USB 4.0 szabvány, Jobb online ügyintézés a Telenornál, Késik a Windows 10 májusi frissítése, A PlayStation 5 szpergyors lesz

Felolvassa: Végvári Péter.

Link a cikkhez: Hírek 6.

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére