Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

„Éreztem, hogy az infó pályán kell elinduljak”

 

Beszélgetés Bárdos Robival

Bizony, nem könnyű annak, aki érettségire készül, dolgozatokat ír, egyik különóráról a másikra megy. A sok-sok teendő között biztonságot jelent, ha tudja az ember, mit szeretne csinálni, amikor túl lesz az érettségin. Ahogyan a címből is láthatják, Robi azok közé a szerencsések közé tartozik, akiknek nem okoz fejtörést a válasz arra a klasszikus kérdésre, hogy „mi lesz a suli után”. Ő már egészen kiskorától tudja, hogy minden érdekli, ami számítógéppel és programozással kapcsolatos.

Robi a Neumann Számítástechnikai Szakgimnáziumban tanul. Ezt érdemes róla tudni:

„Idén érettségizek, utána az ELTE-re tervezek tovább menni. Már gyerekként is nagyon érdekelt a különböző elektronikai eszközök működése és a számítógépen való munka. Programozó szeretnék lenni, és főként akadálymentesítéssel szeretnék foglalkozni, mert számtalanszor futottam bele olyan programokba, weboldalakba, amik egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen voltak használhatóak képernyőolvasóval. A fejlesztők általában nem gondolnak arra, hogy az adott szoftvert, vagy weboldalt esetleg látássérültek is használnák. Az viszont biztos, hogy kellenek az eszközök, amelyeknek a használatával a látássérültek eljuthatnak oda, hogy egyáltalán megtapasztalják, mennyire akadálymentes számukra egy-egy internetes oldal. Robi a tanuláshoz és az interneten történő kereséshez az ország licencnek köszönhetően ingyenesen elérhető JAWS for Windows képernyőolvasó programot használja. Megosztja velünk azt is, hogyan értesült az ország licencről és azt, hányféle változást hozhat az ember életében a laptopváltás.

„Néhány barátom mondta, hogy van ez a licencigénylési lehetőség. A JAWS 2018-at használom. Előtte JAWS 15-t használtam, de időközben laptopot váltottam, amin viszont már csak Windows 10 fut, amit csak a 2018-as verzió kezel tökéletesen. Ezért frissítettem rá és nem bántam meg, bár van néhány dolog, ami szerintem a 15-ös verzióban jobban működött.” – összegzi a tapasztalatait.

Mivel számára rendkívül fontos a JAWS használata, már most belegondol abba, milyen kár lenne, ha csak körülbelül a tanév végéig tanulhatna, olvashatna, böngészhetne ezzel a képernyőolvasó programmal.

„Teljes körűen tudom használni a 2018-as JAWS-t, kár, hogy egyelőre csak egy évig érvényes a kapott licenc.”

Végül azt is megtudjuk, hogy mennyi mindent kimond a legújabb JAWS. Igazi élmény vele a közösségi oldalak használata, és más funkciókat is tartalmaz, amelyeket látássérült felhasználó és látó érdeklődőként egyaránt hasznos lehet megismerni.

„Megéri a JAWS 2018-at választani, mert sok újdonságot hozott, aminek köszönhetően olyan funkciókat tudunk vele használni, amiket az előző verzióval még nem lehetett. Például nekem nagyon tetszik, hogy Facebookon, vagy bárhol máshol felolvas olyan speciális jeleket, mint a papírlap, vagy a harang jele. Ezen kívül úgy érzem, hogy gördülékenyebb az új verzióval a munka, gyorsabb a reakció ideje és kezeli az Edge böngészőt is, bár ezzel kapcsolatban nincsenek tapasztalataim, én maradtam Firefoxnál, ahol egyébként szintén tapasztalható a változás az újabb verzióknál. – említ meg Robi néhányat, a számára érdekes lehetőségek közül.

Sok sikert kívánunk az érettségihez, aztán pedig a továbbtanuláshoz, amelynek fontos kelléke lesz a JAWS.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére