Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Egyedülálló képzési lehetőség fogyatékossággal élő emberek számára

Minden, amit a képzésről tudni kell, beszámolóval

Tavaly szeptemberben egy nagy érdeklődést keltő felhívás jelent meg a levelezési listákon, és gyorsan elterjedt a látássérült emberek körében. Szoftvertesztelői tanfolyamot hirdetett egy három résztvevős konzorcium kifejezetten fogyatékossággal élő emberek számára.

A Prezi és SignCoders cégek, valamint a Jamba Alapítvány komoly innovációt vállalva döntött a képzés kidolgozásáról és lebonyolításáról, az induláskor viszont csupán a hallássérült jelentkezők fogadására voltak felkészülve. Ez a szakképzési lehetőség a látássérült emberek érdeklődését is felcsigázta, így az összefogást képviselő SignCoders Nonprofit Kft. vezetője alapítványunk érdeklődésére jelezte, nyitottak egy együttműködésre az Infoalappal a képzésük adaptációjára a vak és gyengénlátó emberek részére.

Először egy személyes, majd egy online megbeszélés keretében megismerkedtünk egymás tevékenységével és a kölcsönös együttműködési szándék jegyében úgy határoztunk, hogy következő lépésként megvizsgáljuk egy már bejáratott képzés elvégezhetőségét. A Jamba Alapítvány egyik munkakeresői felkészítést nyújtó kurzusára esett a választásunk. Berepülő pilótaként erre jelentkezett be vak munkatársunk, Geszti Eszter, a képzés akadálymentes tanulhatóságának tesztelésére. Az ő élménybeszámolóját adjuk közre az alábbiakban.

Nagy várakozással tekintettem az esemény elé, de kicsit izgatott is voltam amiatt, hogy miként bonyolódnak majd le a kiscsoportos beszélgetések, hogyan fogok tudni lépést tartani a többiekkel, meg fogom-e kapni a kellő mennyiségű információt a prezentációs diákról. Aggodalmaim alaptalannak bizonyultak. A tanfolyam a Zoom felületén zajlott, ahol a technikai lehetőségek adottak voltak a kiscsoportos munkához: különösebb előképzettség nélkül elboldogultam a Zoom felületén.

A mentimeter.com weboldal interaktív felületén, amit a tanfolyam alatt használnunk kellett, a képernyőolvasó program felolvasta a feladatot, én pedig minden nehézség nélkül bevittem a kért adatokat. Amennyiben problémám adódott vagy kérdésem merült fel, a tanfolyam vezetői megadták a maximális segítséget, figyelemmel fordultak felém. A tréning ideje alatt azt éreztem, ugyanannyi információhoz jutok, mint a többiek: mindenki annyi és olyan segítséget kapott, amennyire és amire éppen szüksége volt, hogy követni tudja a feladatokat. A képzést egy átlagos számítógép-felhasználó számára is elvégezhetőnek tartom, így ajánlani tudom más látássérült érdeklődők számára is.

Az általam kipróbált négytanórás, ingyenes Karrierfejlesztő workshopok februári alkalmaira már fogadnak jelentkezéseket. Regisztrációs link:

https://forms.gle/17RKmW4sbVUSx5P6A

A tanfolyam során a résztvevők megfogalmazhatják, hogy milyen erősségeik vannak, amelyekre építhetnek egy-egy álláskeresés alkalmával, megtudhatják, hogyan tudnak hatékonyan kommunikálni az online és offline térben, megtanulhatnak tudatosan visszajelzéseket adni és kapni. A trénerek rengeteg információval látnak el mindenkit azzal kapcsolatban, hogy mire figyeljenek oda egy állásinterjú során.

Eszter beszámolója alapján elmondhatjuk, hogy a teszt sikeres volt, bebizonyosodott, hogy ez a képzés egy látássérült ember számára is elvégezhető.

Mindezek alapján bízunk abban, hogy ahogyan a képző oldal egyre több tapasztalatot szerez majd a vak emberek igényeiről, elvárásairól, úgy a tanfolyamokra egyre több látássérült ember jelentkezik majd be, hiszen itt joggal remélheti, hogy az első perctől kezdve értő és segítő oktatók vezetik majd végig a képzésen.

Ezúton is köszönjük a Jamba Alapítványnak a lehetőséget a karrierfejlesztő képzésén való részvételre.

A Jamba Alapítvány egy nemzetközi társadalmi vállalkozás, mely egyszerre biztosít képzéseket és karrierfejlesztési lehetőséget fogyatékossággal élő emberek számára. Álláskeresés esetén a csapat mentorai egyénre szabottan tudják támogatni ügyfeleiket a személyes fejlődésben, valamint az egyéni karrier úton való elindulásban és továbblépésben.

A térítésmentes tréningek jelenleg online zajlanak. A szervezők minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a kurzusok tartalma minden résztvevő számára elérhető, hozzáférhető legyen.

A Jamba Alapítvány Facebook oldala:

https://www.facebook.com/jambahu/

További érdekességeket találhat a Jamba YouTube csatornáján:

https://www.youtube.com/channel/UCyNWepX2Rh0LTz-kO0g5hww

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére