Ugrás a főoldalra
Ugrás a tartalomra
Hivatkozások aláhúzása
English summary

A gondolataival irányítja számítógépét egy megbénult férfi

Az amerikai Cyberkinetics Neurotechnology Systems bemutatta az agyba ültethetõ mikroelektródákból és a hozzájuk tartozó jelfeldolgozó processzorból álló „BrainGate” interfészét, amelynek segítségével az emberi agy közvetlenül összekapcsolható a számítógéppel és akár annak vezérlésére is használható.Gondolatban rajzolt, játszott

A BrainGate elsõ felhasználója egy 2001-ben megkéselt férfi, aki azóta nyaktól lefelé béna. A tolószékbe kényszerült 25 éves Matthew Nagle most a BrainGate-nek köszönhetõen a gondolatai segítségével képes irányítani az otthoni tévékészülékét. Nagle agyába közel 100 hajszálvékony elektródát ültettek, ezek fogják fel az agy jeleit, amelyeket egy számítógép dekódol és alakít át olyan módon, hogy azok egy kurzort mozgatnak. A kurzort a megfelelõ gombra pozicionálva Nagle képes be- és kikapcsolni a tévét, csatornákat váltani vagy a hangerõt változtatni.

Miután beültették az eszközt Nagle agyába, egy képernyõn mozgó kurzort mutattak neki és arra kérték, gondoljon a kurzor mozgásának irányára. A BrainGate segítségével felfogták az agy elektromos jeleit és az egyes irányokhoz rendelték õket. Így Nagle a gondolatai segítségével képes irányítani a képernyõn a kurzort. A kísérletek sikeresnek bizonyultak, a férfi képes volt a megfelelõ helyre mozgatni a kurzort, akár akadályok kikerülésével is.

John Donoghue, a Brown Egyetem professzora, a BrainGate kifejlesztése mögött álló tudósok egyike elmondta, a BrainGate segítségével elméletileg bármilyen számítógépes alkalmazás vezérelhetõ, amelynek irányításához elégséges egy egér. Ezt Nagle is bizonyította, amikor gondolatai segítségével rajzolt és írt a számítógép képernyõjére, megnyitott olvasásra egy e-mailt és játszott a Ponggal, a Tetrisszel, hamarosan pedig Super Mariózni akar.

Visszakaphatják a végtagjaikat

A gondolatok bármilyen elektronikus eszközt képesek mûködésre bírni, a kutatók sikeresen teszteltek egy gondolatirányítású robotkart, amely segítségével Nagle egy ember kezébõl tárgyakat vett el és azokat egy másik kézbe helyezte. Donoghue professzor szerint a bénaságban szenvedõk így végül visszakaphatják a végtagjaikat.

A végsõ cél egy olyan eszköz kifejlesztése, amely csupán akkora mint egy mobiltelefon, akkumulátorról mûködik és elektromos impulzusok segítségével képes a lebénult végtagokat mozgatni. Ez azonban nem egyszerû feladat, mivel a legegyszerûbb testmozgás is neuronok millióit veszi igénybe, az agyba ültetett elektródák pedig csupán pár százhoz csatlakoznak. Nagle eltökélt szándéka, hogy a gondolatai segítségével megtanul járni.

A Cyberkinetics az elkövetkezõ hónapok során további öt betegen teszteli majd a BrainGate-et, egyenként 12 hónapig, de a vállalat szerint legalább 60 sikeres teszt kell ahhoz, hogy megkaphassák a szükséges jóváhagyásokat és a BrainGate elterjedhessen.

 

Hír elküldése e-mail-ben űrlap mutatása

"Informatika a látássérültekért" Alapítvány - Főoldal

Kiemelt információk

1% - SOK SZÁZ ESÉLY

Kérjük, hogy adója 1%-ának felajánlásával Ön is támogassa alapítványunk közhasznú tevékenységét!

Adószámunk: 18171776-2-42.

Átlagosan 4 adózó 1%-os felajánlásából már beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból egy képernyő nagyító szoftver, mellyel egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud, ami hozzásegítheti őt ahhoz, hogy teljesebb, emberhez méltó életet élhessen.

További információk

 

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány levelezési listái

Az Infoalap terméktámogatásának részeként évek óta működtet különböző levelezési listákat.

További információk

 

Lapról Hangra

Lapról Hangra portál

Látó önkéntesek felolvasásában meghallgathatóvá válnak a nyomtatásban megjelenő újságcikkek.

Tovább a Lapról Hangra portálra

 

 

Az akadálymentességről kis- és középvállalkozásoknak

A Vodafone Digitális Díj logója

ORSZÁG LICENC

Most ingyenesen igényelhetők a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljeskörű használatát lehetővé tevő licencek.

Licenc igénylés
Ország licenc szoftverek letöltési oldala
Kérdések és válaszok az ország licencről

 

Made by FortuNet
Az oldal tetejére