Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Érzékenyítés felsőfokon

2023.12.21.

Az Infoalap eszközbemutatóját Mózes István tartottaA Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Esélynapot rendezett december 11-én, a fogyatékossággal élő emberek nemzetközi napja alkalmából. Még egy jeles évforduló adott okot az ünneplésre, idén 25 éves a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény (Fot.)

A program dr. Máté Jánosnak, az Esélyteremtési Főosztály vezetőjének és Dr. Szőke Lászlónak, a Fogyatékosságügyi Osztály, egyben az újjáalakult, Megváltozott Munkaképességű Munkavállalókkal Foglalkozó Munkacsoport (MMK) vezetőjének megnyitó beszédével kezdődött.

Az Esélynap délelőttjén online előadások követték egymást, melyeket az SZGyF kirendeltségvezetői és munkatársai hallgattak végig a Teams-felületen,

Az előadók sorrendben a következők voltak: Tillmann Zsolt (Vakok Állami Intézete – VÁI), Ungvári Mihályné (Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete – ÖNÉ) , Kazinczi Anna (Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – ÉFOÉSZ), Szuhaj Mihály (Informatika a Látássérültekért Alapítvány – Infoalap), Fröhlich-Csom Liza (Aura Egyesület) és Simon Eszter ( Siketek és Nagyothallók országos Szövetsége – SINOSZ).

 

Ezt követően interaktív, játékos bemutatókra került sor. Sokan kipróbálták, milyen kerekesszékben közlekedni, s az útra letett biztonsági jelzőbójákat kikerülni.

Többen megismerkedtek a VÁI által hozott Braille-írógép használatával, s az intézetben készült termékekkel. Az Infoalap eszközeit is sokan kipróbálták, ők a látássérültek által használt informatikai eszközöket vonultatták fel a jelenlévők nem kis érdeklődésétől övezve. A SINOSZ munkatársai a jelnyelv használatába engedtek bepillantást, jelnyelvi tolmács segítségével.

A játékos kedvű munkatársak részt vehettek a fogyatékossággal élő hírességek fotóinak felismerésében, s várta őket a 13+1 kérdésből álló fogyatékosságügyi totó is. A szomszédos teremben becsukott szemmel, szaglás alapján kellett felismerni különböző fűszereket, élelmiszereket.

Az idei, immár másodszor megtartott Esélynapról is elmondható, hogy általa megvalósult az érzékenyítés felsőfokon.

Az SZGYF munkatársa által készített teljes összefoglaló az alábbi linken olvasható:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064487958393

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére