Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Dr. Olaszy Gábor köszöntése

80 éves a professzor, akinek a Gábor hangot köszönhetjük

Dr. Olaszy Gábor, Professzor emeritus, BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék2001-ben világossá vált, hogy a vak emberek a DOS világából kénytelenek a jövőt ígérő, ám vizualitásra építő Windows-ra áttérni. Hogyan? Kerestünk megfelelő képernyőolvasó programot, mely kiválasztja a képernyő végeláthatatlan információhalmazából a vak felhasználók számára fontosat. Találtunk. Az amerikai Jaws for Windows, a Freedom Scientific amerikai cég fejlesztése, mely angol nyelven beszélt, az angolul tudó vak emberek számára könnyen megszerethető volt.  Kevesebb az a magyar ember, aki szívesen használ angol nyelvű segédeszközt. Kell a magyar beszéd! Ekkor kerültünk kapcsolatba a Budapesti Műszaki Egyetem Távközlési és Telematikai Tanszékén Németh Gézával és Olaszy Gáborral. Náluk találtuk meg a Profivox magyar nyelvű beszédszintetizátort. Ezt építette be az Informatika a Látássérültekért Alapítvány az általa honosított segítő szoftverekbe és saját fejlesztésű programjaiba.

Az elmúlt 23 évben többezer látássérült ember hallgathatja ezen a beszédszintetizátoron keresztül a képernyő és a nagyvilág információit. A Profivox több hangkaraktere közül a szerző saját hangjából alkotott Gábor hang lett a felhasználók legnagyobb kedvence.

Köszönjük Gábor, hogy hangodat és szaktudásodat adtad. Megnyílt a világ a magyar látássérült emberek előtt.

Boldog születésnapot kívánunk. Isten éltessen!

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

A Gábor születésnapi köszöntésén készült rövid videó az alábbi linken tekinthető meg:

 

Olaszy Gábor 1974-ben lett az MTA Nyelvtudományi Intézeténekmunkatársa, és 1982-ben kapott meghívást a BME Villamosmérnök karán dolgozó Gordos Géza professzortól, hogy fonetikai szaktudását hasznosítsa a gépi beszéd szakterületén is. Elkészült a Hungarovox, majd a 90-es években a Multivox és végül 1999-ben szólalt meg először a Profivox beszédszintetizátor. Gábor több tudományos cikk és szakkönyv egyedüli vagy társszerzője. Legbüszkébb a 2010-ben megjelent „A magyar beszéd” c. összefoglaló műre, melyet Dr. Németh Gézával közösen szerkesztettek.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére