Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

Az INFOALAP újabb tréninganyaggal segíti a vak diákok matematika oktatását

Ma már adottak a technológiai feltételek ahhoz, hogy a látássérült diákok ugyanolyan szinten tanulhassák a matematikát, mint látó társaik, a legtöbb általános és középiskolában a vak diákok mégsem jutnak megfelelő tananyaghoz. Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány által létrehozott Tudásközpont célja a közoktatás reáltantárgyaihoz kapcsolódó tankönyvek, egyetemi jegyzetek és szakkönyvek akadálymentesítését támogató tudás felhalmozása. A Tudásközpont program keretében most elkészült a matematikai tartalmak (tankönyvek, iskolai követelmények és szakirodalom) akadálymentes írását, szerkesztését és olvasását segítő LaTeX tréninganyag 2.0 verziója.

A vak tanuló, látó segítő nélkül, az összetettebb feladatok esetén már nem tudja helyesen értelmezni a Word dokumentumban szövegesen leírt matematikai kifejezéseket, a látó tanár pedig értetlenül állhat a vak diák pontírásban megfogalmazott válaszai láttán. Az oktatóanyag fejlesztés érdeme, hogy új kommunikációs csatornát nyit meg tanár és diák között. Ha a LaTeX leíró nyelven adják ki a házi feladatot vagy a dolgozatot, akkor azt a vak diák is el tudja olvasni. A diák ugyanezen a nyelven megírja a válaszokat, a tanár pedig egy mindenki számára könnyen olvasható verziót kap vissza. A tréninganyagnak köszönhetően a látássérült felső tagozatos és középiskolás diákok ugyanazokat a feladatokat oldhatják meg, és ugyanolyan értékelés alapján kaphatják meg a jegyeiket, mint látó osztálytársaik.

Az alapítvány matematikus és informatikus szakértői által megalkotott oktatóanyag tehát a szabványos matematikai szövegszerkesztés alapjaival ismerteti meg a látássérült tanulókat, tanáraikat és segítőiket.

A tréninganyag 2.0 verziójában a webes (HTML) környezetbe ágyazott LaTeX parancsok alkalmazását tanulhatják meg az érintett tanulók és tanáraik, eszközt és módszert kapva az integráltan akadálymentes matematikai tartalmak előállításához.

Az elkészült LaTeX 2.0 tréninganyag ingyenesen letölthető az Informatika a Látássérültekért Alapítvány weboldaláról: https://infoalap.hu/letoltesek/tananyagok/

Bízunk abban, hogy a látássérült tanulók és tanáraik, valamint a tananyag-akadálymentesítéssel foglalkozó módszertani központok munkatársai egyaránt hasznos ismeretekhez jutnak tréninganyagunk révén, és az akadálymentesítésnek köszönhetően egyre több látássérült fiatal érti és szereti majd meg a matematikát, így a jövőben olyan pályák is megnyílnak majd előttük, ahol korábban nem érhettek el sikereket.

Tudásközpontunk további oktatóanyagait, segédanyagait az alábbi linken érhetik el: https://infoalap.hu/letoltesek/tananyagok/

További információért kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a következő elérhetőségek valamelyikén: Telefon: +36 (1) 273-3188, +36 (70) 295-9288, e-mail: 

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

Informatika a Látássérültekért Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére